Rol duurzame energie eerst uit in Groningen. Bewoners en provincie zijn er klaar voor I DVHN commentaar

In Opwierde-Zuid in Appingedam worden duurzame huizen gebouwd, die niet zijn aangesloten op het gasnet. In Groningen is ruimte genoeg voor een grootschalige proef om te kijken hoe je een hele wijk snel en efficiënt van het gas afhaalt en verduurzaamt.

In Opwierde-Zuid in Appingedam worden duurzame huizen gebouwd, die niet zijn aangesloten op het gasnet. In Groningen is ruimte genoeg voor een grootschalige proef om te kijken hoe je een hele wijk snel en efficiënt van het gas afhaalt en verduurzaamt. Foto: archief Jan Zeeman

De miljarden die worden uitgetrokken voor het energieplafond kunnen beter worden gebruikt om ruim een miljoen huizen van het gas af te halen, zeggen experts. Om ervaring op te doen, is het verstandig te beginnen met een grootschalige proef in Groningen.
Lees meer over
Commentaar

Velen kijken met gefronste wenkbrauwen naar de miljarden die het Rijk uittrekt voor het energieplafond. Hoewel de bedoeling goed is - niemand betwist dat hulp nodig is voor minima die dreigen te bezwijken onder extreme energielasten - is het wenselijk het geld slimmer te besteden. Bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie weten ze hoe. Gebruik de miljarden van het energieplafond voor het in één keer van het gas af halen van hele wijken. Met de circa 11 miljard die het kabinet nu voor het energieplafond heeft uitgetrokken, kunnen volgens de club 1,1 miljoen huizen worden verduurzaamd. De nadruk moet liggen op woningen van minima, terwijl bewoners met een beter inkomen de helft van de kosten zelf kunnen ophoesten.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's