DVHN commentaar | De ruimte is te waardevol om over te laten aan een paar rijke spacecowboys

Terwijl duizenden mensen zitten te dubben of hun vakantie naar Duitsland, Spanje of Frankrijk nog wel door kan gaan, liet Amazon-oprichter Jeff Bezos weten dat zijn uitstapje door de ruimte in de New Shepard afgelopen dinsdag heel goed was geslaagd.

Jeff Bezos (links) ontvangt een soort medaille van oud-ruimtereiziger Jeff Ashby nadat hij in de ruimte heeft gevlogen.

Jeff Bezos (links) ontvangt een soort medaille van oud-ruimtereiziger Jeff Ashby nadat hij in de ruimte heeft gevlogen. Foto: ANP

De blik op de aarde vanuit de ruimte was onvergetelijk. ,,Elke seconde van deze vlucht was onbeschrijflijk intens”, vertelde hij dinsdag na afloop. Zijn drie crewleden, waaronder de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen, zullen het er ongetwijfeld mee eens zijn.

Bezos, de rijkste mens ter wereld, sprak kort na zijn historische ruimtereis zijn werknemers en klanten bij Amazon toe. ,,Vanuit de grond van mijn hart bedank ik jullie, want jullie hebben voor dit alles betaald.”

Zo’n haast schaamteloos bedankje had multimiljardair Richard Branson eerder deze maand achterwege gelaten toen hij na zijn ruimtevlucht met de Virgin Galactic terugkeerde op aarde. Vraag is nog hoe de derde multimiljardair, Elon Musk, zich na zijn ruimtevlucht zal presenteren. Musk biedt in september gefortuneerde burgers de kans iets soortgelijks te beleven.

Het is bizar dat de ruimterace tussen drie superrijken juist nu wordt uitgevoerd. Alsof er op aarde niet problemen genoeg zijn die om een oplossing vragen, alsof de lol van een tripje naar een ander land al saai aan het worden is, alsof ruimtereizen noodzakelijk zijn alleen al omdat het kan.

Vraag is of we ons er druk om moeten maken als drie superrijken hun geld buiten de dampkring willen verbranden. Toch wel. Het lijkt een gemiste kans dat de exploratie van de ruimte wordt overgelaten aan drie spacecowboys. Op een ongerept gebied op aarde, zoals bijvoorbeeld Antarctica of de diepzee, hadden de drie geen schijn van kans gekregen hun gang te gaan, ook al waren ze nog zo rijk.

Het is te hopen dat de commerciële ruimtereizen opleveren dat steeds meer mensen zich bewust worden van de schoonheid en de kwetsbaarheid van de aarde en daar vervolgens ook naar gaan handelen. Het is meer dan jammer dat het ruimtetoerisme van start mocht gaan zonder dat er in internationaal verband al veel betere afspraken zijn gemaakt over wat wel of niet mag. De ruimte is te waardevol om aan een paar particulieren over te laten. Net als de aardbol.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu