DVHN commentaar I Rutte verzet zich met een terecht signaal tegen EU-top met Russische president Vladimir Poetin

Demissionair premier Mark Rutte heeft zich klip en klaar uitgesproken: er moet geen EU-top komen met de Russische president Vladimir Poetin zoals Frankrijk en Duitsland hebben voorgesteld.

Rutte zou Hongarije liefst uit de EU zetten

Rutte zou Hongarije liefst uit de EU zetten ANP

Hij krijgt bij zijn verzet steun van de Baltische Staten en Polen, die zich door Rusland bedreigd voelen.

Nederland heeft een eigen specifieke reden om het Kremlin op afstand te houden: de nog altijd voortdurende weigerachtigheid van Poetin om mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airways op 17 juli 2014. Van de 298 slachtoffers hadden er bijna 200 de Nederlandse nationaliteit.

Het zal voor Rutte moeilijk worden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron ervan te weerhouden toenadering te zoeken tot het Kremlin. Hij verklaart bij voorbaat een eventuele top niet bij te wonen, als de twee invloedrijke regeringsleiders de ontmoeting doorzetten.

De internationale bijval en steun voor de Nederlandse verontwaardiging over de Russische rol en opstelling in het MH17-drama is steeds groot geweest. Die solidariteit blijkt zeven jaar na de vliegramp echter geen garantie meer voor een gezamenlijke strategie jegens de Russen.

Op zich is dat begrijpelijk. De slechte relatie tussen de westerse landen en Poetin kent veel meer oorzaken dan de ramp met de MH17: de annexatie van de Krim, de steun aan de separatisten in het oostelijke deel van de Oekraïne, de cyberaanvallen op Westerse landen, de solidariteit met de Wit-Russische dictator Alexandr Loekasjenko, de beïnvloeding van verkiezingen in het buitenland en de onderdrukking van Poetins tegenstanders.

De spanningen zijn internationaal zo hoog opgelopen, dat ernstige escalaties dreigen. Daarom is het terecht dat na de Amerikaanse president Joe Biden ook Macron en Merkel een poging willen wagen met Poetin tot een dialoog te komen.

Voor ons land waar nog zo veel nabestaanden treuren om familie, vrienden en geliefden die omkwamen bij de MH17-ramp, is het echter niet gepast en veel te vroeg daarin een rol en verantwoordelijkheid te nemen. Terecht heeft Rutte dat signaal duidelijk overgebracht. Daarvoor verdient hij begrip van de EU-lidstaten en waardering in eigen land.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu