Commentaar: De schadelijke blufpoker van Trump

Wie de komende vier jaar in het Witte Huis zetelt is nog niet bekend. Hoe dan ook brengt de zittende president de Amerikaanse democratie schade toe met zijn blufpoker. Foto: AFP/Brendan Smialowski

Beschaving is niet het eerste waar je aan denkt bij de zittende Amerikaanse president Donald Trump. De afgelopen vier jaar heeft hij zich immers onderscheiden door leugens, bedrog en intimidatie en bleek hij daarbij niet gehinderd te worden door veel zelfbeheersing.
Lees meer over
Commentaar

Het was dan op zich ook geen verrassing dat Trump gisteren, nog ruim voor alle stemmen geteld waren, de overwinning opeiste in de strijd om het komende presidentschap en dat koppelde aan dreigementen voor het geval de uitslag anders zou uitwijzen. Bluffen en stemming maken is hem eigen. Toch was het een nieuwe deuk in het tanende imago van wat nog steeds de grootste democratie ter wereld heet te zijn. Een democratie kent een rechtsorde met bijbehorende spelregels en zeker van de hoofdrolspelers mag je verwachten dat zij die kennen en er naar leven.

Nieuws

menu