Commentaar: Stel herstart middelbare scholen in het Noorden uit tot na de zomervakantie

Onderwijs op afstand in het voortgezet onderwijs. Foto: ANP

De middelbare scholen gaan na het pinksterweekend weer open. Na ruim twee maanden thuisonderwijs mogen leerlingen met anderhalve meter afstand naar school.

Premier Rutte was tijdens zijn persconferentie afgelopen dinsdag duidelijk. Hij vindt dat de scholen zich niet moeten beperken tot ‘een mentoruurtje of een paar toetsen’. Het is de bedoeling dat alle leerlingen weer fysiek onderwijs krijgen. Docenten en schoolbestuurders worstelen met die opdracht. Zeker in het Noorden.

De naderende zomervakantie speelt hen parten. Al op 4 juli gaan de scholen namelijk weer dicht. Onze regio is dit jaar als eerste aan de beurt. Op papier kan een maand lesgegeven worden, maar in de praktijk is dat veel minder. In deze krant vertelde een rector dat op zijn school nog slechts acht fysieke lesdagen mogelijk zijn. Zijn school heeft namelijk ook nog een toetsweek en een inhaalweek. Hij stelt terecht de vraag of het loont om voor zo’n korte periode alles weer anders te organiseren. Hij is in onderwijsland bepaald niet de enige.

Sinds het begin van de slimme lockdown hebben de scholen met veel kunst en vliegwerk het onderwijs met videolessen weer op gang gebracht. Het heeft veel van de docenten, de leerlingen en ook van de ouders gevraagd.

De heropening van de middelbare scholen is helaas niet een kwestie van even de deuren openzetten. Zo kunnen door de beperkingen niet alle leerlingen tegelijk naar school. Onderwijs op school en onderwijs op afstand moeten worden gecombineerd en er zal wederom een nieuw rooster moeten gemaakt. En dat allemaal voor een paar weken.

In de verwachting dat ook na de zomervakantie nog niet iedereen tegelijk naar school kan, is het daarom verstandiger als de middelbare scholen nog even op dezelfde voet doorgaan. De resterende paar weken kunnen zo worden gebruikt voor het bedenken van nieuwe lesvormen en extra aandacht voor leerlingen die dat echt nodig hebben, zodat alle scholen, docenten en leerlingen na de vakantie echt een goede herstart kunnen maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu