Commentaar: Energietransitie in Groningen is een spel der vrije krachten

Windturbines bij Meeden. Het is onduidelijk waar in de provincie Groningen wel en niet wind- en zonneparken mogen worden gebouwd. Foto: DvhN

Als Groningen zo doorgaat met de energietransitie, is binnenkort de verwarring compleet. In de provincie verrijzen grote wind- en zonneparken. Ook zijn er veel plannen in de maak. Niemand weet waar de industrialisering van het landschap eindigt.

Uitbreiding van grootschalige duurzame opwekking van energie is een soort spel der vrije krachten geworden dat vervreemding van het landschap in de hand werkt.

Gisteren riep een bonte stoet van bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties tijdens een hoorzitting de provincie op uit de stoel te komen en duidelijkheid te verschaffen aan de bevolking. Ze vroegen om sturing. De energietransitie gaat compleet over de hoofden van mensen heen. Onduidelijk is welke gebieden wel of niet mogen worden ‘gestoffeerd’ met wind- en zonneparken.

Het komt erop neer dat projectontwikkelaars in alle hoeken en gaten van de provincie grondposities verwerven en proberen hun plannen te verwezenlijken. Mensen die daar in hun omgeving lucht van krijgen en iets willen begrijpen van de toenemende opwekking van groene energie in Groningen, kunnen de Regionale Energie Strategie (RES) lezen. Volstrekte abracadabra waar geen touw aan vast te knopen is, omdat je wordt doodgegooid met getallen, aannames en termen waar niemand ooit van heeft gehoord. Gemeenten en provincie zouden mensen uitleg geven, maar verschuilen zich achter corona.

Het advies aan de provincie tijdens de hoorzitting was de ruimtelijke ordening van Groningen en de energietransitie niet als twee verschillende winkeltjes van gedeputeerden te beschouwen, maar deze juist in samenhang te zien. Natuurorganisatie Het Groninger Landschap waarschuwde voor ongebreidelde groei van wind- en zonneparken. Welke gebieden bescherm je wel en niet? Groninger Landschap ziet kennelijk in dat het de tent wel kan sluiten als het platteland een industriegebied wordt met alleen nog ‘postzegelnatuur’.

De provincie heeft de neiging om het toewijzen van wind- en zonneparken en het verkrijgen van draagvlak vooral aan de gemeenten over te laten. Dat is te makkelijk. Uitleg geven aan mensen is een zaak van beide overheden. Een overheid die ergens voor staat, kruipt niet weg achter onleesbare nota’s, geeft sturing aan de energietransitie en komt daar waar het nodig is met het water voor de dokter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu