Commentaar: Spreekrecht na veroordeling onderstreept dat verdachte niet per definitie dader is

Verdachten van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven zijn voortaan verplicht de hele rechtszaak en de uitspraak bij te wonen. Dat heeft de Tweede Kamer besloten om aangeklaagden te dwingen te luisteren naar de slachtoffers (of hun nabestaanden) van het delict waarvoor zij terechtstaan, wanneer die gebruikmaken van het zogeheten spreekrecht.

Berthie en Peter Verstappen komen met Peter R. de Vries aan bij de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling in de strafzaak tegen Jos B., de man die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van hun zoon Nicky Verstappen. Berthie maakte gebruik van het spreekrecht.

Berthie en Peter Verstappen komen met Peter R. de Vries aan bij de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling in de strafzaak tegen Jos B., de man die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van hun zoon Nicky Verstappen. Berthie maakte gebruik van het spreekrecht. Foto: ANP/Marcel Van Hoorn

Lees meer over
Commentaar

Het spreekrecht kwam er in 2005 op initiatief van het toenmalige Tweede Kamerlid Boris Dittrich. Het gaf slachtoffers en nabestaanden de mogelijkheid in de rechtszaal te vertellen welke impact het misdrijf op hen had gehad.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's