Commentaar: Verzwaring komt symbolisch over, als een boodschap aan de bevolking om de coronamaatregelen nou eindelijk eens echt serieus te nemen

Rutte: advies is weer even om thuis te blijven ANP

In het voorjaar zorgde de afkondiging van de ‘intelligente lockdown’ nog voor doodstille straten. Maar na de ‘gedeeltelijke lockdown’ van 13 oktober heeft de bevolking veel minder bereidwillig gereageerd. Het kabinet ziet zich nu genoodzaakt de maatregelen iets te verzwaren. Waarschijnlijk in de hoop dat meer mensen hun gedrag gaan veranderen.
Lees meer over
Commentaar

Het werkelijke effect van de tijdelijke sluiting van theaters, bioscopen en bibliotheken op het aantal besmettingen zal niet erg groot zijn. Er mochten al niet meer dan dertig mensen in een zaal en de maatregelen werden op zulke ‘doorstroomlocaties’ vrij goed nageleefd. De verzwaring die het kabinet gisteravond aankondigde kwam dan ook meer symbolisch over, als boodschap aan de bevolking om de coronamaatregelen nou eindelijk eens echt serieus te nemen.

Of het gaat lukken de straten nu wel leeg te krijgen, is de vraag. In tegenstelling tot dit voorjaar besluiten veel winkelketens nu niet uit eigen beweging de deuren te sluiten. De scholen blijven nu ook open. De dringende adviezen om alleen boodschappen te doen, thuis te werken en alleen voor het hoognodige op reis te gaan, worden gewoon niet door iedereen nageleefd.

Daarmee dreigt Nederland een lange winter van halve lockdowns te krijgen. De besmettingscijfers zullen wel iets dalen maar hier en daar ook weer oplaaien. De dreiging dat de zorg overstroomt blijft aanwezig. Dat is geen vrolijk stemmend scenario. Minister De Jonge probeerde de hoop op een gezellige kerstmis met de familie levend te houden, maar was daarover minder stellig dan Angela Merkel in Duitsland.

Voor Noord-Nederland kan de aankondiging van een regionaal beleid misschien een schrale troost zijn. Het kabinet overweegt voor een beperkt aantal regio’s zoals Rotterdam en Dordrecht een veel strengere aanpak, met winkel- en schoolsluitingen en een nachtklok. Tot nu toe voelden de burgemeesters in het Noorden nog niet veel voor regionale verschillen in de coronamaatregelen. Het is de vraag of ze nog zo negatief tegenover die regio-aanpak blijven staan als het voor het Noorden zo relatief gunstig uitpakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu