Commentaar: Goed dat problemen rond coronatesten nu al aan het licht komen

Een medewerker van de GGD neemt een coronatest af. Foto: ANP

Coronatesten lijken wel perenboompjes. Als het gratis is, ontstaat er in Nederland blijkbaar snel een run op.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport riep de bevolking deze week al twee keer in een persbericht op om geen coronatest te laten doen zonder verkoudheidsklachten. De GGD’s, en met name de laboratoria, kunnen de sterk gestegen hoeveelheid testen niet meer aan. Donderdag kondigde het ministerie zelfs aan dat er testcapaciteit van ‘rustige’ regio’s zoals het Noorden naar regio’s met veel meer besmettingen wordt verplaatst.

Dat de grenzen van de testcapaciteit nu in de zomer al bereikt worden, is een belangrijk signaal. Hoe moet dat dan als het verkoudheidsseizoen echt losbarst? Het is zaak dat de overheid en andere partijen er hard aan gaan trekken, zodat de testcapaciteit hoger wordt. Misschien kunnen ze deze zomerdrukte als een generale repetitie zien voor komende winter.

Met het oog op dat naderende snotterseizoen is het verstandig dat de GGD’s in Groningen en Drenthe de afgelopen weken hun capaciteit fors hebben uitgebreid en extra testlocaties hebben geopend. Groningen testte vorige week al meer dan zeshonderd mensen per dag en Drenthe meer dan achthonderd.

Dat mensen nu ook online een test kunnen aanvragen zal ongetwijfeld meespelen in de groei van het aantal testen. Een nadeel is wel dat daarmee ook veel mensen zonder klachten zich laten onderzoeken. Dat betekent op dit moment al dat sommige mensen die wél serieuze klachten hebben, langer moeten wachten.

Gelukkig blijft ook het aantal mensen dat besmet blijkt in het Noorden erg laag. Maar er worden hier en daar uitbraken ontdekt en die kunnen mede door de testen en het bron- en contactonderzoek in de kiem worden gesmoord. Wat dat betreft is het geen goede zaak dat er vanwege het landelijke testtekort capaciteit bij de laboratoria in deze regio wordt verplaatst naar elders. Maar voor Nederland als geheel is het wel begrijpelijk. En ook in het Noorden hebben we er belang bij dat de epidemie in West-Nederland wordt ingedamd.

Zolang het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen door Covid-19 nog erg laag is, zijn de problemen nog te overzien. In die zin is het maar goed dat de testproblemen nu al aan het licht komen. Snelle en betrouwbare testen zijn een van de manieren om de maatschappij komende winter toch zo veel mogelijk draaiende te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu