Commentaar: Groeiende tweedeling over corona vraagt om een remedie

Roeptoeterende demonstranten op het Malieveld in augustus. Foto: ANP

Moet het losser? Moet het strenger? Of is de huidige middenweg goed? De meningen over de aanpak van de coronacrisis lopen in ons land, zo blijkt uit opiniepeilingen, meer en meer uiteen.

En terwijl de buitentemperatuur daalt, stijgt de hitte van het maatschappelijk debat en kalft de steun voor het kabinetsbeleid af. Feiten en meningen dreigen een onontwarbare kluwen te worden, zo blijkt ook uit reacties van lezers die zeggen het spoor bijster te zijn. De tijd dat de door premier Rutte razend slim als ‘intelligente lockdown’ verkochte aanpak de handen massaal op elkaar kreeg, lijkt inmiddels ver achter ons te liggen.

De inzet is ook gigantisch: ouderen voelen hun gezondheid in de waagschaal gezet door onvoorzichtige jongeren, de jeugd ziet zijn levensdrift gefnuikt door beleid dat vooral een oudere generatie lijkt te beschermen. En intussen worden de contouren van de dreigende economische ramp steeds duidelijker en is de komst van een reddend vaccin of geneesmiddel nog uitermate ongewis.

Losser versus strenger, jongeren versus ouderen: ook de groeiende maatschappelijke tweedeling vraagt om een remedie. En die komt zeker niet van met megafoons roeptoeterende demonstranten die politici proberen te intimideren, maar liefst van een zo breed mogelijke groep mensen, die in staat is met verstand van zaken medische, sociale en economische risico’s tegen elkaar af te wegen.

De gisteren in deze krant geuite suggesties om de maatschappij open te houden, maar ouderen wel beter te beschermen, lijken een stap in de goede richting, al zal een hanteerbare praktische uitwerking hoofdbrekens kosten. Het scheiden van winkels, openbaar vervoer en uitgaansgelegenheden voor laag- en hoog-risicogroepen is bijvoorbeeld eenvoudiger gezegd dan gedaan. Vooral omdat er ook dan een tweedeling op de loer ligt.

 Niemand zit te wachten op een samenleving waarin ouderen in een eigen reservaat moeten afwachten tot er eindelijk een vaccin is uitgevonden. Maar dat Nederland bij voorkeur niet meer op slot moet, ook niet ‘intelligent’, dat staat als een paal boven water en dus verdient elke creatieve gedachte voor het openhouden van de samenleving een serieuze kans, zolang het debat maar op een oplossing gericht is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu