Commentaar: Vrije meningen in een veilige school

Verschillende scholen en universiteiten in het land, waaronder de Friese Poort in Leeuwarden, hingen maandag de vlag halfstok om de vermoorde Franse docent Samuel Paty te herdenken. Foto: Anton Kappers

De Franse docent Samuel Paty stierf drie weken geleden. Hij werd op brute wijze vermoord. Paty besteedde in zijn les aandacht aan de vrijheid van meningsuiting. Als illustratie liet hij Mohammed-cartoons zien en dat werd hem kwalijk genomen. Na de les volgden bedreigingen en de docent werd drie dagen later door een extremist gedood.
Lees meer over
Commentaar

Nederlandse scholen stonden deze week stil bij deze afschuwelijk moord. Het ministerie van Onderwijs vroeg scholen om aandacht te besteden aan het incident en de vrijheid van meningsuiting te bespreken. Op vele scholen – ook in onze regio – werd daaraan gehoor gegeven. Het is een passend vervolg op de in ons land eerste, welhaast blasé reactie op de terreurdaad.

De lessen verliepen in de meeste gevallen zonder slag of stoot, maar niet overal. Zowel in Den Bosch als in Rotterdam zijn bedreigingen geuit, nadat beelden van de lessen op sociale media werden verspreid. Een docent in Rotterdam heeft zelfs moeten onderduiken. Inmiddels is een 18-jarige vrouw opgepakt voor de bedreigingen in de havenstad.

De getoonde cartoons mogen voor sommigen controversieel zijn, maar controverse is nog geen reden om het gesprek uit de weg te gaan. Het bespreken van lastige onderwerpen hoort bij de opleiding van onze kinderen. Juist op school moeten zij in een veilige omgeving kunnen leren wat onze grondrechten zijn en dat er verschillende wereldbeelden zijn. Daarbij hoort ook het kweken van begrip voor andermans meningen en gevoelens. Het is daarom wrang dat uitgerekend een les over de vrijheid van meningsuiting leidt tot deze dreigementen.

De bedreigingen moeten krachtig worden veroordeeld. Politici van links tot rechts en anderen hebben dat ook gedaan. Geweld mag nooit de rede in de weg staan. Het is aan politie en justitie om de daders op te sporen en te vervolgen.

En de docenten? Die verdienen onze steun, zodat zij onze kinderen kunnen blijven onderwijzen in de verworvenheden van onze vrijheid en onze grondrechten.

Nieuws

menu