Commentaar: Rijk of provincie: wie pakt de teugels als het gaat om de toekomstige inrichting van Groningen?

Het rijk gebruikte de crisis- en herstelwet om grote windparken, zoals bij Meeden, erdoor te drukken. Foto: Archief/DvhN

Het kabinet wil een grotere rol gaan spelen bij de inrichting van Nederland. De Tweede Kamer sprak gisteren met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de Nationale Omgevingsvisie die tot 2050 loopt. Hiermee trekt het kabinet voor het eerst sinds de eeuwwisseling weer de teugels aan als het gaat om de ruimtelijke ordening, zo is vooral de Haagse veronderstelling.
Lees meer over
Commentaar

In Groningen en Drenthe werd de Haagse bemoeienis al dubbel en dwars ervaren bij de aanleg van zeer omstreden megawindparken in de Veenkoloniën. Het rijk gebruikte de crisis- en herstelwet om grote windparken erdoor te drukken. Als het rijk zijn zin krijgt, trekt het die lijn door en wordt Groningen met de Nationale Omgevingsvisie in de hand omgebouwd tot energieprovincie in de breedste zin van het woord. Met alle voor- en nadelen: meer grote wind- en zonneparken, een stikstoffabriek, waterstoffabriek en ook weer op de landelijke agenda: een kerncentrale.

Nieuws

menu