Commentaar: Wringende tradities of hoe Black Friday Kerst in de weg kan zitten

In Rotterdam liet burgemeester Ahmed Aboutaleb de winkels vrijdag eerder sluiten omdat het te druk werd in het centrum. Foto: ANP/Pieter Stam de Jonge

De ene traditie is de andere niet. Enige jaren geleden had vrijwel niemand gehoord van Black Friday. Er werd zelfs gegniffeld over weer een Amerikaans fenomeen dat de oversteek naar het Europese continent maakte. De verwachtingen waren laag.

Inmiddels is er geen ontkomen meer aan. Allerwegen vliegen de speciale aanbiedingen je om de oren. Niet alleen grote elektronica-zaken stunten. Zelfs oer-Hollandse winkels als de Hema doen mee. Sommige ketens plaatsen rijen dranghekken om een stormloop van koopjesjagers in goede banen te leiden. De detailhandel rekent deze week op recordomzetten. De extra inkomsten voor winkeliers zijn tijdens deze coronacrisis natuurlijk meer dan welkom.

Gisteren werd het in de Herestraat in Groningen echter zo druk dat de gemeente besloot de straat af te sluiten. Mensen werden opgeroepen niet meer te komen. Ook elders in land was het raak.

Deze koopjesdag, als aanmoediging om massaal te winkelen, wringt in deze tijd van coronamaatregelen. De drukte staat in geen verhouding tot de situatie bij musea, theaters, bioscopen en pretparken, waar ze hun uiterste best doen en mensen beperkt naar binnen mogen; of restaurants en cafés die nog steeds gesloten moeten blijven. Hoe goed de winkeliers ook hun best doen om het winkelende publiek in toom te houden.

Eenzelfde tegenstrijdigheid ligt opgeslagen in het toestaan van carbid en een verbod op vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling. In Groningen en Drenthe mag onder voorwaarden met carbid worden geschoten. Nu vuurwerk niet mag en carbid wel, is de kans groot dat meer en minder ervaren mensen met het gas en melkbussen zullen gaan knallen.

Jaap van Dissel, de baas van het RIVM, is ondertussen somber over de kerstdagen. Het aantal besmettingen neemt onvoldoende af. Sterker, gisteren gingen de aantallen weer omhoog. Van Dissel denkt daarom dat we de feestdagen slechts in kleine, huiselijk kring kunnen doorbrengen. Zolang regels inconsequenties bevatten en te veel ruimte laten om risico’s te nemen, stevenen wij eerder af op verdere beperkingen dan de gedroomde versoepelingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu