Hoe meer partijen meedoen aan verkiezingen, hoe beter? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel

Linda, Fienne en Mart van het DVHN Jongerenpanel.
Bij de Provinciale Statenverkiezingen kunnen behalve landelijke politieke partijen, ook provinciale partijen meedoen. Met als gevolg dat er veel te kiezen valt, erg veel in sommige provincies.
Steeds meer kleine, lokale partijen doen een gooi naar zetels, met een versnipperd politiek landschap tot gevolg, wat de besluitvaardigheid van besturen niet altijd ten goede komt.
Moeten we toch blij zijn met het ruime aanbod politieke partijen, zoals bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen? Hoe meer partijen meedoen, hoe beter? Of juist niet. Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.
Linda Aalderink (17)
„In de politiek is het belangrijk dat de representativiteit hoog is. Om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk steun is voor de politieke besluitvorming, moet de politiek de samenstelling van onze samenleving weerspiegelen. Iedereen heeft een andere mening, dat zou dus moeten betekenen dat dat in de politiek ook zo moet zijn. Aan de hand van deze redenatie, zou iedereen in de politiek een andere mening moeten hebben.
Daarnaast is het in de politiek van belang dat er besluiten worden genomen. Om dat te kunnen doen, moet een meerderheid het met elkaar eens zijn. Hierbij is het dus ideaal om niet te veel verschillende meningen te hebben, want hoe minder verschillende meningen, hoe sneller je het met elkaar eens kan worden.
Als we beide scenario’s met elkaar verbinden, lijkt de middenweg de beste optie. Genoeg meningen om te zorgen voor een hoge representativiteit, niet te veel meningen zodat besluitvorming mogelijk blijft.
Iedere partij laat in principe een andere mening horen, dus hoe meer partijen, hoe meer meningen. Het is goed dat er meerdere partijen meedoen aan verkiezingen, zodat de kans dat jouw mening gerepresenteerd wordt hoog is.
Maar het is dus niet zo dat meer partijen die meedoen ook direct beter is. Hoe meer partijen, hoe meer meningen, hoe lastiger de besluitvorming zal worden.”
Fienne Gozens (16)
„Het klinkt in eerste instantie als iets positiefs voor de democratie; veel partijen. En dat is ook goed, want hoe meer meningen er vertegenwoordigd worden, hoe meer mensen zich gerepresenteerd voelen in de politiek.
Ikzelf vind veel partijen niet ideaal. Het brengt namelijk ook problemen met zich mee. Het is moeilijk om bijvoorbeeld een coalitie te vormen, omdat er zoveel verschillende partijen zijn die wat vinden over een onderwerp, en zo kan het vormen van een coalitie heel lang duren.
Hetzelfde geldt voor beslissingen nemen: dat wordt lastiger met zo veel meningen, en dan kan je als gemeenteraad of kabinet minder snel een sterk bestuur vormen. Ook is er minder spreektijd tijdens debatten, omdat iedereen aan de beurt moet komen, en met minder tijd wordt het moeilijker mensen te overtuigen van jouw mening.
En waar in eerste instantie heel fijn lijkt dat er met zoveel partijen meer kans is op een partij die goed bij je past, wordt het uiteindelijk heel lastig kiezen, omdat er dan ineens wel drie partijen goed bij je blijken te passen.
Ik denk dat het goed is om een kiesdrempel in te stellen. Dat gaat de versplintering tegen, en zo zal de besluitvorming ook een stuk makkelijker en sneller gaan. Want het is nou eenmaal niet praktisch om met de vertegenwoordiging van álle meningen, een land of gemeente te besturen.”
Mart Aukema (15)
„Op het moment van schrijven zijn de stembussen nog 8,5 uur open, en wordt er fanatiek gestemd en geteld op de verschillende stemlocaties. Afgelopen week kregen alle Nederlanders thuis een énorm formulier opgestuurd om te kunnen stemmen. Ik zeg enorm, omdat er meer partijen dan welke naoorlogse verkiezing dan ook meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen van 2023.
Nieuwe partijen die meedoen aan de verkiezingen zijn onder andere de BBB, volt en JA21. Ook de waterschapsverkiezingen krijgen steeds meer partijen, in Limburg doet het CDA bijvoorbeeld 9 keer mee onder de naam Waterbelang plus een regio in Limburg.
Deze versplintering heeft zo zijn voordelen, maar natuurlijk ook een aantal nadelen. Er worden bijvoorbeeld meer meningen vertegenwoordigd in de kamer, want met 17 partijen in de Tweede Kamer zijn er 16 verschillende stemmen te horen, nu PvdA en GroenLinks zijn samengesmolten. Mensen die zich vroeger niet gehoord voelden zijn dus nu wel vertegenwoordigd in de Kamer.
Aan de andere kant wordt het vinden van een coalitie steeds moeilijker, omdat er steeds meer verschillende partijen zijn die een respectabel aantal zetels haalt, en het dus lastiger wordt om tot 76 zetels te komen met een paar partijen die dicht bij elkaars gedachtegoed liggen.
Toch vind ik veel partijen een goede zaak. Omdat wij een representatieve democratie zijn en geen directe, moet het volk zo goed mogelijk vertegenwoordigd worden, en dat lukt beter als er een partijen zijn die het meer met die individuele burger eens is.”