DVHN commentaar | Wie de coronapas met de vrijheidsschendingen in de Tweede Wereldoorlog vergelijkt, heeft het aanpassingsvermogen van een kleuter of kwade bedoelingen

Vrijheid is de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. In Nederland kunnen we dat in ruime mate. We mogen denken, zeggen, kiezen en schrijven wat we willen, en ook bijna alles doen. Bijna, maar niet helemaal.

Foto:

Foto: ANP

Je bent bijvoorbeeld niet honderd procent vrij in hoe je je geld besteedt, want een deel moet naar de fiscus en verplichte verzekeringen. Een auto besturen mag alleen met een rijbewijs. Je buurman na een fikse ruzie doodslaan mag überhaupt nooit.

Zo vrij als de Nederlandse maatschappij is, kent ze ook tal van regels die ons beperken in het doen waar we zin in hebben. Dat kan op individueel niveau suboptimaal zijn. Maar het is nodig om iedereen een veilig, vrij en prettig leven te garanderen. Waarom slaagt een grote groep er kennelijk niet in om de invoering van een coronapas in dat licht te zien?

‘Grote groep’ is hier overigens relatief. Het grootste deel van de Nederlandse bevolking heeft volgens een onderzoek van EenVandaag geen enkel probleem met een coronacheck. Ruim driekwart is volledig gevaccineerd; daar weer driekwart van vindt het een prima idee als horecagelegenheden, theaters en bioscopen vanaf 25 september om bewijs vragen dat bezoekers zijn gevaccineerd tegen of negatief getest op corona.

Van vaccinatiedwang is dus geen sprake; wie zich niet wil laten prikken, mag testen. Evenmin wordt de toegang tot belangrijke maatschappelijke instituten belemmerd - om binnen te komen in overheidsgebouwen, scholen of zorginstellingen is immers geen code nodig. Wel voor een biertje of een film buiten de deur.

Dat levert wat gedoe op met een schermpje en eventueel een staafje in de neus. Daarbij moeten cafés en theaters de handhaving vorm zien te geven, wat voor een kleine ondernemer best een grote opgave kan zijn. Het Rijk zou er goed aan doen ze daarbij te hulp te komen op de een of andere manier - en niet ogenblikkelijk met boetes te zwaaien bij opstartproblemen.

Maar maken we hier een grove vrijheidsschending mee, vergelijkbaar met de Tweede Wereldoorlog of George Orwells fictieve dystopie in 1984 ? Wie dat in alle ernst beweert, heeft ofwel het aanpassingsvermogen van een kleuter ofwel de bedoeling om tweespalt te zaaien in dit toch al gepolariseerde land.

De coronacheck vergroot onze vrijheid om naar believen op stap te gaan. En wie zich niet wil laten prikken of testen, kan gewoon kiezen voor een biertje thuis op de bank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu