Waarom geen zonnepanelen op windmolens? Voelt Dick Lukkien zich geschoffeerd? Zijn e-bikers de enige veroorzakers van het naderende onheil? Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Windmolen met ruimte voor zonnepanelen. Foto: Shutterstock

Het Eurovisie Songfestival, e-bikeschaamte, de opvang van Joodse overlevenden na de oorlog. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Waarom geen zonnepanelen op windmolens?

Het opwekken van energie middels windmolens en zonnepanelen wordt voortvarend aangepakt. Het is niet altijd mogelijk om de ruimte die daarvoor nodig is, te vinden. Is het niet mogelijk om het opwekken van wind- en zonne-energie te combineren?

Ik ben technisch heel matig onderlegd, maar zouden er geen zonnepanelen op de windmolens geplaatst kunnen worden? Windmolens zijn groot en hebben plek genoeg voor veel panelen. Zo zorgen we ervoor dat deze molens nog veel meer energie leveren.

Dalen, Jan Geerts

Theatertechnici moeten zich diep schamen

In reactie op de opinie van de heer Koletzki (‘ Fietsers die op e-bikes rijden moeten zich diep schamen ’, DvhN , 16-05) kan ik het alleen maar eens zijn dat de gezonde mensen die gebruik maken van een hippe Van Moof, handige Urban Arrows of, nog erger, ‘fatbikes’ luie donders zijn die ongelofelijk veel energie verspillen omdat ze te beroerd zijn om zelf te trappen.

Complete windparken en kerncentrales zullen moeten worden gebouwd om de e-bikes van deze groep van stroom te voorzien, ouden van dagen en hulpbehoevenden zullen gewikkeld in dekens zonder verwarming en elektriciteit verkommeren om aan deze groeiende energiebehoefte te voldoen.

Maar, zijn de e-bikers de enige veroorzakers van dit naderende onheil? Nee, ik wil het graag even hebben over een andere groep mensen die energie verspillen of het niets kost en er geen klimaatcrisis bestaat, namelijk de theatertechnici. In Nederland zijn ongeveer 475 theaters en 187 poppodia, hoeveel windmolens er moeten draaien om deze gelegenheden van licht en warmte te voorzien is mij niet bekend, maar volgens mij valt de hoeveelheid die nodig is voor e-bikes erbij in het niet.

Dan heb ik het nog niet over de milieubelasting van het transport van artiesten, technici en bezoekers! En deze schaamteloze luxe is dan alleen nog voor de happy few die zich de toegang tot deze gelegenheden kunnen veroorloven. Deze aanval op ons klimaat en leefmilieu wordt gefaciliteerd door een individu dat achter de schermen blijft en geen verantwoording neemt voor het smelten van de poolkappen en het stijgen van de zeespiegel, namelijk de theatertechnicus. Je kunt ook gewoon bij daglicht een boek (wel van de kringloop) lezen.

Emmen, Jan de Vries

Niet genoten van FC Groningen

Als supporter van FC Groningen heb ik dit seizoen niet mogen genieten. Heel zwak voetbal, geen beleving, geen strijd en niet dé wil om te winnen, ondanks dat er nog een prijsje viel te behalen. Dat wil niet zeggen dat ze in de nacompetitie wat te zoeken hebben. Daar zijn ze niet goed genoeg voor.

De meeste spelers zijn blij als ze de bal weer kunnen inleveren bij een medespeler en hebben weinig vertrouwen in hun eigen spel. Balletje terug, balletje breed. Daar maak je geen doelpunten mee en dat is toch de bedoeling van voetbal. Na 45 jaar een seizoenskaart te hebben gekocht, heb ik besloten om het hier bij te laten en geen nieuwe te kopen.

Ik heb te veel wedstrijden gezien waar ik met een onbevredigd gevoel het stadion heb verlaten en ik zie ook geen verbetering. Ondanks dit negatieve schrijven hoop ik dat FC Groningen het goed gaat en dat we eindelijk weer leuk voetbal zien, anders zie ik het donker in voor het aantal toeschouwers.

Groningen, Cor van Bruggen

Wat heb ik genoten van Eva Paapst van het Jongerenpanel

Wat heb ik genoten van Eva Paapst van het DVHN Jongerenpanel met haar prima commentaar op het zogenaamde Songfestival, dat ik dit jaar vanuit Stockholm heb beluisterd en bekeken. Ik kan Eva gelijk geven, I could not agree more , Eva! Het was een nog ergere vertoning dan in vorige jaren. Een voordeel: ik heb Jan Smit heerlijk gemist!

W. Koster, Stadskanaal

Succes voor onze aigen Oost-Grunneger topper Dick Lukkien

De Veendammer voetbalcoach Dick Lukkien van de sympathieke club Emmen won onlangs landelijk een aantal prijzen voor al zijn verdiensten. Als hulptrainer van FC Groningen zou Lukkien, volgens de persberichten van wat jaren terug, klaargestoomd worden voor de baan van hoofdtrainer bij FC Grunnen.

Groot was mijn verbazing toen de door iedereen gewaardeerde en geliefde Lukkien zijn biezen kon pakken, omdat Danny Buijs (met alle respect), zomaar in beeld verscheen.

Dick moet zich geschoffeerd hebben gevoeld. In het interview met Ron Jans in deze krant onlangs werd veel opgehelderd: de destijds invloedrijke Ron Jans is dermate gecharmeerd van de mens Buijs en van zijn kwaliteiten dat hij zijn vriend voorrang gaf en hem aanstelde als de nieuwe coach van de FC. Voor het nieuwe seizoen wens ik de drie heren veel succes. Maar het meeste succes gun ik onze aigen Oost-Grunneger topper Dick Lukkien.

Hoogezand, Henk Puister

Schamen voor een e-bike? Wij beschikken over een i-bike

Reagerend op de e-bike schaamte (‘ Fietsers die op e-bikes rijden moeten zich diep schamen ’, DvhN , 16-05): zelf beschikken wij elk over een i-bike. Met andere woorden, we fietsen nog lekker zelf. Tochten van 60 km per dag zijn ons niet vreemd en het groeiend aantal e-bikes zien wij niet als een probleem.

Wat de heer Koletzki schetst in zijn opinie is een leuke rekensom, zonder rekening te houden met de voordelen van de e-bikes. De jeugd stapt niet meer op de stinkende brommer of scooter maar kiest voor trapondersteuning. De ouderen blijven langer zelfstandig mobiel en pakken minder vaak de auto en het woon-werkverkeer heeft zich verplaatst naar het fietspad.

Koletzki geeft aan dat een e-bike 125 km rijdt op 1 KWh; met een elektrische auto kom je met 1 KWh niet verder dan 6 km. Wanneer we 5 procent van de fiets kilometers naar de auto verplaatsen zijn we al meer energie kwijt dan bij het gebruik van de alle e-bikes. Dat geeft een heel andere voorstelling van zaken. Rekenen is leuk, maar neem wel alles mee als je daar een opinie over geeft. Schaam u, mijnheer Koletzki.

Peize, Dolf Liewes

Opvang van Joodse overlevenden was er niet

Ik kan me heel goed vinden in de constatering van dhr. Martijn en mevr. Simon Jacobus dat het boek Lege Plekken, over de terugkeer en ontvangst van de kleine groep Joodse overlevenden in de stad Groningen, een te rooskleurig beeld schetst van de werkelijkheid (‘ Boek Lege Plekken legt een rookgordijn ’, DvhN , 17-05). Ik heb dit boek gelezen en kan het alleen maar met hen eens zijn.

Nederlandse lezers die willen weten hoe de echte werkelijkheid er uitzag in Nederland in de eerste maanden na de bevrijding, raad ik aan het boek U wordt door niemand verwacht (Alfabet, 2021) te lezen van de Nederlands-Joodse historica Michal Citroen.

De ontluisterende werkelijkheid in Groningen en de rest van Nederland kan niet treffender verwoord worden dan mevrouw Citroen heeft gedaan. Joodse overlevenden van kamp en onderduik waren helemaal niet welkom in het Nederland van na de oorlog. In plaats van een welkom terug kwamen er doodleuk belastingaanslagen over de jaren dat ze in concentratiekampen geïnterneerd waren geweest. Opvang van de Joodse overlevenden klinkt dan wel heel cynisch – want die was er doodeenvoudig niet.

Niebert, Bert Weggemans

Nieuws

menu