Naar Mars verhuizen is niet nodig, techniek is meer dan een Legorobot, en moet er echt een fietsberg komen in Groningen? Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Legorobot. Foto: Shutterstock

Het milieu en mars, wildwestachtervolgingen en nóg meer keramische kookplaten in Drenthe. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Niet naar Mars verhuizen

Je hoort tegenwoordig alsmaar dat ons bestaan op deze aarde bedreigd wordt door de opwarming van de aarde. De temperatuur van zeeën en oceanen stijgt en zal waarschijnlijk desastreuze gevolgen hebben voor ons leven op aarde. Maar wat zou er gebeuren wanneer we die opwarming zouden kunnen gebruiken voor onze energievoorziening?

De overtollige warmte wordt onttrokken aan de zeeën, waardoor de opwarming vermindert. Fossiele brandstoffen zijn niet meer nodig en ook windmolens en zonneparken die onze leefomgeving verpesten, kunnen verdwijnen, want deze bron is onuitputtelijk. Het is waarschijnlijk een absurd idee, maar wie weet? Laten we we in ieder geval het geld dat nu gespendeerd wordt aan het onderzoek in de ruimte gebruiken voor de leefbaarheid op aarde, zodat het niet nodig is om naar Mars te verhuizen.

Koekange, Jan Breeschoten


Werkgeversorganisatie VNO zeurt

Daar waren ze weer. De werkgevers die vinden dat de Nederlandse werknemers te kort werken. Het werkgevers walhalla is dat werknemers moeten werken als de werkgevers dat uitkomt en naar huis gestuurd kunnen worden als dat de werkgevers uitkomt. Uitzendkrachten en nep zzp’ers voldoen aan dit droombeeld.

Het zeuren over een tekort aan werknemers staat haaks op het gebruik van uitzendkrachten, de tijdelijke dienstverbanden, de oproepcontracten, de zzp’ers zonder pensioen, de leeftijdsdiscriminatie, het willen verplichten tot overwerk zonder overwerkbetaling.

En nu pleiten werkgeversorganisaties voor importeren van nieuwe afhankelijke werknemers uit Noord-Afrika. Nee, niet opnieuw de fout in gaan. Neem eerst maar de statushouders aan. Selecteer niet op achternaam en op leeftijd. Ga als norm uit van het vaste contract. Als die misstanden zijn weggenomen, dan mag je zeuren over een tekort aan werknemers.

Drachten, Anne van Dijk, FNV kaderlid

VI lekker op de buis houden

Wie helpt in deze roerige tijden ons moreel kompas te herdefiniëren? Michiel Leezenberg en Karen Vintges, filosofen uit Amsterdam, doen een poging (‘ Derksen gecanceld? Hij sluit zelf mensen uit ’, DvhN , 21-05). De mannen van Vandaag Inside krijgen de zuidwestelijke wind van voren. Witte kleedkamergrappen en -grollen verdienen geen uitvergroting of vergoelijking, vat ik samen.

In Wilfred Genee zie ik het pleinstokertje, dat kinderen tegen elkaar ophitst en vervolgens grijnzend vooraan staat te genieten bij de logische matpartij. Van der Gijp en Derksen lopen regelmatig leeg, vaak vermakelijk, vaak verwerpelijk. Cancelen dan maar? Leezenberg en Vintges lijken daar oprecht voor te pleiten. Bij beide, in hun werk onder meer apert georiënteerd op andere culturen en geloven, zit hem met name daarin denk ik een deel van de pijn en hun logische reflex.

Op de buis houden is mijn betoog. Juist met name de ‘stevige’ vrouwen die er vaak aanschuiven, louteren de boel daar al aardig. En met verbanning belandt het een en ander weer achter de ethische decoder, met gevaar op vergisting. Woke lijkt uitgevonden binnen de Amsterdamse grachten. Wellicht een idee het daar weer in terug te pompen?

Groningen, Dick van der Bij


Geen wildwestachtervolgingen meer aub

Voor de zoveelste keer een dodelijk ongeval door een achtervolging . Deze keer op de N381 bij Emmen. Een vrouw die er niets mee te maken heeft zwaargewond. Ik vraag me af waarom de politie dit niet laten kan. Ze kunnen iemand die niet wil stoppen op basis van het nummerbord toch gewoon thuis aanhouden? Dan was deze ellende ten gevolge van een wildwestachtervolging voorkomen kunnen worden. De politie moet er in eerste instantie voor de veiligheid van andere (lees: onschuldige) weggebruikers zijn.

Alteveer, E. Koning

Er is meer dan Lego

Het wordt langdradig dat steeds maar weer Lego genoemd wordt als vliegwiel voor de passie voor techniek (‘ Legorobot als vliegwiel voor techniekpassie scholieren ’, DvhN , 21-05). Als dat zo zou zijn dan zou meer dan 30 jaar geleden deze passie zijn ontstaan. Er is in het verleden honderden miljoenen uitgegeven om techniek op school te stimuleren, zonder veel resultaat. Daarover zijn vele rapporten geschreven, waaronder een rapport van de Europese commissie waar Nederland als een van de domste landen uit naar voren kwam wat betreft STEAM onderwijs (Techniek), nadat er 600 miljoen uitgegeven was.

Techniek is veel meer dan het bouwen van een model. Dat laatste is namelijk de afronding van een leerproces en het minst belangrijk. Om techniek bij jongeren op de lagere school te stimuleren zijn er andere wegen die bewandeld moeten worden door je niet te richten op de bovenbouw, maar om te beginnen bij de onderbouw. Er zijn meer leveranciers dan Lego beschikbaar voor techniek, zoals Gigo Learning Lab, die een doorlopende leerlijn aanbiedt voor groep 1 tot onderbouw VO. Robotsets met diverse sensoren om programmeren nog realistischer te maken of met duidelijk kortere bouwtijd om meer tijd voor het programmeren te hebben.

Scheemda, Pim van Dort


Niet nog meer keramische kookplaten in Drenthe

De gemeente Noordenveld kan beter haar best doen om voor haar inwoners subsidies binnen te halen en te verstrekken om zonnepanelen op daken aan te schaffen (nog geen 10 procent van de inwoners van Norg bezit ze) dan toestemming geven aan commerciële partijen, een megazonnepanelenveld (260 voetbalvelden!) te realiseren in Zuidvelde . Prachtige gronden in Drenthe verworden tot ‘keramische kookplaten’, doodzonde. Ik wens de tegenstanders veel succes.

Yde, Sieny Koopman

Een fietsberg en dan?

In een opiniestuk pleiten Paula Benjamins-van Oudheusden (D66) en Rinze van der Born (CU) voor de aanleg van een fietsberg in Groningen omdat de VAM-berg in Drenthe zo’n succes is (‘ Een Groningse fietsberg is geen luchtfietserij ’, DvhN , 21-05). De ‘Col du VAM’ is zo’n succes omdat de provincie Drenthe een fantastisch onderliggend plan (‘Op fietse’) heeft waarin fietsen in Drenthe centraal staat. Er staat een hele structuur van fietspaden, tochten en (internationale) evenementen waar de VAM-berg soms een onderdeel van is.

Als we ons in Groningen ook willen ontwikkelen als fietsprovincie zullen we breed aan de slag moeten, zo wordt er op dit moment geen enkele eendaagse wielerwedstrijd in Groningen georganiseerd. Een fietsberg in Groningen zou een mooie toevoeging zijn, maar dan wel als onderdeel van een masterplan om fietsen in Groningen zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle leeftijden, te beginnen bij de jeugd. Overigens: bij een dak op de wielerbaan in Assen zullen ook veel Groningers baat hebben.

Warfhuizen, Peter Merx / De Kolibrie van Warfhuizen (amateur-wielrenner en sociaal-geograaf)


Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

Meest gelezen

menu