Hoe halen we de Herepoort terug? Niemand is toch verplicht lid te worden van een studentencorps? En wat is er eigenlijk mis met topless zonnen? Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Hop, uit met die bikinitop. Foto: Shutterstock

De Groningse Herepoort in Amsterdam, vermoeide voetballers en topless zonnen. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

De Herepoort mot terug

Onze Herepoort stoat in Amsterdam. Dei heurt in Stad, is van ons. Vrouw Haalsemoa hier op aan! Wil ze hom nait teruggeev’n din hang’n we de grunnigse vlag onnersteboov’n en hang’n we buusdoukn aan alle lanteernpoaln in de haile provinzie. Wiln ze din nog nait om liek? Din stuur’n wie Johan Remkes d’r op aof. Vrouw Haalsemoa kiek moar oet. Poort zal weer terug noar Stad ook aal mot’n we stain veur stain terughoaln. Oh en roezie woar hai mot stoan kriegn we vast nait. Midden op Groot Maarkt natuurlijk!

Stad, R.J. Kooi

Studentencorps (2)

Helemaal eens met de ingezonden brief van Dante Renzulli over het studentencorps (‘Studentencorps’, DvhN , 02-08). Vaak zich voordoen als intelligent en de gave hebben om zich vlak voor een tentamen vol te stampen en zo hun in alcohol drijvende hersencellen te activeren.

Ik persoonlijk heb natuurlijk niets tegen studerende mensen, maar als je zo in de stad Groningen rondloopt dan zie je dat het ‘studeren’ vaak op de terrassen gebeurt en bulkt het doorgaans van de studenten. Dit maakt de stad niet gezelliger helaas. Het mag van mij dus wel ietsje minder met die studenten in de stad Groningen.

Groningen, P. Lukkien

Vermoeide voetballers

Gisteravond een mooie wedstrijd gezien tussen Monaco en PSV. Helaas in de slotfase toch nog gelijk, heel jammer. De oorzaak was duidelijk te zien op het veld. De spelers raakten vermoeid.

Dit had alles te maken met de wedstrijd om de JC-schaal van afgelopen zaterdag. De KNVB gaf geen toestemming tot verplaatsing. Het is buitengewoon opvallend dat Ajax keer op keer wel uitstel krijgt bij belangrijke wedstrijden. Ik ben ervan overtuigd dat dit de wedstrijd heeft beïnvloed. De KNVB moet zich schamen.

Hoogezand, Gerard Maagd

Herepoort: pacht gewoon dat stukje Amsterdam

Stadsarcheoloog Kortekaas lijkt op te treden als beul in de discussie over het terugclaimen van de Groningse Herepoort ( DvhN , 04-08). De poort in de tuin van het Rijksmuseum „maakt deel uit van de collectie die daar in de 19e eeuw is ontstaan. Daar moet je niet aan gaan rommelen.” Daarnaast juridisch lastig en technisch uitdagend, omdat de stenen vastzitten aan de Deventerse Bergpoort.

Ik presenteer hier de Tsjechische oplossing, gevonden voor het graf van hun vader des vaderlands. Wie een bankbiljet van 200 kronen bekijkt ziet achter het hoofd van de filosoof Comenius het vestingstadje Naarden afgebeeld. Daar rust hij in door Tsjechië gepachte grond. U voelt hem al: pacht gewoon dat stukje Amsterdam en gooi er nog een bak Groningse grond omheen. Herepoort: welkom thuis! De plaquette volgt later. Wat wél kan lonen is het terugclaimen van het laatste Groningse beulszwaard, dat nog altijd in de Haagse Gevangenpoort hangt. Daarmee kunnen we direct deze eeuwigdurende Herepoortdiscussie afkappen. Beul Kortekaas, handen uit de mouwen!

Groningen, Jim Rotteveel

Feesttrip

In Duitsland kun je nu voor 9 euro een ticket kopen en de hele maand augustus reizen met de bus en met de regionale treinen van ieder station in Duitsland. Zo kunnen ook mensen met een krappe beurs toch leuke dagtrips gaan maken. Waarom kan dat in ons Nederland ook niet geregeld worden door het Rijk? Waarom betalen wij hier al voor zomerbroezen in twee provincies al 12 euro per dag? Wie slim is en kan plannen, maakt er nu een feesttrip van in Duitsland.

Emmen, Jan Wolters

Studentencorps (3)

Het moge duidelijk zijn dat de schrijver van de ingezonden brief ( DvhN , 02-08) met de kop ‘Studentencorps’ geen liefhebber is van de corpora. Zijn motieven zijn de gangbare en de brief voegt niets nieuws toe. Zoals in het parlement partijen van verschillende herkomst en met onderscheiden doeleinden zitting hebben, zo is het studentendom op diverse wijze georganiseerd.

Het eigen karakter van de corpora is gegroeid in een lange reeks van jaren en wat daar nu wel op tegen is moge joost weten. Niemand is verplicht lid te worden en het staat iedere student met een niet-corpssmaak vrij een organisatie van eigen signatuur op te richten.

Haren, Lucas Bouwman

Topless zonnen

Ik heb met instemming het artikel van Hanneke de Graaf gelezen in de krant (‘ Meer openbaar naakt is goed voor de mens ’, 30-07). Ik ben zelf geboren in 1956 en in mijn jeugd was het redelijk normaal om topless te zonnen. Dat zag je langzamerhand verdwijnen. Er is mij zelfs een aantal jaren geleden gesommeerd mijn bovenstukje aan te doen toen ik bij De Smelt bij het zwembad lag. Ik snap het niet: in mijn beleving is er niets raars aan.

Assen, Jeanette Kleene


Nieuws

menu