Er is een tekort aan vaklui, een teveel aan snuivende studenten, maar gelukkig zijn er ook nog eerlijke mensen. Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Een lijntje hier, een lijntje daar. Foto: Shutterstock

Snuiven op Ameland, vliegen op Schiphol en concerten schrappen. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Snuiven op Ameland

De meeste bezoekers aan Ameland gaan erheen voor de rust, de ruimte en de mooie stranden. Zo niet de studenten van de opleiding Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen ( DvhN , 14-09). Zij hadden behalve zonnebrandolie de bagage vol met cocaïne en andere genotsmiddelen, zoals pillen en joints. De afspraak van zero tolerance op dit gebied werd niet gehandhaafd door de meereizende begeleiders en docenten.

Ook bij het betrappen werd er niet opgetreden. Een hele kroeg vol met snuivers en slikkers was het gevolg, waarna het ‘feestje’ werd voortgezet in de kampeerboerderij. Volgende week volgen er ‘gesprekken’ met de diverse betrokkenen, aldus een woordvoerder van de opleiding.

Foei, foei, niet meer doen: dat zal het credo van die oekaze dan wel worden. En verder doen ze een plas en alles blijft zoals het was. Een heerlijk vooruitzicht, voor deze toekomstige functionarissen in onze bedrijven. En wij, de gewone burgers in dit land, ons maar afvragen wie die constante stroom van verdovende middelen over de wereld toch mede in stand houden.

Heerenveen, Jan Th. Lensen

Bevingsschade aan geheugen

Na het lezen van artikelen als ‘ Rutte weigerde de regie te nemen en wees naar Kamp ’ ( DvhN , 06-09) en ‘ Mes moest in kosten aardbevingsschade ’ ( DvhN , 08-09) bekruipt mij een angstig gevoel.

Het lijkt wel of de gaswinning en de daaruit voortvloeiende aardbevingen naast de reeds bekende schades ook schade veroorzaken aan het geheugen van de betrokken topambtenaren. Deze topambtenaren hebben last van veelal dezelfde symptomen. Onder meer: niet dat ik het weet, het niet herkennen, geen specifieke herinnering en niet goed heugen.

Ook het veranderen van teksten in verslagen schijnt een symptoom te zijn van deze bijkomende schade. Hopelijk kunnen deze getroffen topambtenaren terecht bij een speciaal voor hen ingericht loket waar ze de schade kunnen melden en kunnen rekenen op een ruimhartige en eerlijke vergoeding c.q. behandeling, maar als ze net zolang moeten wachten als de gedupeerden in het aardbevingsgebied vrees ik dat de meeste topambtenaren dan al dement zijn.

Annerveenschekanaal, I. Oortwijn

Niet voorop lopen

Natuurlijk kunnen we er wat van vinden dat Nederland de grootste vleesexporteur is van de EU, maar dat we daarnaast ook nog een luchthaven hebben die behoort bij de grootste drie van Europa is natuurlijk onzin.

Schiphol wordt heel veel gebruikt als overstapplek, dus dat brengt enorm veel CO2 met zich mee door het stijgen en landen. Hopelijk dringt het nog eens door dat dit echt niet kan in ons kleine land. We hoeven echt niet in veel dingen voorop te lopen. We zijn maar een klein land in vergelijking met onze oosterburen dus laat die grote dingen maar aan hen over. Scheelt zonder meer veel vervuiling.

Hoogeveen, H.A. Mulderij

Sluiting De Hardenberg

Ook in Winschoten geven ze blijk te kunnen leren van anderen. Echter, hun idee om zwembad De Hardenberg te sluiten geeft ook mij te denken . Vooral omdat daarvoor een nieuwe moet worden gebouwd in... juist: Winschoten! Heb de speciale vergadering beluisterd en erg genoten van de twaalf sprekers met een andere zienswijze.

Helaas kreeg ik het gevoel dat hier niet geluisterd werd naar de burgerbevolking doch meer de praktijken van Den Haag werden gehanteerd. Dat geeft me opnieuw een gevoel van frustratie zoals dat dagelijks het geval is bij de nieuwszenders op tv. Winschoten, leer nou eens te beseffen dat u niet alleen met de omliggende dorpen bent samengevoegd tot één grote gemeente – waardoor u pas echt groot bent geworden – maar neem voor die dorpen ook uw verantwoordelijkheid!

Scheemda, Klaas van Zonneveld

Er is een tekort aan vaklui

Ik wil toch even reageren op het artikel over het bezoek van minister Jetten aan het Alfa College in Hoogeveen (‘ Rob Jetten: Energiebeleid schreeuwt om vaklui mbo ’, DvhN , 09-09). Ik verbaas me steeds weer waarom er niet iemand is die de minister erop attendeert dat we het probleem van te weinig vakmensen al jaren kennen. D66 is immers de partij die altijd prat gaat op goed onderwijs, maar in de praktijk laat zij de nodige steken vallen.

We herinneren ons nog goed de periode van voormalig minister Van Engelshoven. Het is al jaren bekend dat we een schreeuwend tekort hebben aan vaklui, met als gevolg vertragingen in de bouw et cetera. Dat een minister dit komt vertellen bij de opening van een mbo-jaar getuigt van onvoldoende kennis van de realiteit. Een bezoek aan Hoogeveen is derhalve van nul en generlei waarde.

Gieten, R.L. van Hasselt


We are not aMUSEd

We hadden ons er zo op verheugd. Het Muse-concert van het NNO. We hadden onze dochter, 25 jaar, uitgenodigd om eens kennis te maken met dit prachtige orkest. Toen zij laatst op Lowlands was, keek ze ook erg uit naar het concert dat het NNO daar zou geven. Dat ging niet door vanwege organisatorische problemen. Buiten de schuld van het orkest om dus. Men was woedend, verbijsterd. Onze dochter vond het ook erg jammer. Maar niet getreurd; we hadden immers al kaarten gekocht voor het Muse-concert op 27 april 2023.

Wij, trouwe bezoekers van het NNO, zijn diep teleurgesteld en ook enigszins verbijsterd dat dit concert met werk van de popgroep Muse ten tweeden male niet doorgaat. Het was de gelegenheid geweest een ander publiek aan te trekken. Volgens mevrouw Kok wil het NNO zich richten op andere vormen van aanwezig zijn in de noordelijke regio en andere vormen van verbinding met het publiek. Een gemiste kans!

Assen, Jan Ratering

Ze zijn er nog

Ja, ze zijn er nog, eerlijke mensen. De mevrouw die op 4 september jongstleden in Bad Zwischenahn in Duitsland mijn heuptasje met alle belangrijke papieren zoals mijn identiteitsbewijs en een portemonnee met zo’n 170 euro erin heeft gevonden. Op 3 september waren we met 4 personen, te weten, vrouw, zoon, schoondochter en ondergetekende in Duitsland in Bad Zwischenahn in het Park der Gärten. Wat een mooie dag was geweest, eindigde in een klein drama.

Mijn zoon hiervan op de hoogte gesteld, die ondertussen met zijn Duitse vriendin in hun woonplaats was aangekomen. Hij zei: ik ga morgen toch op tijd terug naar Nederland en dan rijd ik wel langs Bad Zwischenahn. Tegen 11.00 uur de volgende dag een telefoontje dat het tasje door een mevrouw was gevonden. Langs deze weg wil ik haar hartelijk danken, ik had niet gedacht dat ik het tasje ooit terug zou zien. Mevrouw beloond met 20 procent vindersloon.

Sappemeer, Willem Boer

Nieuws

menu