Lastige duiven, stakende gepensioneerden, glibberige politici. Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Lastige vogels. Foto: Shutterstock

Lastige duiven, stakende gepensioneerden, glibberige politici. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Roofvogelgeluiden inzetten tegen lastige duiven

Bij de hilarische column ‘ Een duiventil tegen duiven ’ van Eric Nederkoorn, afgelopen zaterdag, vroeg ik mij af of de Drentse overheden niet weten wat er op de vele vliegvelden aan vogeloverlast gedaan wordt. Met roofvogelgeluiden verjagen ze lastige vogels op vogelvriendelijke wijze.

Misschien even checken bij Eelde? Dat levert wellicht een goedkopere oplossing op, voor ons allemaal.

Groningen, R. Westenborg


Er kleeft wel degelijk een smet aan Olaf Scholz

In het artikel over de nieuwe bondskanselier Olaf Scholz ( DvhN , 10-12), miste ik een belangrijk stuk over zijn verleden. Toen hij Oberbürgemeister van Hamburg was, is hij verstrikt geraakt in het zogenaamde CumEx-filesschandaal, waarbij de staat voor meerdere miljarden euro bedrogen werd.

Hoewel Scholz en zijn toenmalige senator van Financiën Tschentscher, de huidige burgemeester van Hamburg, hun schuld ontkennen, zijn er aantekeningen bekend die hem/hen zwaar belasten. Er kleeft dus wel een smet aan deze zogenaamde sociaaldemocraat.

Rhede, John Engberts


Is de gemeente Westerkwartier echt het laatste gebied dat ontsloten wordt?

Met enige regelmaat staat er iets in het Dagblad over de trage voortgang van de aanleg van snel internet in de witte gebieden. Opvallend is dat het net lijkt of de gemeente Westerkwartier het laatste gebied is dat ontsloten moet worden. In de krant van 10 december lazen wij „dat komend voorjaar alle beoogde aansluitingen zijn gerealiseerd”. Vergeten wordt dat er voor meerdere gemeenten nog niet eens een planning is, bijvoorbeeld in de gemeente Groningen, voormalig gemeente Haren (laatste bericht van 16 december 2020 dat de vragenbundel is gehaald), voormalig gemeente Hoogezand idem. Ik en velen met mij zouden graag weten of wij überhaupt nog worden aangesloten, en zo ja wanneer. Mailen naar provider Rodin blijkt geen zin te hebben, Rodin beantwoordt dergelijke vragen nooit.

Noordlaren, R. de Vos


Ultieme smoes om onder de adviezen en coronamaatregelen uit te komen

Gisteren hoorde ik de ultieme smoes om onder de adviezen en maatregelen rond corona uit te komen: „Ieder mens maakt fouten.” Rutte vond dat namelijk een legitieme uitvlucht voor de zoveelste keer dat het koninklijk huis de regels met voeten trad.

Groningen, K. Brouwer

Zonneparken zijn wel degelijk gebouwen

In het stuk ‘ Zonnepark bij grens al jaar in de wacht ’ ( DvhN , 14-12) stellen bestuurders van Westerwolde dat zij zonnepanelen niet als een gebouw zien. Dit kunnen zij niet volhouden als ik in de publicatie van de gemeente Westerwolde onder het kopje ‘Te bouwen bouwwerk’ lees dat een omgevingsvergunning is afgegeven voor het plaatsen van zonnepanelen in Bellingwolde. Hiermee bevestigt de gemeente dat zonnepanelen bouwwerken zijn.

In het stuk wordt het traktaat van Meppen aangehaald, het grensverdrag uit 1824, dat stelt dat dat in een zone van 376 meter aan beide zijdes van de grens geen bouwwerken opgericht mogen worden. Wethouder Huizing heeft de provincie gevraagd het traktaat van Meppen bij de Duitsers ter discussie te stellen om zo het zonnepark c.q. bouwwerk in de Lethe mogelijk te maken. Daarentegen wil de wethouder niet dat de Duitsers gebouwen in die bouwvrije zone gaan neerzetten die zij niet willen. De wethouder moet wel begrijpen dat dit de consequentie is van het opheffen van het traktaat.

Vriescheloo, Willem Bouma


Jullie doen niet meer mee? Dan zullen we ook niet meer mee doen

Uit de plannen voor het nieuwe kabinet blijkt dat er wederom geen indexering van de pensioenen mogelijk is en er geen wijziging zal komen in de gehanteerde, strenge, lage rekenrente. Ook de AOW zal dit jaar niet worden geïndexeerd. Na al jaren inleveren geen prettig vooruitzicht voor het nieuwe jaar. Voor het merendeel van de gepensioneerden is de maat nu vol. Het geduld is op. Na zoveel koopkrachtverlies is het nu echt genoeg.

Daarom: als het kabinet zegt, jullie doen niet meer mee, dan zullen we ook niet meer mee doen. Zo zal ik met ingang van 1 januari stoppen met al mijn vrijwilligerswerk. En ik roep alle gepensioneerden die een vrijwilligersbaantje hebben op, om deze ook, voor tenminste een maand, neer te leggen. Dit alles in de hoop dat onze ‘leiders’ het besef zullen krijgen dat diefstal van gepensioneerden ons tot woede drijft. Mocht het echt nodig zijn, dan verleng ik mijn ‘staking’, desnoods ga ik nooit meer aan het werk. Ik heb er nu echt genoeg van en doe niet meer mee!

Schoonoord, Gerben Heerland

Olaf Scholz versus premier Pinokkio

Ik heb uitbundig gelachen om de reactie van de heer Engberts over de smet op de zogenaamde sociaaldemocraat, de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz ( DvhN , 15-12, zie hierboven). Wellicht is het hem bekend dat we hier in dit land binnenkort weer een premier Pinokkio hebben waar geen smet aankleeft omdat hij te glibberig is om vast te pakken: een zogenaamde liberaal met een schoon geweten. Ook van hem zijn er vele aantekeningen bekend die hem zwaar belasten. Echte humor dus.

Ruinen, Jan Heij

Nieuws

menu