Een kulverhaal over wolven, een kei van een kerel en kontkapjes voor duiven. Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

'De enkele wolf hier is geen probleem.' Foto: Shutterstock

Wolvenjagers, vitale vakantieparken, zelfrijdende treinen. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Kulverhaal over wolven

Wat een kulverhaal van Niko Koffeman over wolven (‘ Jagers maken de wolf onterecht verdacht ’, DvhN , 20-01). Zijn stelling dat jagers naar het buitenland gaan om wolven te schieten, is volledig uit de lucht gegrepen. In de zestig jaar dat ik de jacht volg zijn mij geen gevallen bekend die dit bevestigen. Waar wolven worden afgeschoten zijn de Pyreneeën, om te voorkomen dat er daar te veel schapen het slachtoffer worden. De enkele wolf hier is geen probleem, maar of het goed is dat ze in ons dichtbevolkte landje de kans krijgen om vrijelijk rond te lopen, waag ik zeer te betwijfelen.

Westerbork, W. Kunst

Waarom vrat FC Groningen na de fakkeltocht het gras niet op?

Na de fakkeltocht van zaterdagavond mocht je toch verwachten dat FC Groningen het gras zou opvreten tegen PSV. Groningers die diep in de penarie zitten, vanwege de talloze gasboringen en strijden om hun huis weer in optimale staat te krijgen. Een provincie die in de steek wordt gelaten door Den Haag, waar alleen de Randstad geldt, want daar wordt het geld verdiend. Het gas in Groningen is al jarenlang een goudmijn voor de overheid, maar een beetje geld uitgeven om de mensen weer een fatsoenlijk huis te geven? Vergeet het maar.

Laat ze het daar maar lekker uitzoeken, gewoon pakken wat we pakken kunnen en daarna stoten we het gewoon af. Het zou het kabinet sieren als ze daar mensen uit het kabinet in het Noorden laten wonen. Weten wat er speelt in plaats van in de grachtengordel te wonen met allerlei andere yuppen. Friesland, Groningen en Drenthe zijn 200 kilometer van Den Haag vandaan en voor ministers ‘gewoon’ buitenland.

Als je weet wat er speelt in de regio waar je voetbalt, dan vreet je als FC Groningen toch het gras op elke zondag? Strijden met het mes tussen je tanden om te laten zien dat je solidair bent met je achterban. Strijd, vecht en knok om te laten zien dat ook jullie er klaar mee zijn. Laat zien dat Groningen ergens voor staat en dat Den Haag niet om Groningen heen kan. Gooi op het veld, en dat geldt ook voor alle gedupeerde mensen, de bescheidenheid van je af en laat Den Haag zien dat we erbij horen en dat we gehoord moeten worden.

Strijd door en laat elke bekende Groninger zich uitspreken over deze precaire kwestie. Kop d’r veur en broezen.

Erik Wierstra, een bezorgde FC Groningenfan van Fries/Groningse afkomst die al 27 jaar in het midden van het land (IJsselstein) woont

Duivenplaag in Assen

Alle duiven op het Koopmansplein
Poepen dol van vreugde souverein
Op argeloos shoppende Assenaren
Met gevolg een regen aan bezwaren.

Maak een eind aan dit wild geschijt
Verander vlug het hele duivenbeleid
B&W beducht dan voor hun hachje
Gelast voor elke duif een kontkapje.

Groningen, Arie Hendriksen

Minder verkeer, meer wegenbelasting

De wegenbelasting is in 6 provincies omhoog gegaan in 2022. Autorijders in de provincie Groningen zijn het duurst uit aldus de CBS. In onder meer de provincie Noord-Holland, waar relatief meer autoverkeer en meer files zijn dan in Groningen, betaal je per kwartaal 16 euro minder wegenbelasting dan hier. Snapt u dit als autobezitter nog?

Haren, G. Patje

Veel goedkoper dan een miljoenen verslindende ‘proef’

Groningen wordt gebruikt voor een proef met zelfrijdende treinen (‘ Proefproject met zelfrijdende trein kost 2,5 miljoen ’, DvhN , 20-01). Ongeveer 9 jaar geleden waren we in Vancouver, Canada. Daar reden toen al jarenlang zelfrijdende treinen. Dus wat zou er in ons land anders zijn dan daar. Tip: ga daar eens kijken en overleggen. Is veel goedkoper dan een miljoenen verslindende ‘proef’. Het geld dat ‘overblijft’ kan dan gebruikt worden om gaswinning slachtoffers schade te vergoeden of de koppeling van de AOW mede in stand houden.

Oosterhesselen, Henk Bos

Vitale Vakantieparken

Renate Zuiker slaat met haar stuk ‘ Vitale vakantieparken: moeten we dat willen? ’ ( DvhN , 17-01), over de recreatieplannen in Groningen en Drenthe, de spijker op de kop. Het zijn mooie woorden die de bestuurders noemen met de verbetering op toeristisch gebied in Drenthe. Maar helaas zijn deze ontwikkelingen slechts voor een beperkt deel van onze maatschappij bereikbaar. Daarbij brengt het schade aan mens, dier en natuur, waar we hier in Groningen en Drenthe nu juist zo trots op zijn.

Helaas beperkt deze ontwikkeling zich niet alleen tot ons Noorden, maar doet het zich ook voor in meerdere provincies, zoals Zeeland, aan de boorden van het IJsselmeer en langs de kust. Veel kampeerders en natuurgenieters hebben hierdoor hun ‘paradijsje’ moeten verlaten. Dit alles in gang gezet door een veranderde landelijke wetgeving. Hierdoor valt het oog van de grote investeerders (met dollartekens op het netvlies) op bestaande recreatieparken, waar de gewenste bestemmingsplannen overeen komen om deze ontwikkeling in gang te zetten. Ik hoop en verwacht dat onze Drentse bestuurders dit gaan inzien en niet het kind met het badwater weggooien en de natuurlijke waarden verkwanselen.

Vries, Hemmo Bolhuis

Wat een kei van een kerel

Wat een kei van een kerel is Jan Rot tijdens de uitzendingen van De Slimste Mens . Zo ernstig ziek en dan zo vrolijk en eerlijk en goed presteren. Wat een held!

Met name de uitspraak na zijn black-out: „Och man. Niks. Pas!” Er schoot hem niks meer te binnen, dat dit kon gebeuren had Jan van tevoren al aangeven. En dan toch doorspelen. Chapeau Jan. We hebben genoten van je optreden.

Farmsum, Henderikus Hidding

Nieuws

menu