Schaamte op straat, mountainbikers in het bos, Russische roulette met mondkapjes. Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Mountainbikers in het bos. Foto: Shutterstock

Schaamte, mountainbikers, flyers in het Forum. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

‘Stel je voor dat er een leraar aan de overkant woont’

Op mijn dertiende liep ik op een zondag rond 18.00 uur door de Langestraat in Winschoten. De straat was uitgestorven. Daarvan maakten drie jongens die mij tegemoet kwamen gebruik. Ze grepen me een voor een vast en probeerden me te zoenen. Ik beukte met mijn vuisten op hun borst en daardoor lieten ze me los en liepen ze weer door.

Het eerste wat ik vervolgens deed, was rondkijken: „Als maar niemand dit heeft gezien. En stel je voor dat er een leraar van school aan de overkant woont.” Ik heb me later erg verbaasd over deze reactie. Ik had immers niets verkeerds gedaan en juist goed gereageerd. Mijn conclusie is dat schaamte over dergelijke voorvallen in de genen zit bij vrouwen. Misschien doordat we al eeuwen te horen krijgen, dat we ‘het er zelf naar maken’.

Groningen, Marijke Hofman

Bos- en natuurgebieden beheren als zijnde recreatieparken is óók fout

Een onschuldige fietser slaan en schoppen kan niet. Maar als natuurliefhebber ongestoord een wandeling maken in Drenthe en de rest van dit land is bijna onmogelijk geworden. Staatsbosbeheer werkt hier ook van harte aan mee, zie het Boomkroonpad, Gasselterveld en de aanleg van ATB-racebanen dwars door natuurgebieden. Dus dat je als wandelaar wat geïrriteerd raakt door voortdurend voorbij stuivende ATB’ers, is dat best begrijpelijk. Gaan slaan blijft natuurlijk zwaar fout. Maar bos- en natuurgebieden beheren als zijnde een recreatiepark óók.

Stadskanaal, Bert Dijkhuis

Meer modellen garanderen geen beter uitkomsten

In het Dagblad van afgelopen maandag wordt gepleit voor meer modellen om de uitkomsten van de voorspellingen te verbeteren (‘ Wie kijkt er onder motorkap van RIVM? ’, DVHN , 24-01). De moeilijkheid van voorspellen ligt erin dat het over de toekomst gaat. En die komt dralend nader, zoals het heden pijlsnel vervliegt en het verleden eeuwig stilstaat (Schiller). Het verleden levert echter wel steeds meer harde gegevens.

Mijns inziens zullen meer modellen de uitkomsten niet verbeteren, maar de inrichting van modellen kan dat wel. Dus meer nadenken over de te hanteren uitgangspunten. Dat verplaatst de discussie naar de voorkant van het voorspellingsproces in plaats van nu, naar de uitkomsten aan de achterkant. Wellicht is dan ook het groeiend aantal praatprogramma’s en daarmee ook het aantal ‘minderdeskundigen’ te beperken. Dat we maar snel ‘vrij’ mogen zijn.

Musselkanaal, Halbe Akker

Schandpaal

Sinds een week is er een storm van verontwaardiging losgebarsten over de vermeende misstanden bij The Voice of Holland . Ontdaan zijn we over het schenden van grenzen van vrouwen. Op televisie, internet, de krant, iedereen struikelt over elkaar heen. Wat mij echter niet loslaat is hoe dun de lijn is tussen slachtoffer- en daderschap. Zijn wij een maatschappij waarin iemand zonder strafrechtelijk onderzoek aan de schandpaal wordt genageld? En al blijkt iemand schuldig, is dit hoe we daar mee omgaan? En wat maakt dat ons?

Norg, A. de Vries

Cultuurcensuur

Sinds het Forum in haar kolossale gebouw zetelt, zien haar flyerplekken er armzalig uit. In de oude Groninger bibliotheken was het altijd een feest te zien hoe rijk de gemeente Groningen aan culturele activiteiten was. Hun balies lagen vol met spannende aankondigingen. Nu mogen zij alleen nog maar folders en posters toelaten van Forumactiviteiten. Voor de andere cultuur zijn ze verboden terrein.

Het Forum bepaalt wat de bibliotheken aan cultuur mogen uitdragen en wat niet. Cultuurcensuur. De bibliotheken hebben tot voor kort altijd de cultuur bevorderd, niet belemmerd zoals nu. Tijd voor de politiek om in te grijpen. Cultuur is toch voor de mensen en wordt door de mensen gemaakt, en niet alleen door een kleine Forum-elite? Tekenend voor het nieuwe Forumbeleid: zij heeft de Volksuniversiteit afgestoten en deze mag niet eens meer haar flyers in de Forumbibliotheken neerleggen. Forum voor culturele volksarmoede.

Haren, Lidwien Schuitemaker en Gabor Lodi

Russische roulette

Omdat ik kwetsbaar ben en vaak verkoudheidsklachten heb, laat ik me frequent door de GGD in Assen testen. Ideale locatie, je hoeft daar je auto niet uit. De laatste twee keer moest ik mijn eigen (nieuwe) mondkapje afdoen en eentje pakken uit een doos die me door een medewerker van de GGD werd voorgehouden. De reden hiervoor, zo werd uitgelegd, is dat mensen soms met vieze of oude mondkapjes de teststraat in reden, dat is onveilig voor de medewerkers. Dat geloof ik graag, maar een mondkapje moeten pakken uit een doos van 50 waar misschien wel dertig mensen met verkoudheidsklachten voor me in hebben gegraaid voelt als Russische roulette.

Winsum, Rob Dijkstra

Dubbele kater

De Coronaregels worden minder zwaar
We kunnen weer naar kroeg en theater
Gaat men nu los als koeien in voorjaar
Dan volgt daarna gewis dubbele kater.

Groningen, Arie Hendriksen

Nieuws

Meest gelezen

menu