Het waaide, nou en? PostNL tegen eenzaamheid? En waarom ligt Emmen bezaaid met peuken? Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Het waaide. Foto: Shutterstock

Storm Corrie, vuilnisbelt Emmen, en beste buur PostNL. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Corrie ging te keer, nou en?

Corrie, ik bedoel de storm, kreeg het voor elkaar dat we een paar dagen niets over The Voice hoorden. Corrie zorgde wel voor omgewaaide bomen, afgerukte daken, treinen die stilstonden, kortom kommer en kwel, het Westen en de kust had het zwaar te verduren. Elke nieuwsuitzending en de diverse praatprogramma’s hadden het over Corrie. Het openbare leven lag bijna plat en de regering stond op het punt om crisisberaad te plegen.

Wij hier in het Noorden hadden er geen last van, het was bijna windstil. Alleen zonder de wind van Corrie komen er trouwens hier ook scheuren in muren en daken en moeten huizen worden gestut. Ging het de hele dag over de storm die één halve dag duurde, hier duurt de ellende zonder Corrie al dik 10 jaar en daar hoor je behalve hier in Groningen en zeker in het westen niemand over. Wat hebben ze het daar moeilijk gehad met Corrie, laat me niet lachen. Het waaide, nou en.

Stadskanaal, Jan Mooibroek

PostNL, je nieuwe naober ?

De plaatselijke politiek van Borger-Odoorn heeft zich op het steeds meer de kop opstekende fenomeen ‘eenzaamheid’ gestort. Een aantal partijen stelt voor om (volgens Rotterdams proefmodel) pakket- en postbezorgers van PostNL eenzamen te laten opsporen (‘ Laat postbezorger eenzaamheid ook melden in Borger-Odoorn ’, DvhN , 28-01). Op zich een sympathiek voorstel in deze coronatijden.

Toch wringt er iets. Ik denk met weemoed terug aan vroeger tijden toen naoberschap (gemeenschapszin) nog een vanzelfsprekendheid was. De buurvrouw of -man klopte onuitgenodigd aan voor een bakje koffie. Nooit via de voordeur, maar altijd achterom. Ik herinner me nog goed dat de eerste woorden meestal waren: „Hej ’t al heurd…?” Waarna alle dorpsroddels en wetenswaardigheden de revue passeerden, terwijl de zelfgebakken meelkoekjes net wat te lang in de koffie werden gedoopt. Ik ben ervan overtuigd dat in de huidige tijdsgeest deze ietwat vergeten traditie zeer welkom is. Voor elkaar zorgen en naar elkaar omkijken geeft een prettig gevoel van veiligheid en saamhorigheid.

Want laten we wel wezen: PostNL doet dit ‘opsporen van eenzamen’ niet gratis. Het beursgenoteerde bedrijf is op zoek naar een nieuw verdienmodel, nu steeds minder brieven worden bezorgd. Zelfs zo weinig dat we het ook kunnen omkeren: geef de sociaal werker die op pad gaat gewoon dat tasje met brieven mee.

Borger, Daniël Muskee

Het vernuft van de bèta’s

Als gevolg van de pestpandemie in het jaar 1300 overleed 50 procent van de wereldbevolking. Met de huidige coronapandemie is de extra sterfte slechts 0,05 procent van de wereldbevolking. Het vernuft van de mens heeft, met wetenschap en techniek, de gevolgen van een pandemie met een factor 1000 verlaagd. Een vergelijkbare trend deed zich de laatste honderd jaar voor waarbij het aantal doden door stormen en overstromingen met een factor 10 is afgenomen. Mede dankzij Nederlandse ingenieurs, die oplossingen bedachten tegen overstromingen in New Orleans en Bangladesh. Het vernuft van de bèta’s zal de gevolgen van klimaatverandering oplossen.

Assen, Jan van Riezen

Peukentapijt Emmen

Van de vijftig grootste gemeenten is Emmen weer op de laagste trede gezet als minst populair gemeente om in te wonen, en dat al voor het tiende jaar op rij. Volgens de burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, die 19 november 2021 hierop reageerde in het Dagblad van het Noorden , is Emmen schoon en groen. Groen, jawel, maar hij ziet blijkbaar niet wat er continu aan vuil tussen het groen wordt gedeponeerd.

In de perken, bosschages en onder de overkappingen bij het gemeentehuis ligt het er eveneens vol van.

Ziekteverwekkende ratten rondom het gemeentehuis vreten zich daar vol met het afval van fastfoodketens.

De huidige generatie wil de generatie na ons een schonere wereld achterlaten. Echter, op oog/loopafstand van het gemeentehuis is een constant vervuilde skatebaan te zien, bezaaid met peuken, petflesjes, blikjes, chipszakken, enzovoorts: veroorzaakt door de aanwezige jeugd.

Politie en boa’s kijken in heel Emmen de andere kant op. Ik heb er al vaker voor gepleit om het statiegeld naar minimaal 1 euro te verhogen. Hoezo maar 15 cent statiegeld? Mijn advies aan de burgemeester: een afspraak maken bij een opticien, en daarna een wijde blik werpen in heel Emmen en omstreken.

Hij ervaart dan aanwezig te zijn op een vuilnisbelt.

Emmen, A. Schonewille

Gasuniegebouw wel aardbevingsbestendig?

Afgelopen weekend zijn er platen van de gevel van het Gasuniegebouw gewaaid. Blijkbaar zit het gebouw niet zo stevig in elkaar. Zou het wel aardbevingsbestendig zijn? Misschien kan Gasunie bij de NAM eens vragen naar versterking? Dan kunnen die gevelplaten in 2032 ook weer vastgezet worden...

Delfzijl, Bob Flobbe

Nederland is overvol met mensen

Nederland is overvol met mensen en alles wat daarbij hoort, zoals een gepensioneerde dierenarts recent verwoordde in een opinieartikel over de wolf in deze krant. En deze bevolkingsgroei gaat onbeheerst door. Flora en fauna moeten wijken voor de mens, wat resteert wordt gereguleerd door de mens; dieren worden afgeschoten.

In Oldambt zijn plannen voor een megalomaan industrieterrein van 500-750 hectare. Groningen-stad breidt aan alle kanten uit. Nederland is voor 70 procent in privé-bezit van landbouw en industrie. De resterende 30 procent is in eigendom van overheden en natuurorganisaties. Nergens kan de burger zich nog echt vrij bewegen in de natuur; overal gelden regels tot verboden aan toe. Wanneer komen er regels om de mensheid te beheersen?

Assen, F. Huisman

Onvindbaar

Ons land kent vele ..?..?..logen
Die willen alles per direct open
Gaat het echter fataal verlopen
Zijn allen onvindbaar gevlogen.

Groningen, Arie Hendriksen

Nieuws

menu