Chocoladetaart voor de overlast? Elanden op de Veluwe? Schaatsen met de handen op de rug? Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Chocoladegebakje. Foto: Shutterstock

Chocolaatjes als troost, overlast van bevers en stabiel schaatsen. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Charmeoffensief met chocoladetaart

Gastvrij Groningen, de gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar deelden zaterdag chocolaatjes uit aan winkelend publiek in de stad vanwege de overlast door de afsluiting van het Julianaplein. Ben benieuwd wat de bewoners van de zuidelijke wijken straks krijgen wanneer het Julianaplein er drie maanden uit ligt. Ik denk een chocoladetaart voor alle overlast.

Is dit een charmeoffensief of, en dat is wat ik denk, ze (Aanpak Ring Zuid en gemeente en provincie Groningen) kunnen er nog steeds geen chocola van maken!

Groningen, R.J. Kooi


Enquêteer niet alleen 170 ondernemers in het dorp

In het Dagblad van het Noorden van 27 januari staat dat de Zakenkring Roden geen voorstander is van een blauwe zone in de Heerestraat. Men verzet zich er al jaren tegen, met als argument dat veel klanten het waarderen dat er gratis kan worden geparkeerd in het centrum. Het lijkt alsof de wereld 40 jaar heeft stilgestaan en er niets is veranderd in de manier van denken over leefbaarheid.

In heel veel dorpen en steden is het normaal, dat winkelgebieden vrij zijn van autoverkeer en voorrang wordt gegeven aan leefbaarheid en attractiviteit (beleving) van winkelcentra. En dat dat kan zonder veel problemen en zonder verlies van klanten en omzetverlies heeft het Kennis Platform Verkeer, op basis van gedegen onderzoek, al in 2012 vastgesteld. Een aantrekkelijk ingerichte winkelstraat, met goede parkeergelegenheden rond (en niet in) het winkelgebied, blijkt uitstekend te werken. Het draait om sfeer en beleving.

Gemeente en Zakenkring Roden, neem het voorgaande ter harte en enquêteer niet alleen 170 ondernemers in het dorp, maar ga ook in gesprek met het winkelend publiek, de inwoners van onze gemeente.

Roden, Henk Brons

Van de wolf kun je tenminste nog zeggen dat die zelf de weg hiernaartoe gevonden heeft

Ik kan niet ontkennen dat ik geregeld met enig leedvermaak de krantenstukjes lees over de werkzaamheden van bevers en de overlast die dat veroorzaakt voor de mens (‘ Bevers graven dwars door polderdijk heen ’, DvhN , 10-02). De bever werd, net als de otter, met veel moeite, uitgezet door natuurbeheerders, om de terugkeer van deze dieren in de Nederlandse delta te versnellen. Terwijl vele otters eindigden als verkeersslachtoffer, wist de bever zich eigenlijk gelijk goed te handhaven.

Echter: bevers hebben veel gemeen met Nederlanders; ze zetten de natuur naar hun hand. In de ruige natuur is dat prachtig, maar hier botst het dier tegen de grenzen van wat is toegestaan door dezelfde mens die het dier hiernaartoe haalde. Van de wolf kun je tenminste nog zeggen dat die zelf de weg hiernaartoe gevonden heeft. En dan te bedenken dat er nog mensen zijn die dromen van elanden op de Veluwe!

Natuur is in Nederland gedoogd; het mag niet te veel kosten, je moet er met een fiets doorheen kunnen crossen en je moet er vooral geen last van hebben. In de hele stikstofdiscussie bekruipt mij ook het gevoel dat de natuur wel het laatste is waar beleidsmakers aan denken. Ik vrees dat het niet lang gaat duren voordat de bever een enkele reis richting Baltische staten maakt.

Dwingeloo, Siemen Dijkstra

Niet genoeg ruimte aanwezig op de adresstrook

Op de een of ander manier is het zo gelopen dat dorpen in de Veenkoloniën een lange naam hebben. Neem bijvoorbeeld Emmer-Compascuum, Barger-Compascuum en Nieuw-Schoonebeek. Het lijkt mooi, maar als je een vakantiekaartje verstuurd vanuit het buitenland is er vaak niet genoeg ruimte aanwezig op de adresstrook. Waarom eigenlijk die lange namen? Het is nog niet zo gek als Gasselternijveenschemond in Noord-Drenthe. Maar Veendorp was handiger geweest of Veenkanaal.

Emmer-Compascuum, Herry Thole

Handen op de rug

Met verbazing heb ik de commotie gehoord en gelezen over het voordeel van het schaatsen met je handen op de rug. Ik doe dat al meer dan 50 jaar gedurende alle lange toertochten. „Je houdt jezelf vast”, waardoor je zeer stabiel kunt schaatsen. Het bovenlichaam bestaat niet meer uit drie delen: 2 armen + 1 romp, maar uit 1 deel: romp en armen samengevoegd. Dat de begeleiding van de schaatsers daar nu pas achter is gekomen zegt toch iets over de professionaliteit. De kennis over de mechanica van het lichaam is wat aan deze club voorbij gegaan. Merkwaardig.

Emmen, Immanuël Korthals Altes

Mensenrechten van spaarders? Juridische waanzin!

Onlangs in het journaal: miljarden aan al betaalde inkomstenbelastingen moeten worden teruggestort naar mensen met spaarrekeningen, omdat de Hoge Raad vindt dat hun mensenrechten zijn geschonden. Wat een waanzin, en dat alleen maar omdat de wetgever een ongelukkige terminologie hanteert, die domme juristen letterlijk nemen. Particuliere vermogens werden in het verleden simpelweg belast met 1,2 procent, maar omdat die feitelijke vermogensbelasting werd geheven in Box 3 van de inkomstenbelasting werd de fictie opgetuigd dat het ging om een inkomstenbelasting van 30 procent over een veronderstelde vermogenswinst van 4 procent.

En dat leidde tot verontwaardiging bij spaarders: wij krijgen al heel lang geen 4 procent rente meer! Dat is heel oneerlijk! Hup naar de rechter, vervolgens naar het gerechtshof en uiteindelijk naar de Hoge Raad. Net als de schrijvers van de Wet op de Inkomstenbelasting: allemaal domme juristen. Waarom zegt er geen enkel parlementslid: we schaffen gewoon die Box 3 in de inkomstenbelasting af en nemen een Wet op de vermogensbelasting aan met een belastingtarief van 1,2 procent en een keurige belastingvrije voet voor kleine vermogens. Zijn we in één keer van die juridische waanzin van geschonden mensenrechten af en kunnen die rechters terug in hun hok, in plaats van alweer op onze stoel te gaan zitten.

Groningen, Jan Oosterhaven, emeritus hoogleraar economie

Medicijn

Zij die een plaats hebben in Nederland
In krant en voor de radio en tv-beeld
Werken vaak een tweespalt in de hand
Daar iedereen naar eigen inzicht kweelt.

Nederland zou veel meer gebaat zijn
Bij een uitleg van deskundig persoon
Die met kennis op overtuigende toon
Overkomt als enige en juiste medicijn.

Groningen, Arie Hendriksen

Nieuws

menu