ANWB-personeel op e-bikes? LHBTI's als bedreigde diersoort? Freek Vonk gestoken door een tijgermeerval? Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Freek Vonk. Foto: ANP/Sander Koning

Zout strooien, winkelwarmte, de bebloede hand van Freek Vonk. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Zinloos zout

Weersverwachting voor vorige week zaterdag en zondag: droog en zonnig, zaterdagochtend lichte vorst -2 graden. En wat zag je zaterdagmorgen buiten? Prachtig weer, droog en zonnig en bakken met zout gestrooid door de gemeente. Wegen en fietspaden wit van het zout.

Totaal zinloos en slecht voor het milieu en alles wat zich op de wegen voortbeweegt. Gemeente zal wel gedacht hebben, een echte winter komt er niet meer, de schuren moeten leeg, weg met het zout. Gemeente moest zich schamen.

Assen, F. Huisman


Pure culturele armoede

Er is vast veel te zeggen voor een voormalig marketing manager met opleiding in design en bedrijfskunde als directeur van een school voor kunsten (‘ Is de tijd van de klassieke muziekschool voorbij? ’, DvhN , 11-02). Dit soort lui onderzoeken de markt, bedenken prachtige projecten, haken in op basisschoolcurricula en brengen in het algemeen een frisse blik naar de bijna teloorgegane amateurkunstenscholen.

Wat we met ons allen alleen niet realiseren is dat de beste opstap tot een muzikaal leven, als amateur of professional, gedegen onderwijs is: algemene muzikale vorming en het leren bespelen van instrumenten, waarvan ten minste één intensief. Een korte cursus brengt dat niet, en een crossover tussen taal en dans evenmin. Wat Carin van der Velde noemt in de rubriek Voor & tegen van vrijdag 11 februari zijn leuke kennismakingen, die in de samenleving breed plaats moeten vinden vóór het daadwerkelijke werk van een kunstenschool begint.

Het hierbij laten is pure culturele armoede. Het is tevens het gevolg van het aanstellen van mensen die geen inhoudelijke kennis hebben van de zaken waar de school onder hen zich mee bezig moet houden. Daarnaast is het inmiddels bekend dat herhaalde korte projecten, hoe leuk ook, niet beklijven en zo zijn er over twintig jaar bijna geen goed onderwezen muziekdocenten meer te vinden.

Appingedam, Vincent Hensen-Oosterdijk

Milieubewust ANWB?

Mooi hoor, dat milieubewuste verhaal van het ANWB-personeel op e-bikes dat meer reiskostenvergoeding krijgt (‘Fietsend personeel van ANWB spekkoper’, DvhN , 16-02). Maar diezelfde ANWB pompt, dag in dag uit, de Oosterstraat in Groningen vol warme lucht vanuit een winkel met open deuren en een warmtegordijn. Daar valt toch niet tegenop te fietsen?

Groningen, Rob Meijer

SNN faalt opnieuw

Op 10 januari 2022 konden op één dag 30.000 Groningers zich inschrijven voor de duurzaamheidssubsidie van 10.000 euro van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Ruim een maand later weten de overige 22.000 Groningers die ook recht hebben op deze subsidie nog steeds niet hoe en wanneer zij zich ook kunnen inschrijven, laat staan wanneer de subsidie wordt uitgekeerd.

Op de site van de gemeente Groningen is te lezen dat vanaf 1 mei het SSN meer duidelijkheid geeft en dat na mei degenen die zich op 10 januari niet hebben kunnen inschrijven dit alsnog kunnen doen. Diegenen die het wel gelukt is om zich op 10 februari in te schrijven krijgen voor 10 april de uitslag. Dit is onacceptabel en roept vragen op.

Waarom kan het SNN op 10 januari 30.000 Groningers inschrijven en heeft zij voor de overige 20.000 meer dan 4 maanden nodig? Het SNN en de politiek hebben beloofd dat alle Groningers die recht hebben op de subsidie gelijk behandeld zouden worden. Waarom geeft het SNN hen die het wel gelukt is om zich op 10 januari in te schrijven nu toch voorrang?

En vooral, realiseert het SNN zich dat het met deze manier van communiceren, het opnieuw maandenlange uitstel, het toch al zeer broze vertrouwen van de Groningers in de overheid nog verder beschadigd wordt? Het zou het SNN sieren als zij op korte termijn antwoord op deze vragen geeft.

Winsum, Rob Dijkstra

Bedreigde diersoort

Tot mijn verbijstering wordt de regel over LHBTIQ’s als bedreigde diersoort door de VVD gehandhaafd. Nog steeds spreek ik jongeren, die gepest worden op school, omdat ze anders zijn. Durven niet te zijn wie ze zijn. Nog steeds hoor ik op straat het woord homo, gebruikt worden als scheldwoord. In verzorgingshuizen spreek ik opa’s en oma’s die niet trots durven te zijn op hun kleinzoon of kleindochter omdat ze anders geaard zijn. Ontzettend beschamend dat een partij hier zo aan voorbij gaat.

Westerwolde, Klaas Spekken

Freek Vonk juist enorm begaan met tijgermeerval

Freek Vonk, onze landgenoot die zo graag in de voetsporen treedt van zijn grote voorbeeld wijlen Steve Irwin, is in Suriname gestoken door een tijgermeerval, zo kopte ‘onze’ krant 16 februari. Deze cowboy, die de wildernis ziet als één groot pretpark en die van een omroep de gelegenheid krijgt om hierover een tv-programma te maken, is gewond geraakt tijdens één van zijn missies.

Hij zegt in het artikel „nog steeds te wachten op transport naar het ziekenhuis”. Ja Freek, zo snel als in Nederland gaat het niet overal in de wereld, maar hopelijk heb je niet lang hoeven lijden. „Ik had hem in mijn net gevangen en natuurlijk wilde ik hem zo snel mogelijk bevrijden.” Ja, natuurlijk Freek, jij was enorm begaan met het beestje. Of waren het de kijkcijfers die de wellicht prachtige beelden gaan opleveren van je bebloede hand? Hiervan publiceerde je alvast wat foto’s, want Freekje kan hiermee niet wachten, het grote onheil wat hem is overkomen kan niet snel genoeg gedeeld worden.

„Deze stekels zijn vlijmscherp, keihard en zitten helaas vol met weerhaken”. Inderdaad het stond er echt, „helaas”. Ook moest hij de nacht doorbrengen zonder dat er iets aan zijn kwetsuur werd gedaan. Wellicht heeft onze Freek hierover een klacht ingediend? Maar het houdt niet op, want het artikel sluit af met: „5 jaar geleden werd hij gebeten door een rifhaai. Chirurgen hadden meer dan 100 hechtingen nodig om de diepe wonden en loshangende stukken vlees weer netjes vast te zetten”, zoals hij drie jaar later terugblikt op Instagram.

Bah, weerzinwekkend gewoon. Tip: bezoek de zoutwaterkrokodillen in Australië eens, daar valt vast ook een educatief verantwoord programma over te maken.

Marum, Arend van der Meulen

Carnaval

Tradities door vele coronaregels afgelast
Op grote schaal taboe voor evenementen
Op basis van de nu geldende reglementen
Is groots vieren van het carnaval ongepast.

Groningen, Arie Hendriksen

Nieuws

menu