Jongeren met psychische klachten? Poetin kent zijn klassiekers? Uit eten met je mobieltje? Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Mobieltje erbij? Foto Shutterstock

Dienstweigeraars, Martinizorg, schoppen onder je kont. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Weigeraars

Het Dagblad ruimde vrijdag 18 februari heel wat kolommen in voor premier Rutte die afstand nam van het oude officiële standpunt dat er ‘slechts bij uitzondering extreem geweld werd gebruikt’ in Indië. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden dienstweigeraars een jaar in de gevangenis gestopt, omdat ze niet in opdracht van meerderen wilden doden.

Toch waren er velen, onder wie mijn vader en mijn oom, die deze marteling ondergingen door te weigeren. Helaas volgden niet alle dienstplichtigen het goede voorbeeld. Was dat wel gebeurd, dan zouden er geen oorlogsslachtoffers zijn geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog en de ‘koloniale oorlog’ in Indië. Elke dode bij het verkrijgen van economische belangen en kapitaal is er één teveel!

Rolde, Anne Veenstra

Je kunt veel van Poetin zeggen

Je kunt veel van Poetin zeggen, maar niet dat enkele historische klassiekers op het gebied van oorlogsprovocaties hem zijn ontgaan. Het ‘Sudetenland-scenario’ in Tsjechië uit 1938, het ‘door Poolse-soldaten-aangevallen-Duits-radiostation-scenario’ uit 1939, hij kent ze, heeft ervan geleerd en gebruikt ze. Als nu ook nog een verdwaalde en verdwaasde Nederlander of andere EU-burger in Moskou wordt opgepakt omdat hij/zij uit sympathie voor het Oekraïense volk het gebouw van de Doema in brand wilde steken, is het plaatje compleet.

Het is verbazingwekkend en ook wel cynisch dat zo een Russische machthebber min of meer de stappen kopieert die ruim 80 jaar geleden door een Duitse dictator zijn gezet en die juist het Russische volk uiteindelijk zoveel leed hebben gebracht. Elke dictator heeft conflicten nodig als brandstof voor de instandhouding van z’n regime. En als die er niet zijn dan creëer je ze of lok je ze gewoon uit. Poetins doel heiligt in zijn ogen álle middelen.

Assen, Cor Vos

Heilzame schop

Veel jongeren hebben psychische klachten. Psychologen en de jeugdzorg hanteren lange wachtlijsten. Wat wel de psychologisering van de samenleving wordt genoemd zou ik de pamperisering van de samenleving willen noemen. Kinderen moeten tegenwoordig overal naar toegebracht en gehaald worden. Daar was in mijn tijd geen sprake van. Onze ouders hadden wel iets anders te doen. En als je een keer straf kreeg dan zorgde je er wel voor dat ze het thuis niet te weten kwamen, want dan kreeg je daar ook nog eens straf, of je kreeg „Je zal het er wel naar gemaakt hebben” naar je hoofd geslingerd.

Tegenwoordig gaan de ouders op hoge poten naar de school om verhaal te halen. Hun prinsje, of prinsesje is iets ernstigs aangedaan. En overal ook over mee willen praten! Ieder zijn vak zou ik zeggen. Binnen het onderwijs heeft men hier veel last van en menig leerkracht is daarop afgeknapt. Wie zijn gat brandt moet op de blaren zitten. Zo leer je wat in het leven. Mijn leraar pedagogiek op de kweekschool begon zijn eerste les met de stelling: verwennen is een vorm van verwaarlozen. Daar lijkt het tegenwoordig veel op. Je ziet een hoop verwend gedrag. Af en toe een schop onder kont zal heilzaam werken, maar dat heet tegenwoordig mishandeling, een woord dat sterk aan inflatie onderhevig is. De psychologen en de jeugdzorg zullen het dan een stuk rustiger krijgen.

Groningen, André Doorlag

Faillissement Martinizorg

De enorme problemen veroorzaakt door het faillissement van Martinizorg maken voor de zoveelste keer duidelijk dat marktwerking in de zorg een volstrekt onbegaanbare weg is. De bewoners vallen in een put, terwijl de ‘ondernemers’, een stel asociale zakkenvullers, zich uitgebreid in de handen kunnen wrijven over hoe ze dit klusje weer geklaard hebben. En te zijner tijd, als de zaak door het Openbaar Ministerie bij de rechtbank wordt aangebracht, zal de rechter het OM wel weer ‘niet ontvankelijk’ verklaren, omdat de zaak te laat is aangebracht. Wanneer gaan Rutte en consorten eindelijk inzien dat ze met hun heilige marktwerking totaal verkeerd bezig zijn?

Eelde, G.M. Buurman

Weigeraars?

De waardering die Anne Veenstra uitspreekt voor dienstweigering met betrekking tot de uitzending van troepen naar Indonesië is in historisch perspectief natuurlijk juist (‘Weigeraars’, DvhN , 23-02, zie hierboven). Echter het doortrekken van deze waardering naar de (militaire) dienstweigering van haar vader en oom in de dertiger jaren doet de vraag rijzen in wat voor wereld de schrijfster nu zou leven, wanneer in de dertiger/veertiger jaren de Engelse, Canadese en Amerikaanse jongens het voorbeeld van vader en oom hadden gevolgd. Zij zou nu waarschijnlijk burger zijn van de Duitse deelstaat Holland en op feestdagen een hakenkruisvlag uitsteken.

Haren, Lucas Bouwman

Heilzame schop?

De ingezonden brief ‘Heilzame schop’ van André Doorlag ( DvhN , 24-02, zie hierboven) lijkt me nogal pijnlijk voor jongeren met psychische klachten en hun ouders. Ik kreeg het beeld voor ogen van een vroegere collega, die geen ‘orde’ kon houden en wenste dat de tijd van stokslagen weer terugkwam. Om teleurstelling te voorkomen heb ik hem aangeraden de roman Bint van Bordewijk of De gelukkige klas van Theo Thijssen te lezen. Ditzelfde advies wil ik ook de heer Doorlag geven.

Gasselternijveen, Andries Middelbos

Uit eten met je mobieltje

Bizar om weer mee te maken, nu gelukkig de horeca weer open is, dat hele gezelschappen bezig zijn met hun mobiel tijdens een gezellig uitje in een restaurant, fijn feestelijk samenzijn! Wat een sociale armoede. Kunnen we het gebruik van mobiele telefoons in de horeca a.u.b. verbieden? Dat we weer gewoon in gesprek zijn met elkaar zonder die verslavende afleiding. Het ziet er bovendien echt zooo zielig uit.

Winsum, Anja de Vos-Bullinga

Nieuws

menu