Waarom niet nog 116 rotondes aanleggen? Hoezo rockabilly? En de krant kan toch echt wel een dagje gemist worden? Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Nóg een rotonde! Veiligheid voor alles. Foto: Shutterstock

Zonnepanelen in zonnige landen. Studenten versus pensionado’s. De krant die heel soms een dagje overslaat. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Geen zonnedaken terwijl daar toch veel vaker de zon schijnt?!

Naar aanleiding van het artikel ‘ Duurzaam: van klein naar impact ’ ( DvhN , 07-06), het volgende. Ik volg op de tv altijd de grote wielerrondes Tour de France, Giro en de Vuelta, niet alleen om het wielrennen, maar je krijgt ook vaak een prachtig beeld van de omgeving. Tot mijn verbazing zie je op de daken van huizen of bedrijven in Frankrijk, Italië en Spanje praktisch geen zonnepanelen. Terwijl daar toch veel vaker en langer de zon schijnt! Wie kan mij dat uitleggen?

Winschoten, Abel Vos

Overal rotondes

Tijdens mijn hardlooprondje sla ik af van het fietspad naast de N361 naar de Meeden in Winsum. Lastig omdat daar momenteel een rotonde wordt aangelegd. Rotondes zie je op de N361 overal verschijnen, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. De N361 moet veiliger worden en rotondes zijn veiliger voor voetgangers en fietsers.

Omdat ik een hekel heb aan hardlopen doe ik mijn best tijdens het hardlopen niet aan hardlopen te denken en daardoor heb ik de laatste tijd veel over rotondes nagedacht. Het aanrijden, oprijden en afrijden van een rotonde is bij elkaar een meter of 100. Laten we nog 116 rotondes aanleggen, dan bestaat de N361 van Winsum naar Groningen uit louter rotondes. Veiligheid gaat voor alles.

Winsum, Rob Dijkstra

Rockabilly of toch countryboy gone rock

Naar aanleiding van het nieuwsbericht ‘Zanger Ronnie Hawkins overleden’ ( DvhN , 31-05) het volgende. In de intro wordt hij een rockabilly-zanger genoemd. Ook Wikipedia bezondigt zich aan misbruik van deze benaming. Behalve dat hij in het zuiden van de VS (Huntsville, Ark.) is geboren voldoet hij verder niet aan de ‘rab’-voorwaarden. Wijlen de legendarische Engelse liefhebber en verzamelaar Breathless Dan O’Coffey heeft bij mijn weten als eerste de term ‘countryboy gone rock’ gebezigd, en dat zegt vrijwel alles.

Omdat Amerikaanse dealers en verzamelaars aanvankelijk geen notie hadden was het voor verzamelaars als ondergetekende vanaf eind jaren 60 nog relatief makkelijk om in oude pakhuizen et cetera juweeltjes te vinden. Echter, toen de Amerikanen in de gaten kregen dat er goud geld te verdienen was met zeldzame ‘rab’-platen gingen de prijzen omhoog. Platen voor 200 dollar en meer werden een begrip. Het was dan ook zeer verleidelijk om ‘gewone rock-’n-roll’ aan te duiden als ‘rab’, veelal volledig ten onrechte.

Groningen, Menno Smith

Duitse hulp

Graag wil ik even reageren op een positief bericht, namelijk het aanbod van Duitse ziekenhuizen om de achterstanden in de zorg bij ons weg te werken. Dit is een uitstekend idee om de wachtlijsten in de zorg in te korten. De keuze is toch echt niet zo moeilijk voor iemand die alle dagen met pijn rondloopt om als alternatief in een ziekenhuis in Münster geholpen te worden. Dat heeft de topper Alex Friedrich, oud-medewerker van het UMCG, goed bedacht.

Appingedam, Kor Bonthuis

Afstand van de Randstad naar hier

Minister Ernst Kuipers ( DvhN , 08-06) vindt dat grensbewoners wel baat zouden kunnen hebben bij behandeling in Duitse ziekenhuizen, maar voor iemand uit een stad als Den Haag is dat niet te doen en daarom voelt hij daar niets voor.

Naar aanleiding van de gewenste verplaatsing van de kinderhartchirurgie uit Groningen naar de Randstad schreef hoogleraar Diederik Gommers op 28 mei 2018 in deze krant, dat deze voorgenomen verplaatsing niet zo problematisch was, omdat mensen ook anderhalf uur in de auto gaan zitten om naar een pretpark te rijden. De afstand van de Randstad naar hier is dus echt groter dan andersom.

Vriescheloo, Ab Gobets


Pensionado’s

In uw prima artikel over energiekosten en studenten valt mij op dat je in dit artikel ‘studenten’ bijna één op één kunt wijzigen in ‘pensionado’s’. Natuurlijk zijn diverse ontwikkelingen lastig en ook oneerlijk voor studenten, maar datzelfde gaat op voor de gepensioneerden. Echter, hier hoor je amper wat over. Ook deze groep heeft last van te weinig inkomen en oneerlijkheid qua indexatie. En ook de huurverhoging is lastig voor hen, net zoals de steeds duurder wordende boodschappen en brandstof.

Niet alle gepensioneerden zijn rijk zoals soms wordt gesuggereerd. Vooral het feit dat over de ouderen en hun positie weinig wordt geschreven in de media is oneerlijk. Het geeft ook aan hoe sociaal Nederland en de regering geworden zijn: de mensen die dit land hebben opgebouwd laten ze stikken , want zo’n 20 procent inkomensverlies in de laatste 10 jaar kun je toch niet sociaal meevoelend noemen. Media en regering, doe er wat aan!

Groningen, R. Westenborg

De krant kan toch wel een dagje gemist worden?

Graag wil ik reageren op de brief ‘ Krantloze dag ’ ( DvhN , 04-06). De schrijver van deze brief wil graag antwoord op zijn vraag waarom hij op christelijke feestdagen verstoken blijft van de papieren krant. Misschien beseft de schrijver niet dat in deze sector zes dagen in de week gewerkt wordt. Dat mensen in los dienstverband geen recht op vakantiedagen hebben. Dat bijvoorbeeld bepaalde chauffeurs en bezorgers dolblij zijn met die paar extra vrije dagen, als met vakantie gaan er niet in zit.

Gelukkig wordt in 2022 in actueel nieuws voorzien via allerlei media. Achtergrondnieuws en het uitdiepen van bepaalde onderwerpen kunnen toch wel een dagje gemist worden? Dit is het antwoord van een fervente krantenlezer.

Assen, Wilma Wijkmans

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

Meest gelezen

menu