Wolven afschieten en mantelzorgers belonen. Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week (plus 5 extra over de malaise bij FC Groningen)

Wouter Gudde houdt vertrouwen in zijn technisch directeur Mark-Jan Fledderus.

Terrasverwarming, fooitjes voor mantelzorgers, FC Groningen. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Afgeschoten

Vier damherten zijn afgeschoten in Drenthe want die mogen hier niet zijn. Tevens mag in Drenthe geen enkel wild zwijn lopen want wanneer dat gebeurt wordt het dier overhoop geknald. De wolf mag hier echter vrij rondlopen en wanneer je het in je hoofd haalt die neer te knallen zijn de rapen gaar. Vreemd beleid kennen we hier.

Hoogeveen, H.A. Mulderij

Alles door de vergrijzing

Compliment aan Arend van Wijngaarden voor zijn stuk over de zorg die wij momenteel genieten. En ik spreek mijn wantrouwen uit over minister Kuipers. Als die zijn voornemens door wil voeren, krijgen wij hier in het Noorden nog minder zorg. Groningen moet vechten voor haar hartafdeling en de dorpen voor het aanrijden van ziekenwagens.

En het vervelends en tevens het verdrietigst is dat de oudere mensen constant horen dat het komt door de vergrijzing. Terwijl het vergrijzende deel van de bevolking het langst premie heeft betaald en het langst wacht met naar de huisarts gaan. Als ze een keertje naar de dokter willen, moeten ze eerst alles wat ze hebben of voelen uitleggen aan de telefoon voor ze (misschien) een afspraak krijgen.

Zou het niet beter zijn dat ons kabinet weer een landelijke ziekenfonds invoert? Nu worden de zorgverzekeraars alleen maar rijker en willen liever niets uitgeven. Een mens telt niet meer mee. Dat geldt ook voor ons kabinet, dat wil heel graag de grote pot van pensioenfondsen verdelen want daar zit voor het grootste deel geld in van de vergrijzing. Het jammerlijke is dat deze vergrijzende mensen er zelf niets aan kunnen doen, maar ze hebben wel vele jaren (tot wel 50 jaar) gewerkt. Het mooist zou zijn dat mensen tussen 65 en 75 jaar zouden sterven, dan doen verzekeraars en pensioenfondsen goede zaken.

Emmen, Wietske Bruining van Klinken

Energieverkwisting

Zaterdag waren wij voor het eerst sinds (corona)jaren weer eens in centrum Groningen. 6 graden. Koud? Welnee. In de winkelstraten kreeg je bij elke winkel een vlaag warme lucht om je oren bij al die openstaande winkeldeuren. Energiecrisis? Terrassen met terrasverwarmers en overal fel verlichte etalages.

Ik dacht dat de Groninger winkeliers de deuren dicht zouden doen. De verlichting wat zouden temperen. Dat terrasverwarmers verbannen waren. Maar nee. Ondanks al die weeklagen in de krant en voor de radio over de gasprijsproblemen blijven we gewoon Poetin steunen door het beetje gas dat Rusland nog levert te verkwisten en zo de prijs op te drijven.

Delfzijl, Bob Flobbe

Mantelzorgcompliment

10 november jongstleden heb ik het zogenaamde mantelzorgcompliment opgehaald van de gemeente Oldambt, netjes verpakt, maar bij thuiskomst was het in mijn optiek niet echt een compliment, zeker in het licht van wat andere gemeenten doen.

Diverse gemeenten in Nederland gaven mantelzorgers bedragen van 200 euro of waardebonnen van dit bedrag. Iedere gemeente krijgt van de overheid voor dit doel 200 euro per mantelzorger. De gemeente Oldambt doet 10 procent, wat doet deze gemeente met de overige 90? Het blijkt niet geoormerkt te zijn, dus kan Oldambt hier mee wegkomen, maar ik vind het beschamend tegenover de mantelzorgers van deze gemeente.

Winschoten, Chris Leeuwe (mantelzorger)

Storm 1972

Dank voor de boeiende verhalen over de storm in 1972. Destijds woonde ik in Noord-Duitsland in Zeven. Er was nog geen weeralarm en code dieprood bestond niet. Dus om 12 uur mochten de scholieren ‘gewoon’ naar huis.

De dakpannen zeilden ons om de oren, heel spannend. Toen werd het december, Herr Lindemann toog naar zijn zolder op zoek naar kerstversieringen. Nergens te vinden. Gestolen!? Het bleek dat ze meegenomen waren door de storm. Bent u iets kwijt van vroeger? Goed excuus, het was de novemberstorm van 1972.

Tynaarlo, Francis Nienhuis

Verjongingskap en de wolf

Er klinkt een roep om wolven die overlast geven af te schieten. Dat de wolf hier is komt door verjongingskap in het bos. Op de lichtplekken in het bos komt stikstof vrij en groeit er veel groen (gras, bramen- en frambozenstruiken). De reeën eten hun buik vol, ook aan jonge boomaanplant.

De populatie stijgt daardoor en trekt zo de wolven aan. Wolven eten vooral reeën. Soms huisdieren, in 1 procent van de gevallen. Uit onderzoek blijkt dat het vermogen van een ecosystemen om klimaatgassen op te slaan sygnificant toeneemt bij de aanwezigheid van grote roofdieren als de wolf. Alles begint dus bij bosbouw. Het afschieten is een slecht idee. En een bos moet je met rust laten. De mens zou slechts een nederige toeschouwer moeten zijn.

Haren, Rene Valkema

Verspilling met waterstof

Prima dat het energiebedrijf RWE een windpark van 760 megawatt gaat bouwen waarmee een miljoen huishoudens van groene stroom kan worden voorzien (‘ Stroom nieuw windpark voor waterstoffabriek Eemshaven ’, DvhN, 12-11). Nu is het nog zo dat gascentrales elektriciteit maken voor die huishoudens met een laag rendement van slechts 50 procent. Binnenkort zullen zij veel minder aardgas verstoken omdat zij minder stroom hoeven te leveren.

Met dat bespaarde aardgas zou je in de waterstoffabrieken die in Rotterdam staan een grote hoeveelheid (grijze) waterstof kunnen produceren. RWE is echter wat anders van plan. De stroom uit het windpark gaat dan niet rechtstreeks naar de huishoudens, maar naar een elektrolyser, die (groene) waterstof gaat maken. Je krijgt dan echter veel minder waterstof dan bovengenoemde waterstof, slechts de helft. De inzet van een elektrolyser vernietigt dus kostbare energie, en verhoogt de CO 2 -uitstoot. Deze verspilling moet verboden worden.

Haren, Dr. E.H.du Marchie van Voorthuysen

Malaise FC Groningen

Ondanks het feit dat ik al meer dan 45 jaar woonachtig ben in de regio Rotterdam, draag ik de FC nog steeds een warm hart toe, vanwege mijn verleden in Groningen. Dat zich nu deze situatie voordoet, vind ik allesbehalve prettig, ook gezien het feit dat mijn kleinkinderen grote fans zijn van Feyenoord, en deze club nu zelfs de ranglijst aanvoert.

Waar ik nu grote problemen mee heb is het feit dat Mark-Jan Fledderus zijn functie als technisch directeur kan behouden. Hij is zonder meer medeverantwoordelijk voor de malaise binnen de club, aangezien hij zo onverstandig en dom geweest is zijn vriendje Wormuth uit Almelo tot trainer te benoemen. Het zou gerechtigheid zijn, als hij door de Raad van Commissarissen eveneens wordt ontslagen. Anders zou hij zelf het initiatief moeten nemen om zich terug te trekken.

Capelle aan den IJssel, H.H. de Goeijen

Malaise FC Groningen 2

Wat een debacle dit seizoen. Niet de trainer maar de technisch directeur, Fledderus, moet opstappen. Hij is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het team. Je moet niet alleen toekomstige, maar ook huidige goede spelers aantrekken. Straks zit je in de Eerste Divisie en loopt alles leeg. Door zijn visie zakt dan alles als een plumpudding in elkaar.

Zuidwolde, K. Jonker

Malaise FC Groningen 3

Opnieuw komt de FC in een negatief bericht naar voren. Wat is er met het dagelijks bestuur aan de hand? Wormuth wordt de laan uitgestuurd vanwege slechte resultaten, maar volgens Fledderus is dat niet de reden. Taal was ook een factor, wat ik niet begrijp, want hij heeft bij Heracles met deze trainer gewerkt en wist en weet dus wat hij binnenhaalde.

Ook nu is de communicatie naar de pers niet optimaal gezien het feit dat de ontslagen trainer zich uitliet over de berichtgeving vanuit de club. Fledderus zijn reactie: iedereen heeft recht op zijn eigen waarheid. Dezelfde uitleg liet ook te wensen over bij het uit de laan sturen van Paul Matthijs, toch?

RTV Noord boycotten en een wedstrijd later de trainer en spelers toch mogen interviewen ondanks een andere gemaakte afspraak. Voor mij een teken van weinig affiniteit met de club en supporters, dus rest maar één conclusie: op vakantie sturen en ook hier als nieuwe trainer een Noorderling aanstellen.

Groningen, Matheus Molema

Malaise FC Groningen 4

Het ontslag van Wormuth betekent niets anders dan een enorm brevet van onvermogen van Fledderus. Als TD van onze FC beschik je over royale mogelijkheden om een kwalitatief sterke en uitgebalanceerde selectie te formeren. De praktijk is echter dat de FC een enorme selectie heeft, maar dat het overgrote deel ervan simpelweg (lang) niet goed genoeg is om het groen-wit te mogen dragen.

Zeker gezien het dramatische verloop van het afgelopen seizoen had de TD alle zeilen moeten bijzetten om ervoor te zorgen dat er ‘kwaliteit en mentaliteit’ aan de selectie toegevoegd zou worden. Als er dan ook nog eens een trainer wordt aangetrokken voor een contractperiode van drie jaar (!) en deze al na een half jaar ontslagen wordt, dan rest er niets anders dan achter de naam van Fledderus het woord ‘ongeschikt’ aan te kruisen. Het is nu de taak van de RvC om orde op zaken te stellen.

Sappemeer, Sietse Schipper

Malaise FC Groningen 5

FC-directeur Wouter Gudde – Schiedammer, 38 jaar – geeft zijn toekomstvisie (‘ Het FC Groningen van de toekomst ’, DvhN , 12-11) voor onze FC. Meneer oreert er vrolijk op los. Hopeloos intelligente kinderen, verdwaald in TikTok, sneller voetbal, de wens dat het moet zijn alsof je zonder FC Groningen de helft van je leven mist en andere ongein. Het staat hem uiteraard vrij.

Maar van één ding blijft hij af: de Oosterparkhamburgers! Die smaakten naar de kopgoals van Peter Houtman, de KPN-auto bij de Wielewaalflat („We komen op tv!”), de 3-0 tegen Atletico Madrid en bovenal strijd op de grasmat. Geen Rolex-patsertjes, maar Jan van Dijk, geen handen schudden in de spelerstunnel maar blikken van venijn.

Groningen, Dick van der Bij

Nieuws

menu