Een strenge winter: 'Goed voor onze weerstand, maar slecht voor onze portemonnee' | uitslag Stelling van de dag

Een wandelaar in de vrieskou. Foto: ANP/ Jeffrey Groeneweg

De temperatuur onder de nul graden, een zonnetje. Veel mensen genoten de afgelopen dagen van het winterweer. Is een strenge winter goed voor ons? Absoluut, vindt een meerderheid van 68 procent van de deelnemers aan de Stelling van de dag. ,,Het is goed voor onze weerstand.”

Het winterzonnetje lokte veel mensen tijdens de kerstdagen naar buiten voor een wandeling. Waarbij handschoenen, muts en sjaal geen overbodige luxe waren. Want ijzig koud, dat was het. ,,We worden gehard door de kou! Met het weer van de afgelopen dagen was niets mis. Goed wandelweer. Schone wegen, goed aankleden.”

Schaatsen

Koud weer is gezond voor mens, dier en de natuur, merkt iemand anders op. ,,Het verhoogt de weerstand. Ziektemakers zoals bacteriën en virussen zijn over het algemeen minder actief of overleven de vrieskou niet.” Maar het mooie van een vorstperiode is volgens hem of haar dat er geschaatst kan worden op plassen, meren en rivieren. ,,Dat is ook een gezonde bezigheid. Alles beter dan een natte regenachtige winterperiode met te hoge temperaturen waarin ziekteverwekkers vrij spel hebben.”

Waarbij iemand anders wel een kanttekening plaatst. ,,Voor mensen die schaatsen is het misschien prettig, en een besneeuwd landschap lijkt mooi. Maar als je er door heen moet, bijvoorbeeld voor werk, is dat niet zo fijn. Het levert ongemak en gevaar op. Als familiebezoek of andere evenementen niet door kunnen gaan vanwege de weersomstandigheden, vinden de meeste mensen dat ook niet goed.”

Gasrekening

Deelnemers die het oneens zijn met de stelling noemen veelal dezelfde reden: de gasrekening. ,,Met de huidige gasprijs is koud weer slecht voor onze portemonnee.” Iemand anders gaat nog een stapje verder en spreekt van ‘een ramp voor diegenen die met variabele energiekosten de winter door moeten zien te komen.”

Nieuws

menu