Geen grote sportevenementen meer in 'foute' landen? 'Alle aandacht en een kritische blik kunnen ook voor verbetering zorgen' | DVHN Jongerenpanel

Alisa, Linda en Vivian van het DVHN Jongerenpanel. Foto DVHN

Terecht dat de Olympische Spelen in China ondanks alle kritiek gewoon doorgingen, en het WK voetbal in Qatar er ook gewoon komt? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

De Champions League-finale is weggehaald uit Sint-Petersburg. Maar de Olympische Winterspelen in China gingen wel gewoon door. Het organiserende land blikte tevreden terug: het behaalde 16 plakken en er was nauwelijks aandacht voor mensenrechten.

Human Rights Watch noemde de spelen echter ‘horrorspelen’, verwijzend naar de situatie van onderdrukking van bepaalde bevolkingsgroepen in China. Ook gaven verschillende sporters aan dat ze zich niet vrij voelden om te zeggen wat ze wilden.

Ondertussen begint in november het WK voetbal in Qatar, waar mensenrechten ook op grote schaal worden geschonden. Bij de bouw van de stadions kwamen door hitte en uitbuiting al meer dan 6.500 vooral buitenlandse arbeiders om het leven.

Moeten dit soort grote internationale sportevenementen niet meer in niet-democratische landen georganiseerd worden?

Alisa Bos

„Persoonlijk vind ik mensenrechten ontzettend belangrijk. Iedereen zou gelijke kansen moeten krijgen en als een mens behandeld moeten worden. Dat de bouw van stadions voor het WK in Qatar al duizenden mensenlevens heeft gekost, is iets waar wat mij betreft dan ook veel te weinig aandacht voor is.

Dat dit soort situaties zich nog steeds voordoen is verschrikkelijk, al zou ik het zelf niet meteen afschuiven op de niet-democratische landen. Ik denk dat het afhankelijk is van het land waar we over spreken. Om soortgelijke situaties te voorkomen, is het vooral belangrijk om goede regels op te stellen. Algemene regels.

Als een groot, internationaal sportevenement plaatsvindt, moeten er bijvoorbeeld eisen gesteld worden aan de te verrichten arbeid. Acceptabele werkuren voor de arbeiders, inclusief pauzes en genoeg loon lijkt me niet meer dan normaal.

Uiteraard verandert daarmee een van de oorzaken van dit probleem niet; de immens hoge kosten van het organiseren van een dergelijk sportevenement. Er staan steeds minder landen te trappelen om zoiets te organiseren. Mijn oplossing zou zijn om alle deelnemende landen mee te laten betalen aan de bouw van de sportaccommodaties. Dit verlicht de kosten én de lasten en zo kunnen we alsnog genieten van de sportevenementen, in zowel democratische als in niet-democratische landen.”

Linda Aalderink

„Het organiseren van internationale sportevenementen zorgt voor veel positieve aandacht, die je een land waar vreselijke dingen gebeuren natuurlijk het liefst zo min mogelijk zou geven. Maar door ze die aandacht wél te geven, en daarbij kritisch te zijn op dingen die niet goed gaan, kan het ook voor verbetering zorgen.

Zoals nu ook gebeurt; als de Olympische Winterspelen of het WK voetbal in een democratisch land plaats zouden vinden, zou ik er nu niet over schrijven. Alle aandacht die er nu is voor de dingen die gebeuren in en rondom deze landen, zou er dan niet zijn, of in ieder geval een stuk minder. Deze landen zouden dan in stilte door kunnen gaan met het schenden van mensenrechten.

De vraag is wel of een andere optie beter zou zijn. Zou je dit soort sportevenementen alleen nog maar in democratische landen moeten organiseren? Dat zou in het geval van het WK voetbal in Qatar al vele doden gescheeld hebben. Toch vind ik dat grote internationale sportevenementen gewoon georganiseerd moeten kunnen worden in niet-democratische landen, zolang er vanuit andere landen kritisch gekeken wordt naar de situatie. Dat zorgt in de toekomst wellicht toch eerder tot een verbetering van de situatie.

Een ander verhaal is het wanneer een land een oorlog begint, zoals Rusland. In dat geval lijkt het me logisch om alle internationale sportevenementen in dat land niet door te laten gaan.”

Vivian Muggen

„Het is algemeen bekend dat er bij grote, internationale sportevenementen als de Olympische Spelen niet veel aandacht is voor mensenrechten. De meeste mensen lijken daar geen problemen mee te hebben. Ik vind dat erg, er zou veel meer aandacht voor mogen zijn in de media.

Ik ben zelf geen groot fan van de Spelen, voor mij zou het niet eens een enorm verschil maken als ze helemaal niet meer georganiseerd zouden worden. Maar ik weet dat de meeste mensen daar anders over denken. Afschaffen lijkt me ook niet nodig, maar we moeten wel meer rekening houden met elkaar.

Als we de sportevenementen vanaf nu alleen nog in democratische landen houden, zou dat in ieder geval opleveren dat er minder mensen uitgebuit worden, maar dat zou wel uitsluiting betekenen voor de niet-democratische landen. Maar of dat erg is? Als die landen bevolkingsgroepen onderdrukken of stadionbouwers slecht behandelen, verdienen ze misschien wel uitsluiting.

Een oplossing zou kunnen zijn dat er een vast Olympisch Stadion komt in bijvoorbeeld de geboortestad van de Spelen: Athene. Dan hoeft er niet elke zoveel jaar een nieuw stadion gebouwd te worden, wat heel wat geld en levens spaart. Griekenland zou dan ook het enige land zijn waar de Spelen worden gehouden en profiteert dan ook als enige van de inkomsten.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu