Geen vuurwerk, geen vaandeldrager, geen carrot cake havermout. Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

F1 vuurwerk Foto: ANP/Koen van Weel

De aankoop van een Rembrandt, het vuurwerkverbod en lekker gezonde recepten. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Eerst het huishouden op orde, dan pas een sierobject voor aan de muur

Een ontbrekende schakel in het overzicht van het leven van Rembrandt, De vaandeldrager , nu te koop voor 175 miljoen euro. 150 miljoen heeft de staat er wel voor over. Toch wel een beetje schrijnend ten aanzien van het chronische tekort aan leerkrachten, zorgmedewerkers, werknemers in de opvang, woningzoekenden of mensen met stuktrillende huizen.

Als ik in mijn eigen portemonnee kijk en in de gaten heb dat mijn huishouden niet helemaal op orde is, pak ik dat probleem eerst aan voordat ik een duur sierobject voor aan de muur aanschaf.

Tolbert, Henk Postema

Van sterretjes en sierfonteintjes kan je óók een vuurwerkbom maken

Ook voor dit jaar geldt weer een vuurwerkverbod om te zorgen dat de spoedeisende hulp niet extra belast wordt door vuurwerkslachtoffers. Daar ben ik het mee eens, omdat het aantal mensen op de ic’s op dit moment heel hoog is, en het is goed om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat er niet méér mensen op de ic komen te liggen. F1 vuurwerk (sterretjes, sierfonteintjes en ander licht vuurwerk) mag daarentegen wel. Daar ben ik het niet mee eens, omdat je ook met deze categorie 1 vuurwerk letsel kunt oplopen. Het zou kunnen dat jongeren veel categorie 1 vuurwerk gaan kopen en daar bijvoorbeeld vuurwerkbommen van gaan maken, die voor meer schade zouden kunnen zorgen dan F2 of F3 vuurwerk. Dus ook F1 vuurwerk zou afgeschaft moeten worden.

Hoogersmilde, Jessica Pit, 15 jaar

Drentse culturele uitingen doen niet onder voor die van Amsterdam

Een origineel idee van de heer Bisschop, voorzitter van de Historische Kring in Hoogeveen, om een aansprekend schilderij van Rembrandt van Rijn in het Drents museum op te nemen (‘ Laat een ander museum bloeien door Rembrandt ’, DvhN , 10-12). Toch ben ik hier geen voorstander van. Voor bezoekers is het handiger een expositie te bezoeken waarin de schilderijen van Rembrandt geconcentreerd zijn in een museum met de nodige kennis in huis: het Rijksmuseum in Amsterdam.

Bovendien is Rembrandt meer geworteld in de culturele context van het westen en zie ik liever dat Drentse stadjes als Hoogeveen meer doen aan het behoud van hun eigen museumstukken. Zo was de heer Bisschop zowel gemeenteambtenaar van Hoogeveen als directeur van Museum De 5000 Morgen, dat in 2015 via een sterfhuisconstructie zijn deuren voor het publiek sloot. Als Drenthe wat meer zijn eigen gezicht laat zien, zal dit het toerisme hier zeker bevorderen. Want onze culturele uitingen en eigen identiteit doen zeker niet onder voor die van Amsterdam.

Hoogeveen, Ronald Wilfred Jansen

Boete voor de Belastingdienst is gewoon ‘geld rondpompen’

De Belastingdienst is een orgaan van onze overheid, een dienst om belastingen te reguleren, te heffen en te innen. Het wordt gefinancierd vanuit het ministerie van Financiën. Ironisch misschien, maar de Belastingdienst houdt zichzelf eigenlijk in stand. Ze int belastingen en met deze belastingen wordt onder meer de dienst zelf ‘betaald’. Nu moet de Belastingdienst een boete betalen van 2,75 miljoen euro. Het geld van de boete vloeit vervolgens terug naar het ministerie van Financiën. Mijn logica zegt dat de boete indirect door ons, belastingbetalers, zelf wordt betaald. Dit zou je ook ‘geld rondpompen’ kunnen noemen. Welke gevolgen heeft dit voor de Belastingdienst? Een kerstborrel minder? Misschien is er een econoom die ons dit in jip-en-janneketaal kan uitleggen?

Delfzijl, Albert Kuiper

Keuze kernenergie of waterstof snel gemaakt

Herman Damveld stelt in zijn opiniestuk van 2 december terecht dat we een keuze moeten maken: kernenergie óf waterstofeconomie. Terloops worden in zijn artikel enige zogenaamde voordelen van kernenergie ontkracht, zoals bijvoorbeeld CO2-vrije productie. Verder is kernenergie op geen enkel technisch en economisch vlak superieur aan andere energiebronnen.

Echter, het belangrijkste feit en niet genoemde natuurkundige nadeel van kernenergie is, dat het energieopwekkingsproces een zeer slecht warmtetechnisch rendement heeft. Slechts circa 30 procent van de geproduceerde warmte wordt omgezet in elektriciteit, de overige 70 procent is afvalwarmte. Bij aardgas- en waterstofcentrales is het rendement circa 60 procent en met stadsverwarming is dit zelfs circa 80 procent, dus wordt er dan aanzienlijk minder afvalwarmte geproduceerd.

Kerncentrales staan meestal niet in stedelijke gebieden, waardoor stadsverwarming minder rendabel kan worden toegepast en de afvalwarmte meestal direct in de natuur zal worden geloosd. Als alle huidige gascentrales vervangen zouden worden door kerncentrales, dan zal er circa twee à drie keer zoveel afvalwarmte worden geproduceerd. Pogingen om het rendement van kerncentrales op korte termijn te verbeteren (Hoge Temperatuur Reactor), hebben tot nu toe gefaald. Het lozen van extra afvalwarmte is prima in de komende ijstijd, maar nu willen we de opwarming van de aarde juist nog even stoppen. De door Damveld voorgestelde keuze is dus zeer snel gemaakt, namelijk: Solar Waterstof!

Assen, J.W. Molenaar

Jaloersmakend Duitsland: frisse wind én nieuw elan

26 September verkiezingen, begin december nieuwe bondsdag. Met andere partijen en andere ministers, ook nog eens keurig verdeeld half man, half vrouw. Kortom, een frisse wind én nieuw elan. Kom daar bij ons maar eens om. Jaloersmakend.

Beilen, Jan Smeenge

Ik wil runderstoof, gehaktbrood met courgette en gepocheerde kip met walnootsalsa

Achteloos sla ik de krant open. Hé, er klopt iets niet. Daar waar ik altijd het vertrouwde receptenplaatje van ‘Klaas Kookt’ aantref, staat nu een nietszeggend recept met ‘carrot cake havermout’ of zoiets. Van ene Hilly. Hilly? Komt akelig gezond over. Wat nu weer? Bertus is al een tijdje geleden verdwenen, maar daar heb ik mee leren leven. Waar is Klaas? ’t Zal toch niet? En eergisteren ene Nancy met ‘gezonde wraps’. De angst slaat me om het hart... Vandaag sla ik alsnog bij toeval de ongelezen krant van afgelopen zaterdag open, alvorens deze bij het oudpapier te deponeren en zie ik het laatste receptje van Klaas: ‘champagne margaritas’. En een afscheidswoord... Dat komt hard aan…!

Mijn eerste gedachte is: ik ga moord en brand schreeuwen. Ik wíl geen carrot cake en al helemaal geen gezonde wraps! Ik wil runderstoof, al dan niet met tomaat en venkel, gehaktbrood met courgette, spaghetti met garnalen, gepocheerde kip met walnootsalsa; dát wil ik ’s ochtends zien. Niks geen carrot cake, Mexicaanse bowl en al te gezond gedoe van Nancy of Hilly of wie dan ook. Klaas moet blijven! Maar ik weet ook dat dingen veranderen. Misschien is Klaas nu wel gewoon met pensioen. Gaat ie weer kookboeken schrijven. In ieder geval zal ik ‘m gaan missen. Klaas, bedankt voor al je inspirerende recepten!

Gees, Robert Peters

Nieuws

Meest gelezen

menu