Heftige oorlogsbeelden in de media: goed of onnodig schokkend? 'Ik geloof dat het voor ons allemaal wel duidelijk is hoe verschrikkelijk de oorlog is, ook zonder de plaatjes' | DVHN Jongerenpanel

Romee, Chantal en Alisa van het DVHN Jongerenpanel. Foto: DVHN

Al die heftige oorlogsbeelden die in de media voorbijkomen, wat doet dan met ons? Is het goed dat ze getoond worden, of juist onnodig schokkend? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

Vorige de week lieten verschillende kranten op de voorpagina foto’s zien van dode mensen in de straten van Boetsja in OekraIne. Is het nou echt nodig om iedereen, jong en oud, met zulke gruwelijke beelden te confronteren? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

Romee Meuleman (15)

„Dee beelden van de oorlog in Oekraïne vind ik steeds heftiger worden. Ik kan het bijna niet geloven dat zoiets bestaat en dan vooral ook nog zo dichtbij.

Natuurlijk komt hier via tv, internet en de kranten berichtgeving over, dat moet ook. Dit is nieuws en wat er gebeurt heeft heel veel invloed op allerlei dingen over de hele wereld.

Op tv wordt vaak voordat de beelden getoond aangegeven dat het heftige beelden zijn. Ik heb dan de keuze om te kijken, vaak kies ik er dan voor om dit niet te doen. Ik word er namelijk verdrietig maar ook bang van. Het is zo dichtbij en toch ook zo ver weg omdat we hier nog zo in vrijheid leven.

Ik probeer een steentje bij te dragen door mee te doen aan inzamelingsacties. Ik vind het heel fijn om te zien dat overal in Nederland mensen zich op allerlei manieren inzetten. Toch voel ik me machteloos als ik de beelden zie van alle verdrietige mensen en kapotte huizen.

Het is belangrijk dat de beelden wel getoond blijven worden, om ons ook zo op de hoogte te houden en zodat we betrokken blijven. Ik blijf hopen dat Rusland snel hiermee stopt en dat we niet met heel Europa in een echte oorlog met wapens terecht gaan komen. Want dat maakt me wel bang.”

Chantal Pettinga (16)

„Met de social media die wij tegenwoordig hebben wordt het nieuws snel verspreid. Dit brengt voor- en nadelen met zich mee.

Als je mensen echt wilt aanspreken, maken beelden vaak de meeste indruk. Vaak zijn dit schokkende beelden, waardoor je het gevoel krijgt dat je dicht bij de oorlog betrokken bent.

Een ander voordeel van het snel verspreiden van het nieuws is dat we ook sneller actie kunnen ondernemen, zoals noodhulp of goede doelen oprichten. Jonge kinderen krijgen veel mee over de oorlog op school. Ze richten diverse acties op voor Oekraïne, wat natuurlijk heel goed is.

De schokkende beelden zijn echter niet voor iedereen geschikt. De meeste media geven bij de heftigste beelden ook een waarschuwing vooraf, dat vind ik een goede oplossing, vooral omdat er ook veel jonge kinderen op social media zitten.

Een nadeel van al die gruwelijke beelden is dat ze ook veel reacties of felle meningen uitlokken, die dan ook weer op social media geplaatst worden. Die zijn vaak gebaseerd op eenzijdig nieuws, zonder dat men weet wat er echt aan de hand is. Daardoor ontstaat er ophef. Op social media is het uiteraard veel makkelijker om beelden te manipuleren zodat mensen erop gaan reageren. Denk daarom altijd goed na waar je een reactie op geeft en of je reactie echt nodig is.”

Alisa Bos (16)

„Wat doen de heftige oorlogsbeelden in de media met mij? Ik merk van mezelf dat ik regelmatig bang ben om te verliezen wat ik heb en door de steeds dichterbij komende oorlog begin ik hier steeds angstiger voor te worden.

Het feit dat er oorlog is, is uiteraard verschrikkelijk en ik kan niet eens beginnen met me in te beelden hoe het moet zijn voor de mensen die zich er middenin bevinden. Het feit dat sommige mensen letterlijk de hele wereld op de kop kunnen zetten en zo ontzettend veel impact kunnen hebben op individuele mensenlevens vind ik erg schrikbarend.

Als ik de foto’s in de media zie, voel ik toch wel hoe dichtbij de oorlog komt. En uiteraard is het belangrijk dat we inzien dat de mensen in de oorlog ook mensen zijn zoals wij.

Toch vind ik dat de media en de kranten niet té heftige beelden zouden moeten publiceren. Ondanks dat het belangrijk is om te laten zien hoe heftig het er nou eigenlijk aan toe gaat, blijft het alsnog traumatiserend voor velen om deze beelden ongewild voorgeschoteld te krijgen.

Ik denk persoonlijk dat we het nieuws voor iedereen toegankelijk moeten houden; mensen moeten niet meteen afgeschrikt worden door bijvoorbeeld grote, heftige foto’s. Ik geloof dat het voor ons allemaal wel duidelijk is hoe verschrikkelijk de oorlog is, ook zonder de plaatjes.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu