Nieuw! Het DVHN Jongerenpanel. Alexander (14), Alisa (15), Amber (16), Chantal (16), Eva (12), Linda (16), Romee (15), Sara (16), Sophie (15) en Vivian (15) geven vanaf nu wekelijks hun visie op de actualiteit

Alexander, Chantal, Linda en Sara van het DVHN Jongrenpanel. Foto: Peter Wassing

Ook jongeren volgen het nieuws en vinden daar wat van. Dagblad van het Noorden biedt hen de kans om mee te praten. Even voorstellen: het DVHN Jongerenpanel.

Het DVHN Jongerenpanel laat wekelijks zijn licht schijnen over de actualiteit en reageert op het nieuws van de dag. Iedere maandag te lezen op dvhn.nl en op de meningen-pagina in de krant. Wie er in het DVHN Jongerenpanel zitten? Hieronder stellen zij zich voor:

Alexander Paapst

„Hoi! Ik ben Alexander Paapst, woon in Siddeburen en ben 14 jaar oud. Ik ga naar het Parcival College in Groningen en daar zit ik in het derde jaar van de HAVO. Ik heb voor die school gekozen omdat daar veel creatieve vakken worden aangeboden. Ik vind het leuk om videogames te spelen met vrienden, en om mijn eigen muziek te maken. Ik speel gitaar en keyboard, zit ook op keyboardles. Ook zit ik bij de scouting, bij de Zeeverkenners, waar we, de naam zegt het al, voornamelijk bezig zijn met zeilen. In de zomer heb ik ook zeilles bij Zeilschool Blauwestad. Ik doe mee met het DVHN Jongerenpanel omdat het mij leuk lijkt om meer met het nieuws bezig te zijn. Ik krijg mijn nieuws meestal binnen via Twitter en Instagram, maar nu ik voor dit panel nog meer met het nieuws bezig ga, hou ik het ook op tv en in de krant beter in de gaten.”

Alisa Bos

„Mijn naam is Alisa Bos. Ik ben 15 jaar oud en ik zit op het Dr. Nassau College Quintus in Assen. Ik zit inmiddels alweer in de vijfde klas van het atheneum. Ik hou ontzettend veel van schrijven en dichten. In oktober 2020 heb ik zelf dan ook mijn eigen dichtbundel uitgebracht: ‘Op weg naar mijn dromen’. Iets wat ik heel erg belangrijk vind in het leven is gelijkwaardigheid. En dan heb ik het niet over het feit dat iedereen hetzelfde moet zijn, maar over het feit dat mensen allemaal gelijke kansen zouden moeten krijgen. Zodat iedereen de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen en zichzelf hiermee te vinden. En vooral ook om van zichzelf te houden. Ik doe mee aan het Jongerenpanel om mijn stem te laten horen en ook om veel te leren over hoe anderen tegen onderwerpen aankijken. Dit lijkt me erg interessant.”

Amber Wolbers

„Mijn naam is Amber Wolbers en ik ben 16 jaar oud. Ik zit nu in mijn 5e jaar van het gymnasium op het Esdal college in Emmen. Als er geen lockdown is, ga ik regelmatig naar de sportschool met vriendinnen en verder lees ik graag in mijn vrije tijd. Het liefste lees en leer ik over de geschiedenis en over hoe mensen denken en met elkaar omgaan. Toen ik hoorde over het Jongerenpanel was ik gelijk enthousiast, mensen vergeten soms dat ook jongeren zich bezighouden met wat er speelt in de wereld. Een kijkje in hoe wij denken is voor veel volwassenen waarschijnlijk verassend! Voor jongeren zelf is het ook belangrijk om iets te lezen van een leeftijdgenoot, waar ze zich misschien wel of juist niet in herkennen.”

Chantal Pettinga

„Hallo! Mijn naam is Chantal en ik ben 16 jaar oud. Ik kom uit Winsum en ik zit momenteel in mijn examenjaar, hierna ben ik van plan om de MBO-opleiding content creator te volgen. Ik vind het erg leuk om mijn mening te kunnen geven over actuele onderwerpen en ik kijk er naar uit om daarover te schrijven. Muziek is voor mij erg belangrijk, ik luister naar veel verschillende genres. Het liefste luister ik naar The Cure, maar ook ben ik groot fan van het genre uptempo. Iets persoonlijks: ik heb sinds mei 2021 de diagnose diabetes Type 1 gekregen, ik ben daar veel mee bezig en ik vind het belangrijk dat het stigma daaromheen verandert. Verder gaat het leuk worden om hier mijn mening te kunnen geven en nieuwe dingen te leren van anderen.”

Eva Paapst

„Hallo! Ik ben Eva Paapst. Ik ben 12 jaar oud en zit op het Praedinius Gymnasium in klas 2. Ik zit op volleybal en zangles. Ik hou van lezen en tekenen, anime gerelateerde dingen en vind het ook leuk om te longboarden. Ik vind het ook leuk om boeken te schrijven. Als ik een idee krijg voor een boek schrijf ik die op in een notitieboekje en blijf ik dat idee uitwerken tot ik kan beginnen! Dingen die mij over het algemeen interesseren zijn onder andere mythologie, cultuur, geschiedenis, en feitjes over dieren en insecten. Ik vind het leuk om daar kleine verhalen over te schrijven, PowerPoints te maken, en filosofische vragen erover te bedenken. De reden dat ik meedoe aan het Jongerenpanel is voornamelijk natuurlijk omdat het mij leuk leek. Ik vind het nieuws ook over het algemeen vrij interessant, en leuk om te lezen of naar te kijken, want je krijgt een beetje een beeld wat er op dat moment gaande is. Verder hou ik natuurlijk ook van schrijven.”

Linda Aalderink

„Ik vind dat mijn stem gehoord moet worden en ik ben niet bang om een mening te hebben. Zo, lekkere binnenkomer hè? Weet je tenminste wat je aan me hebt. Mijn naam is Linda Aalderink, ik ben 16 jaar en ik zit in vwo 5 van het Esdal College in Emmen. Mijn grootste passies zijn paarden en creativiteit. Social media, filmen, fotograferen, schrijven en muziek, om ‘creativiteit’ een beetje te verduidelijken. Als ik niet op school ben, ben ik bezig met social media, luister ik muziek, kijk ik een video, of kan je me vinden bij mijn verzorgpony. Ik vind het altijd leuk om een uitdaging aan te gaan en nieuwe dingen te leren, dat is dan ook voor een deel de reden dat ik meedoe aan het Jongerenpanel. Een nog belangrijkere reden is wat mij betreft dat ik een mening heb die waardevol is en dat het tijd is dat niet er niet alleen over, maar met jongeren gepraat wordt. Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan!”

Romee Meuleman

„Ik ben Romee Meuleman, 15 jaar en zit in het 4e jaar van het Ubbo Emmius in Winschoten. Buiten schooltijd doe ik graag aan hockey en crossfit. En spreek geregeld af met mijn vrienden. Momenteel ben ik bezig met het zoeken naar mijn vervolgstudie, ervan uitgaande dat ik mijn eindexamen in mei haal. Dit vind ik best moeilijk aangezien ik niet echt het idee heb wat ik later wil gaan doen. Ik vind bijvoorbeeld journalistiek interessant, misschien dat ik via het Jongerenpanel hier wat meer gevoel bij krijg. Wat er momenteel aan de hand is in de wereld met betrekking tot milieu, corona maar ook de politiek vind ik interessant. Ik volg dit via social media en via de nieuws apps. Daarnaast discussieer ik hier graag over met mensen in mijn omgeving. En vind het daardoor ook leuk om via het Jongerenpanel mijn visie op verschillende onderwerpen te geven.”

Sara Kooij

„Ik ben Sara Kooij en ben 16 jaar. Ik zit op school in Emmen op het Esdal College en zit nu in VWO 5. In mijn vrije tijd doe ik, als er geen lockdown is, aan korfbal. Ik zit zelf in A’s maar ik train ook nog een E’tjes team met twee andere vrienden, wat super leuk is om te doen. Verder vind ik muziek maken leuk. Ik speel wat gitaar en piano en zing er wat bij. Dat ik dit stukje pas op de inleverdatum schrijf omdat ik niet wist hoe ik moest beginnen, past wel bij mij. Ik denk over heel veel dingen na. Wat er ook voor zorgt dat ik vaak een mening heb over dingen die actueel zijn, omdat ik er al over na heb gedacht. Dus toen ik hoorde over het Jongerenpanel, was ik gelijk enthousiast. Ik heb erg veel zin om te beginnen en ben benieuwd wat ik allemaal ga schrijven.”

Sophie de Vries

„Ik ben Sophie de Vries, 15 jaar oud en ik zit in havo 4 op CS Vincent van Gogh in Assen. Mijn hobby’s zijn drummen, zeilen, hardlopen en sporten in de sportschool. Ook hou ik van lezen, dat doe ik al van jongs af aan. Ik ben gevraagd voor het DVHN Jongerenpanel nadat ik voor een opdracht voor Nederlands een opiniestuk over de wetswijziging rondom zedenzaken heb opgestuurd naar de krant. Ik neem graag deel aan het jongerenpanel omdat ik het belangrijk vind dat ook de mening van jongeren wordt gehoord. Ik vind het leuk om te schrijven en dus is dit ook een goede mogelijkheid om erachter te komen of ik het zo leuk vind dat ik er later iets mee wil doen.”

Vivian Muggen

„Ik ben Vivian Muggen, ik ben 15 jaar en ik zit op het Roelof van Echten college in Hoogeveen. Op dit moment zit ik in de vierde van het VWO. Mijn grootste bezigheid is schilderen; soms zit ik uren op mijn kamer om weer wat nieuws te maken. Op school volg ik ook de kunstrichting. Naast kunst is muziek heel belangrijk voor mij. Als u deze krant al langer leest, herinnert u zich misschien wel een artikel over de invloed van TikTok op kinderen . Dat was ook door mij geschreven.

Muziek is voor mij een van de belangrijkste dingen op aarde. Het is voor mij een bron van kennis. Verder ben ik goed met talen, ik denk dat dit ook deels komt door mijn liefde voor muziek. Ik lees en schrijf graag, wat natuurlijk goed uitkomt voor dit jongerenpanel, en een beroep in die richting staat mij zeker aan. Het voelde voor mij dan ook als een soort kans toen ik gevraagd werd om hieraan mee te werken, wie weet leidt dit naar wat moois.”

Nieuws

Meest gelezen

menu