DVHN commentaar | Na ruim een jaar van verstrekkende beperkingen is er alle reden tot opluchting. Het zijn vooral de Nederlanders zelf die de versoepelingen mogelijk maken

Met de reeks nieuwe versoepelingen die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge aankondigden, is het einde van de coronacrisis opnieuw een stapje dichterbij gekomen.

Demissionair Minister Hugo de Jonge op het Binnenhof na afloop van de Ministeriele Covid-19 Commissie (MCC), 16 juni 2021.

Demissionair Minister Hugo de Jonge op het Binnenhof na afloop van de Ministeriele Covid-19 Commissie (MCC), 16 juni 2021. ANP BART MAAT

Nog niet alle vrijheid is herwonnen, maar na ruim een jaar van verstrekkende beperkingen is er alle reden tot opluchting. Het moment gloort waarop Nederland weer zorgeloos kan werken, sporten, uitgaan, feestvieren, winkelen, reizen en elkaar bezoeken.

Dat perspectief volgt op goed nieuws eerder deze week: de Nederlandse economie laat een enorme veerkracht zien en herstelt zich onverwacht goed. Dat mag niet de aandacht afleiden van de enorme financiële schade die bedrijven en ondernemers in onder meer de horeca, detailhandel, cultuur, de reis- en evenementenbranche door de pandemie hebben opgelopen. Met het einde van de coronacrisis begint voor hen een moeilijke periode waarin moet blijken of ze kunnen overleven. Te vrezen valt dat in de nasleep van de crisis daarover nog veel nare berichten zijn te verwachten.

Ook wat het coronavirus betreft is er nog geen reden tot zorgeloosheid. De besmettelijke uit India afkomstige deltavariant ligt op de loer. Die slaat in het Verenigd Koninkrijk zo hard toe dat premier Boris Johnson aangekondigde versoepelingen een maand te moeten uitstellen. Dat de Britten er zo vatbaar voor zijn, komt doordat de meesten nog niet de tweede AstraZeneca-prik hebben gekregen die nodig is om de mutatie te weerstaan.

Mede daarom is het heuglijk dat de vaccinatiecampagne in Nederland nu zo voorspoedig loopt. De scepsis over de trage start van het ‘prikken’ die rond de jaarwisseling de kop opstak, was begrijpelijk, maar de GGD’s en het ministerie van Volksgezondheid verrichten nu goed werk. Het zijn evenwel ook de Nederlanders zelf die de versoepelingen mogelijk maken. De grote vaccinatiebereidheid overtreft met bijna 90 procent alle verwachtingen en is daarmee het belangrijkste wapen in de strijd tegen het virus. Het is daardoor uiteindelijk een mooi samenspel tussen overheid, gezondheidszorg en de burgers dat in ons land het einde van de coronacrisis inluidt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu