Commentaar: Hoge prijs

Johnson bereidt zijn landgenoten voor op een harde brexit, een afscheid van de EU zonder afspraken. Foto: ANP

De Europese toponderhandelaar voor de brexit, Michel Barnier, is niet afgereisd naar Londen om namens de EU met de Britten te praten over de snel naderbij komende brexit. Zijn Britse collega liet weten dat verder praten geen zin heeft als Brussel niet meer concessies wil doen.

Zo vindt Londen dat Brussel moet accepteren dat de Britten voortaan zelf bepalen wie er in de wateren voor de Britse kust vist. Fransen en Nederlanders zijn niet langer welkom.

De Britse premier Johnson heeft vergeefs gepoogd de overzijde van Het Kanaal enthousiast te maken voor een meer vrijblijvende, Canada-achtige handelsovereenkomst. Volgens de EU maakt die optie helemaal geen deel uit van de onderhandelingen. Johnson bereidt zijn landgenoten nu voor op een harde brexit, een afscheid van de EU zonder afspraken. De gevolgen van een no deal zijn ingrijpend. In Groot-Brittannië verdwijnen duizenden banen, stijgt de prijs van veel producten, stagneert de export naar Europa en krijgt de kredietwaardigheid van het land een flinke knauw. Daardoor wordt het duurder om geld te lenen.

In Europa, dat met Londen een nettobetaler verliest, worden vooral de ‘buren’ van het Verenigd Koninkrijk hard geraakt, zoals Ierland, Frankrijk en België. Maar ook de Nederlandse visserij en vooral de landbouw krijgen klappen bij een vertrek van Engeland zonder akkoord. Economen hebben becijferd dat bij een harde brexit de omzet van de Nederlandse land- en tuinbouw ruim vijf procent daalt. De transportsector loopt eveneens forse schade op - er steken zo’n tweeduizend vrachtwagens per dag Het Kanaal over met vooral vlees, zuivel en bloemen.

Met alles wat op het spel staat in het achterhoofd is het lastig te doorgronden waarom de Britten op een dergelijke manier uit de EU willen stappen na 47 jaar. Het land isoleert zich van belangrijke partners en betaalt daar een hoge prijs voor.

Voor een flink deel van de Britten weegt dat op tegen het gevoel dat hun overheid weer de controle krijgt over de landsgrenzen. Bemoeienis van Brusselse bureaucraten behoort daarmee tot het verleden, is het idee. Dat mag kennelijk wat kosten.

De Britten hebben nog maar weinig tijd om tot hun zinnen te komen. Hopelijk wordt die goed gebruikt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu