In de schuilkelder is genoeg ruimte om Rubiks Cube te oefenen | dagboek Oekraïne van oorlogscorrespondent Daphne Wesdorp

Daphne Wesdorp

Daphne Wesdorp uit Bakkeveen is oorlogsverslaggever in Oekraïne. Zij schrijft elke maandag en vrijdag over haar belevenissen in het oorlogsgebied. Een ontmoeting in een schuilkelder met Zhenya die het Guiness Book of Records wil halen.

In de oostelijkste en zwaarst getroffen wijk van Kharkiv, Saltivka, woont Zhenya al vier maanden in de kelder van zijn middelbare school.

Toen de oorlog losbarstte, schuilden honderden mensen onder Zhenya’s Gymnasium. Naarmate meer door de Russen bezette dorpen bevrijd werden door het Oekraïense leger, verhuisden steeds meer mensen terug naar hun flats. Anderen vertrokken naar het buitenland. Zhenya bleef, samen met zo’n twintig anderen.

Wist je dat ik deze in minder dan 15 seconden kan oplossen?

In zijn hand houdt Zhenya een felgekleurde Rubiks Cube. „Wist je dat ik deze in minder dan 15 seconden kan oplossen?”, zegt hij trots. Vliegensvlug glijden Zhenya’s vingers langs de zijdes van de kubus. Voor het blote oog zijn de bewegingen amper te volgen. „Ik loste de eerste Rubiks Cube op toen ik in groep 5 zat. Sommige mensen zeiden dat het me nooit zou lukken. Maar ik geloofde in mezelf. Ik wilde ze laten zien dat ik het wel kon.” Plots komen Zhenya’s handen tot stilstand. „Het resultaat mag er zijn”, zegt hij lachend. Trots laat hij de rode, groene, blauwe, gele, witte en oranje kant zien.

In de schuilkelder is genoeg tijd om te oefenen. Zhenya loopt naar de klaptafel vol gestapeld met dozen medicatie, pakken melk en andere humanitaire hulp. Hij pakt een notitieblok en slaat de kaft om. Op de pagina’s staan rijen vol formules. „Dit zijn mijn oplossingen. Nu zit ik op vijftien seconden. Maar, als ik later het Guiness Book of Records wil halen moet ik onder de 3,67 uitkomen. Dat is mijn droom.”

Wie weet haalt Zhenya het record eerder dan verwacht

Rusland is sinds gisterochtend een nieuw offensief ten noorden van Kharkiv begonnen. Zolang de oorlog in het oosten doorgaat, zal Kharkiv onder vuur liggen. Dit komt mede doordat de Russen tijd willen winnen in het oosten, en wil verhinderen dat Oekraïense soldaten in Kharkiv in de Donbas gestationeerd worden. Of ze daadwerkelijk terrein zullen heroveren weet niemand. Wel is zeker dat de dreiging in Kharkiv nog lang niet is afgewend. Wie weet haalt Zhenya het record eerder dan verwacht.

Nieuws

Meest gelezen

menu