Is iedere dag douchen nou echt nodig? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel

Alisa, Linda en Vivian van het DVHN Jongerenpanel. Foto: DVHN

Met korter douchen bespaar je gas en geld, zeker nu de gasprijzen zo enorm zijn gestegen. Toch blijkt korter douchen niet eenvoudig. Misschien moeten we gewoon minder vaak douchen? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

De provincie Drenthe en de Rijksoverheid proberen met campagnes mensen te bewegen om korter of minder te douchen. Met korter douchen bespaar je gas en geld, zeker nu de gasprijzen zo enorm zijn gestegen. En het is ook nog goed voor het klimaat.

De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Toch blijkt korter douchen niet eenvoudig. Gewoontes zijn moeilijk af te leren, en douchen voelt voor veel mensen als beloning.

Misschien moeten we gewoon minder vaak douchen?

Alisa Bos (16)

„De meeste mensen hebben inmiddels al wel gemerkt dat de gasprijzen ontzettend aan het stijgen zijn. Een manier om deze kosten per huishouden te verminderen is door minder vaak, of in ieder geval minder lang, te douchen. Persoonlijk sta ik hier helemaal achter. Aan de gasprijzen kunnen we niks veranderen, maar aan onze eigen gewoonten wel.

Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu om minder te douchen. Ik denk zelf ook niet dat het nodig is om dagelijks negen minuten te douchen. Dit is uiteraard per persoon verschillend en er zullen onvermijdelijk mensen zijn die wel dagelijks moeten douchen.

Een alternatieve oplossing kan dan zijn om de temperatuur van het douchewater te verlagen. Door koud te douchen verbruik je minder gas en ook zo zijn de prijzen lager te houden.

De mensen voor wie dit mogelijk is, zou ik aanraden om de douchetijd te verminderen met een paar minuten. Ik hoor van veel mensen om me heen dat douchen een ontspannend momentje is en dat het heerlijk is om nog wel lekker warm te kunnen douchen.

Ik zou zelf niet zo snel kiezen voor een ijskoude douche, maar wel rekening houden met de tijdsduur. Zet zelf bijvoorbeeld een timer op vijf minuten (of minder, als dat voor jou mogelijk is). Zo kun je je alsnog lekker douchen.”

Linda Aalderink (17)

„Als ik heel eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik graag lang onder de douche sta. Douchen geeft mij rust en het zorgt ervoor dat ik ook op een drukke dag even kan ontspannen. Toch ben ik de afgelopen tijd steeds korter gaan douchen. Omdat de gasprijzen zo hard stijgen hebben we thuis afgesproken om er op te letten. Daarnaast let ik op de temperatuur, die probeer ik altijd wat omlaag te draaien.

Ik ben sowieso van mening dat iedere dag douchen niet nodig is – het kan zelfs slecht voor je zijn. Dermatologen zeggen dat je huid kan uitdrogen, dat je er jeuk en irritatie van kan krijgen en door iedere dag te douchen was je ook de goede bacteriën van je huid. Dat kan ervoor zorgen dat er kleine scheurtjes in je huid ontstaan, wat er weer voor zorgt dat de kans op infecties groter wordt. Allemaal redenen dus om niet dagelijks onder de douche te stappen.

Wat ik gek vind, is dat we dit onderwerp nu ineens heel belangrijk gaan vinden, terwijl we al langer weten dat kouder en korter douchen helpt bij het tegengaan van klimaatverandering. Blijkbaar vinden we het pas belangrijk om ons gedrag te veranderen op het moment dat we de gevolgen direct zien. Blijkbaar vinden we het feit dat onze bankrekening het moeilijk heeft belangrijker dan een positieve toekomst voor de natuur die we nu om ons heen zien. Dat is begrijpelijk, maar zorgelijk voor de toekomstige klimaatverandering.”

Vivian Muggen (16)

„We hebben allemaal gemerkt dat de prijzen omhooggaan, en dan met name de prijs van het gas. Bij het douchen gebruik je warm water, wat opgewarmd wordt met gas. Gas besparen kan dus door minder te douchen.

Het was altijd al belangrijk weinig gas te gebruiken in verband met het klimaat, maar nu dus extra erg. Nu het ook de portemonnee erg helpt om wat minder te douchen denk ik dat veel mensen hier eerder aan mee willen doen.

Mijn mening is dat minder douchen best kan. Ik denk ook dat dat makkelijker is dan korter gaan douchen, aangezien je verder niks hoeft te veranderen aan je routine. Zelf douche ik niet elke dag en ik denk ook niet dat dat nodig is. Ik denk dat drie of vier keer per week meer dan genoeg is. Misschien dat je tussendoor nog eens een keer snel afspoelt, maar niet een hele uitgebreide wasbeurt. Dat scheelt al een hele hoop water en gas.

Het spaart niet alleen water door het douchen zelf, maar denk eens aan het opwarmen. Als we buiten de douche staan te wachten tot het water warm is verspillen we veel water en uiteindelijk, als het een keer warm is, ook gas. Door minder vaak te douchen hoeft dit ook minder.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu