Zijn de koetsentocht en balkonscène op Prinsjesdag achterhaald? | Uitslag stelling van de dag

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prins Constantijn en prinses Laurentien (vlnr) tijdens de balkonscene op Paleis Noordeinde. Foto: ANP

De poespas van Prinsjesdag is achterhaald, zo vindt 53 procent van de deelnemers aan de stelling van de dag.

Het was een pijnlijke balkonscène gistermiddag. Onder luid boe-geroep van aanwezige protestanten zwaaide de koninklijke familie het publiek toe. Prinses Beatrix moest eerder op de dag al over een omgekeerde vlag voor het raam heen kijken om haar zoons, schoondochters en kleindochter te kunnen zien.

Een kleine meerderheid van de reagerende lezers zou Prinsjesdag liever zonder tradities als de koetsentocht en de balkonscène zien. ‘Ik ben niet tegen het koningshuis maar alle bijkomende poeha kan achterwege blijven wat mij betreft,’ liet een respondent weten. Reacties dat dit soort tradities niet meer van deze tijd zijn, en dat het koningshuis teveel geld kost, kwamen meerdere keren langs.

Prinsjesdag blijft een belangrijke dag in de geschiedenis van de Nederlandse democratie, daar waren veel lezers het wel over eens. Bijna de helft vindt dat deze belangrijke momenten een beetje cachet wel verdienen. ‘Tradities zijn de wortels van een land, dat moet je koesteren,’ zo reageerde iemand.

Nieuws

menu