Lezersbrieven:

Foto Archief Marcel Jurian de Jong Foto: Marcel Jurian de Jong

Diftar: niet doen!

Terwijl in steeds meer gemeenten gekozen wordt voor nascheiding van afval (een op de acht gemeenten heeft al nascheiding, zie ook Een vandaag van 2 september) kiest Groningen voor diftar. Wetenschappelijk is gebleken dat als afval later wordt gescheiden er aanzienlijk minder restafval overblijft. Dat ook D(van dom)66 hiervoor kiest, had ik zeker niet verwacht. Als blijkt dat, zoals ook wetenschappers aangeven, er een verlaging van restafval ontstaat en het nascheiden ook nog veel beter is waardoor meer afval geschikt is voor hergebruik, kunnen de tarieven in de toekomst worden verlaagd. Ook zal er minder troep op straat komen. Raadsleden van Groningen: bezint eer ge begint.

Groningen, G.G. de Jager

Griepprik tegelijk met BCG?

Binnen enkele maanden hopen 22 ziekenhuizen in Nederland zo’n 6000 ‘kwetsbare’ mensen gevaccineerd te hebben met BCG. Het aloude vaccin bij tuberculose dat het immuunsysteem ‘een boost geeft’. Het is al jaren duidelijk dat vooral bij luchtweginfecties en griepachtige infectie dit middel heel goed werkt. De ziekenhuizen die deelnemen vinden dit een omvangrijke taak, weten niet zeker of het allemaal wel lukt voor het ‘griepseizoen’. De griepprik staat ook weer voor de deur en wordt door iedere huisarts aangeboden. Zou het niet logisch zijn om beide vaccinaties te combineren? De kwetsbare (oudere) mensen gaan vaak toch al die griepprik halen, dan ook meteen, als men dat wil, de BCG erbij.

Zandeweer, Joop Ruiter

Schaamte over asielbeleid

Het zijn kinderen, gewoon Nederlandse ook nog, die al tijden in een Koerdisch opvangkamp opgesloten zijn met hun moeders. Het zijn kinderen, vluchtelingen en vaak zonder ouders, die in een kamp op Lesbos opgesloten zitten. Nee, we vangen ze hier niet op. Het was een kind, een jongen van veertien jaar die zelfmoord pleegde omdat Nederland hem er bureaucratisch, wetmatig uit gooide. Kinderen die lijden onder politieke keuzes. Wanneer kijken we eens verder dan corona? Ik schaam me diep.

Haren, Jan de Kort

Verkouden leerkracht naar huis?

Leerlingen worden naar huis gestuurd, omdat de leerkracht een verkoudheid heeft? Ik werk in de zorg. Met kwetsbare groepen. Wij moeten met griepsymptomen door blijven werken. Alleen bij koorts thuis blijven. En dan zou de leerkracht thuis kunnen blijven? Ik raak de draad hier helemaal kwijt...

Steenwijksmoer, Jessica Scholte

Bangmakerij

Wat is het toch met mensen als die Gerrit Hiemstra? Mensen weer eens onnodig bang maken met allerlei doemscenario’s over CO2- toename in de atmosfeer. Net of wij burgers er ook maar iets aan kunnen doen. De menselijke invloeden op een klimaatverandering zijn verwaarloosbaar. Maar Hiemstra ziet ons land graag volstaan met mega grote landschap ontsierende industrieparken met windmolens. Hij gaat daar voorbij aan eventuele gezondheidsrisico’s voor aanwonenden en ziet het liefst de burgers in hutjes van stro er tussen wonen.

Emmer-Compascuum, Klaas Bosma


Nertsen en de mens

Mensen hebben de nertsen besmet met corona. Resultaat: de slachtoffers worden vermoord en afgemaakt, de ‘daders’ gaan vrij uit… Duidelijker kan het superioriteitsgevoel van de mens over het dier niet worden weergegeven.

Emmen, Immanuël Altes

Hoge bomen

Was (is) minister Grapperhaus slim, naïef, gestrest, romantisch, eigenwijs, een beetje dom, een feestbeest of een aso? Heeft hij nooit gehoord van het aloude spreekwoord ‘hoge bomen vangen veel wind’ ? Of is er bij hem geen gezond verstand aanwezig ...? Van mij hoeft hij echt niet af te treden, evenmin als onze koning en koningin! Wel een advies aan elk ‘hoogstaand’ iemand , die privé beslissingen wil of moet nemen in deze coronatijd: overleg met een gezond nadenkend, overwegend, gevoelig en realistisch iemand ...! Er was veel schade voorkomen, in dit geval voor de minister.

Oude Pekela, G.R. Drent-Mulder

Je kunt deze onderwerpen volgen
Lezersbrieven
menu