Lezersbrief: De bussen ronken niet meer

Een elektrische bus van Qbuzz. Foto Qbuzz

Lees meer over
Lezersbrieven

Hoe kan het gebeuren dat Erik van der Veen zo totaal de plank misslaat in het artikel ‘Proeftuin voor Grote Markt 2.0’ ( DVHN , 24/7)? Komt hij wel eens op de Grote Markt in Groningen, of is dat dit jaar nog niet voorgekomen? Iedereen moet toch opvallen dat er nog zeer zeer zelden een ronkende bus over de markt rijdt. Soepel en soms haast te zacht zoeven de bussen langs de terrassen, zonder enige uitstoot en rijdend op groene stroom. Hoe kan Van der Veen dan nog schrijven over ronkende bussen? Het is naar mijn mening nog steeds een grote misser dat de bussen van de Grote Markt gaan verdwijnen. De ov-reiziger hoort snel, makkelijk en schoon in het hart van de stad te kunnen komen.

Groningen, Sjak Rijploeg


Wel of geen mondkapje?

To ‘mondkapje’ or not to ‘mondkapje’, that is the question . Helpen ze nu wel, of toch niet? De discussie blijft maar sluimeren. Wat is nu nut en noodzaak van het dragen van een mondkapje? De meningen zijn verdeeld.Burgemeesters van verschillende steden geven tegenstrijdige berichten en zelfs wetenschappers hebben geen eensluidend antwoord. Wat moeten wij dan als ‘simpele’ burgers nog geloven? Het zou fijn zijn als er nu eindelijk eens duidelijkheid komt in het hele ‘mondkapjes’ debacle.

Stadskanaal, Jur Mellies


Nederland Schoon!

No Mixed-Media ItemsIn de bermen, sloten, bosschages, weilanden en akkers liggen tal van plastic flesjes en blikjes. Beschamend. En nu 0,15 euro statiegeld? Dit heeft geen impact, het moet minimaal 1 euro zijn, zowel op Petflesjes als op blikjes. Ik zie vaak bierflesjes van 15 cent in de natuur, of stuk gegooid op fietspaden en onder viaducten. Hier in Emmen ligt veel afval in de perken en openbare ruimtes, vooral troep van fastfood restaurants. Zowel de gemeente als Area, politie en handhaving kijken de andere kant op. De troep ligt zelfs tegen het gemeentehuis aan. De aso vervuilers verpesten het leefklimaat van welopgevoede mensen. En je vindt ook veel kauwgum en sigarettenpeuken bij bankjes en op trottoirs. Bah. Viespeuken, schaam je. We moeten de vervuilers flink beboeten. De slogan is ‘Nederlands schoon!!!’

Emmen, A. Schonewille

Dagblad-koppen

‘Bij FDF slaan de stoppen door’ kopt het Dagblad van 22 juli op de voorpagina. De koppenmaker was in een creatieve bui, want meestal horen we in de Dagblad-koppen dat een groep of een persoon ‘woedend’ is. Dat is nogal eens aan de hand, als we onze krant mogen geloven. Maar is het nieuws? Of is het een consequentie van de wens van het Dagblad om ‘dicht bij de lezers’ te staan? Dan gaan we er wel van uit dat die lezers ook voortdurend ‘woest’ of ‘witheet’ zijn of willen zijn, en zich zo in de krant herkennen. Dit mensbeeld deel ik niet. Menselijke emoties zijn gelaagd, moment-gebonden en zelden eenduidig. Bovendien kunnen ze sterk beïnvloed worden door wat we voor ons zien. Als velen ‘woedend’ zijn, kunnen anderen niet achterblijven. Het is volstrekt oninteressant om vermeende emoties van een individu of een groep in een krantenkop te benoemen. Ik verwacht van de krant nieuws en informatie, in alle gelaagdheid.

Slochteren, Sible de Blaauw


Verbazing over ergernis Eelde

Met stijgende verbazing heb ik het opiniestuk van Annokkee en Sinkgraven over vliegveld Eelde gelezen. Onbegrijpelijk voor mij dat ze alle gemeenten en instanties bellen om hun klachten te deponeren. Zo ontstaan er dus klachtencircuits met zogenaamd honderden klachten. Ik woon zelf nog geen 6 kilometer van Tinallinge, zie of hoor zelden de lesvliegtuigen, en de enkele keer dat ik ze wel opmerk kijk ik er met plezier naar. Overlast van de lesvliegtuigen? Nog nooit ervaren. Laat ze lekker vliegen. Sommige mensen zijn wel heel erg overgevoelig voor bepaalde zaken, en sommige mensen mogen graag over de kleinste zaken klagen. Mens durf te leven in dit (helaas) erg dichtbevolkte land.

Warffum, J. Abbring


Sloop in Stadskanaal

Gemeente Stadskanaal koopt de Vos-locatie. Panden met een historisch verleden. Niet om ze voor de toekomst te bewaren maar om ze te slopen!! Kunnen we ons er later met foto`s over verbazen dat dit ook al niet meer bestaat. Dit is de zoveelste afbraak van panden met een historisch verleden in de gemeente. Het ontbreekt de gemeente aan historisch besef, ze heeft niets geleerd van het verleden. Zij zou zich juist moeten inspannen tot behoud en herbestemming in plaats van het opkopen en slopen van streekhistorisch erfgoed. Maar behoud van het verleden van de streek is aan de gemeente niet besteed.

Musselkanaal, Harry Scholte


Banken en onkosten

Graag willen wij reageren op de brief over service en kosten van de ING ( DVHN , 16/7). Wij zitten met exact hetzelfde probleem, maar dan met de Rabobank. We kregen een brief dat de Rabobank in Uithuizermeeden sluit, omdat er veel klanten massaal gebruik maakt van internet of via de Rabo App. Maar dat is toch wat ze willen? Maar de kosten worden daarentegen niet aangepast! Bij ons in de bakkerij wordt veel gepind, maar we hebben ook wel veel mensen die contant betalen, wij moeten daarvoor naar Leek!! (Warffum - Leek, 3 kwartier rijden), om ons contant geld in een sealbag te storten. De sealbag-automaat in Uithuizen staat nog steeds op rood, één medewerker van de Rabobank zegt corona, een andere collega zegt ramkraak, omdat er mensen boven wonen... Wij vinden dit al met al geen service en zeer klantonvriendelijk!

Warffum, Kobie Bouwman, Bakkerij Bouwman.


We nodigen het virus zelf uit

Ze komen uit Duitsland, België. Uit regio’s waar het coronavirus harder heeft toegeslagen dan in Noord-Nederland. Waar ze nog steeds, en niet zonder reden, mondkapjes moeten dragen. Eenmaal in Groningen gaan die kapjes af. De jongste vakantievierder, de 6-jarige Alexandro, is blij dat hij in Groningen niet zo vaak zijn handen hoeft te wassen ( DVHN , 18/7). En allemaal genieten ze van de vrijheid. Niemand moet klagen als in augustus of september ook Groningen te maken krijgt met een grote uitbraak. We nodigen het virus zelf uit.

Winsum, Rob Dijkstra


Liever gewoon ‘Vliegveld Eelde’

Met een vette kop in de krant van vandaag: ‘Luchthaven Eelde praat met Defensie’ (DVHN, 16/7). Even verderop in het artikel is het opeens weer ‘Groningen Airport Eelde’. De krant schrijft hier vaker zo over en zaait zo verwarring. Bij mijn weten heeft de gemeente Groningen geen aandelen meer in vliegveld Eelde. Het zou fijn zijn als we weer eens normaal gaan doen en het gewoon Vliegveld Eelde noemen. In plaats van dat opgeblazen ‘Groningen Airport’.

Haren, Bertus Hulshof


Zet deur van Eelde niet op voor Defensie

‘Luchthaven Eelde praat met Defensie’. De schrik sloeg mij om het hart toen ik dit las, dit kan toch niet waar zijn! Tot voor kort woonde ik in Noord-Friesland, op 20 kilometer afstand van vliegbasis Leeuwarden. Onder meer vanwege de herrie heb ik dit verruild voor het rustige Drenthe. Deze herrie is echt onbeschrijfelijk, oorverdovend, soms werkelijk de pijngrens overschrijdend. Dat Leefbaar Tynaarlo vraagtekens zet bij de rol van FB Oranjewoud is begrijpelijk, we hoeven ons niet af te vragen bij welke provincie ze het meest betrokken zijn. De overlast in Noord Friesland is groot, maar om daar nu een gedeelte van over te hevelen naar Drenthe en Groningen? Defensie zal vast wel weer met argumenten komen dat het wel mee valt met de geluidsoverlast, dat hebben we gemerkt met de komst van de JSF. Volgens diverse geluidstesten in Amerika zou die niet meer herrie maken dan de huidige F16: het tegendeel bleek waar! Laat dit niet gebeuren! Zet de deur voor Defensie niet op een kier.......

Dwingeloo, Hans van der Meulen


CBR, het kan ook anders

Met verbazing uw artikel gelezen over het CBR en de achterstand die zij nog steeds hebben met het verlengen van het rijbewijs, met name bij 75 plussers. Begin mei werd mijn partner Maarten van Egmond 75, door de crisis werd een medische keuring even door artsen afgehouden, in juni kon hij echter bij een keuringsarts in Drouwen terecht. Op vrijdag gekeurd, nog geen week later op donderdag belde de gemeente Borger-Odoorn dat zijn nieuwe rijbewijs afgehaald kon worden. Zo kan het dus ook.

Buinen, Wim van der Pijl


Nieuwe brug in Bourtange

In de krant een stukje over de nieuwe brug in Bourtange ( DVHN , 16/7). Wat begon als renovatie werd een bijna geheel nieuwe brug met een modern brugdek. Jammer toch dat de ouderwetse duimstok tegenwoordig niet meer door iedereen gebruikt wordt. De nieuwe brug is minder dik dan de oude, waardoor het straatwerk onverwacht 7 cm te hoog ligt. Ook de elders gemaakte brugdekken pasten niet bij montage en moesten ter plaatse worden aangepast waardoor de structuur ook is gewijzigd. Goede planning ziet er anders uit.

Bourtange, Joep Gründemann


Institutioneel racisme

In tegenstelling tot wat Anne Bos beweert ( DVHN , 15/7) is institutioneel racisme wel degelijk onomstreden. Ik noem een aantal voorbeelden: slavernij, kolonialisme, apartheid, segregatiewetten in Amerika, een muur tussen de VS en Mexico, het Europese beleid dat mensen uit ‘veilige landen’ weert - met als gevolg dat er honderden tegelijk in de Middellandse Zee verzuipen, Europese subsidies voor Nederlandse boeren om bedrijven te beginnen op grond van Afrikaanse boeren, enzovoort. De suggestie dat ‘neomarxistische sociologische studies’ die dit fenomeen proberen te duiden, dit systeem bedacht hebben, is een absurde omkering van zaken. Het lijkt mij goed om witte kinderen te leren om vragen te stellen over de wereld om hen heen, zoals zwarte kinderen dat van jongs af aan al noodgedwongen moeten doen. Misschien dat er dan over een paar jaar geen (onbewust of bewust) onwetende lezersbrieven meer in het Dagblad zullen staan. Ontkenning van een probleem leidt nooit tot een oplossing.

Groningen, M.A.Wiersema

Triest lot zorgpersoneel

De kat dood voeren. Kent u deze uitdrukking in de Groninger taal? Iemand die alom wordt dood gesmeten met bedankjes voor al het goede dat zij of hij voor de medemens doet, verzucht vaak: ik heb de zolder vol liggen met bedankjes, ik kan de kat der wel met dood voeren . Zo moeten zorgmedewerkers Tanneke Goverse en haar collega’s zich voelen in deze post-coronatijd. Dertig van hen kwamen gistermiddag samen op de Dam, ons nationale gedenkplein in Amsterdam. Ze stonden letterlijk stil, en op corona-afstand, bij het overlijden van dertien van hun zorgcollega’s die de verzorging van coronapatiënten moesten bekopen met hun leven. Een stil protest, zonder kabaal, zonder lawaai. Maar stil van verdriet en inwendig kokend van woede dat de Tweede Kamer en de overheid hen niet willen horen, niet willen zien. Terwijl ze alleen maar vragen om een eerlijke salarisverhoging die hen al lang toegekend had moeten worden, al was het maar als gevarengeld. Schrijnend en schandelijk. Om je dood voor te schamen.

Niebert, Bert Weggemans

Het nut van een gezichtsmasker

Wat is nu de meerwaarde van zeer geleerde virologen en onze minister-president als zij ontkennen dat je veilig kunt verkeren met een gezichtsmasker/adembeschermer? Als in december beelden uit China, waar het probleem ontstond, laten zien hoe corona te beheersen valt, gaat men hier lopen schreeuwen over schijnveiligheid. Ja, dan ga je het niet snappen. Gaat men het nu, na een half jaar leergeld, misschien toch begrijpen? Leg dan ook landelijk op tv nog eens uit hoe een gezichtsmasker te dragen.

Oosterwolde, Kees van den Burg

Nieuws

Meest gelezen

menu