Meerderheid DVHN-lezers heeft liever een kerncentrale dan een provincie vol windmolens. ‘Kernenergie is veilig en vernietigt ons landschap niet’

Kerncentrale van de EPZ bij Borsele Foto: Lex van Lieshout

Er is massaal gestemd op de Stelling van de dag. Dat hadden we natuurlijk een beetje kunnen verwachten, want sinds Rutte afgelopen zondag hardop droomde van een kerncentrale in Groningen, staat zowat heel de provincie op haar achterste benen.

En toch stemden de meeste DVHN-lezers (61,6 procent) vóór de Stelling van de dag: Beter één kerncentrale in de Eemshaven dan duizend windmolens in het Groningse landschap.

Valse vergelijking

Het is natuurlijk een beetje ‘een valse vergelijking’, want ‘kiezen tussen twee kwaden’, zoals sommige stemmers aangeven. Helemaal waar. En toch leverde het hele interessante, want een hoop tegenovergestelde, reacties op.

Een meerderheid van de stemmers blijkt helemaal niet zo op te zien tegen een kerncentrale. „Kernenergie is veilig en vernietigt ons landschap niet,” reageert iemand. „Het zorgt voor minder landschapsvervuiling,” zegt iemand anders. En: „Er zullen in de Eemshaven overigens geen koeltorens nodig zijn, omdat de Noordzee voldoende koelwater levert.”

Geen tsunami’s hier

Ook anderen leggen uit dat de techniek ‘echt niet meer uit de periode Tsjernobyl is’. En bovendien hebben we hier ‘geen aardbevingen van 9.2 op de schaal van Richter en tsunami’s zoals in Japan.’

Nee echt, met een kerncentrale lossen we een hoop problemen in één keer op, zeggen sommigen. „Zoals een rem op windmolens en zonnepanelen, maar ook de problemen rond het veel te dure en onrendabele waterstof dat men in de provincie wil produceren. Hier is Nederland veel te klein voor.”

Totaal niet bang

Ook volgens iemand anders is er in Nederland veel te weinig ruimte, ook om in te zetten op windturbines en zonnepanelen. „Nederland is echt achterlijk dat het daar zo op inzet. Ik als Groninger ben totaal niet bang voor kernenergie in mijn provincie. In Frankrijk draaien meer dan vijftig kernreactoren probleemloos.”

De DVHN-lezers die het oneens zijn met de stelling waarschuwen vooral voor de risico’s van een kerncentrale. „Kernenergie is gevaarlijk en niet schoner. De mens moet gewoon leren om minder energie te verbruiken,” reageert iemand. „Geen kernenergie in een aardbevingsgebied!” zeggen verschillende anderen.

Drenthe heeft ook genoeg ruimte

Ook de vraag ‘Waarom moet het altijd in Groningen?’ wordt vaak gesteld. Iemand die blijkbaar liefhebber is van kerncentrales zegt daarop: „Het hoeft niet alleen in Groningen, andere plekken kunnen ook zeker in aanmerking komen. Mijn eigen provincie Drenthe heeft ook genoeg ruimte!”

Iemand anders wil graag twee kerncentrales: „Eentje in Amsterdam, op een mooie plek in de oude binnenstad, koelwater kan komen van het IJ. En een tweede in Den Haag, voor de kust tussen Scheveningen en Duindorp, genoeg koelwater van de Noordzee. En als die er staan gaan we in Groningen weer ouderwetse windmolens bouwen!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu