Geldautomaten en banken verdwijnen, cash geld wordt op veel plaatsen niet meer geaccepteerd. Moet contant geld blijven bestaan? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel

Alexander, Eva en Romee van het DVHN Jongerenpanel. Foto: DVHN

Is geld uit de muur halen en ermee over straat lopen onveilig en onnodig, niet meer van deze tijd? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

Geldautomaten en banken met servicebalies verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. De automaten die er nog wel zijn, gaan ’s nachts dicht vanwege het risico op plofkraken. Het wordt daardoor moeilijker om aan contant geld te komen.

Tegelijkertijd is het in winkels en horecagelegenheden steeds normaler om alleen met een pinpas te kunnen betalen, al dan niet contactloos. Cash geld wordt op veel plaatsen niet meer geaccepteerd.

Dat terwijl veel ouderen juist graag met contant geld betalen. Hebben ouderen lang genoeg de tijd gehad om te wennen aan internet bankieren en betalen met een pinpas? Is geld uit de muur halen en ermee over straat lopen onveilig en onnodig?

Alexander Paapst (14)

„Contant geld verdwijnt helaas aardig snel. Geldautomaten worden weggehaald en sommige bedrijven nemen contant geld zelfs niet meer aan. Voor bepaalde groepen mensen, zoals ouderen en sommige kinderen, die vaak contant betalen, is deze verandering nu al een probleem.

Oudere mensen zijn hun leven lang al gewend om te betalen met contant geld. Het is voor hen veel makkelijker om wat contant geld te geven aan iemand anders, zodat die daarmee wat voor ze kan gaan kopen, dan dat ze iemand moeten vertrouwen met een pinpasje en pincode.

Voor kinderen is contant geld goed, om te leren hoe ze met geld moeten omgaan. Het geeft een kind inzicht in het rekenen met bedragen, door bijvoorbeeld meerdere producten af te rekenen en wisselgeld te krijgen. Daarmee leren ze in keersommen, optellen en aftrekken. Bij betalen met een pinpas is breinwerk niet nodig en leer je alleen je pincode te onthouden.

Dit is niet een goede zet. Het voelt te abrupt en niemand probeert de mensen die het nodig hebben te helpen in deze overstap. Bovendien, wat is nu het nut van het weg doen van contant geld? Wat proberen de ‘geldweigeraars’ ermee te bereiken? En wat doen we bij een pinstoring? En moet iedereen, ook glazenwassers, nu een pinautomaat aanschaffen?

Iedereen moet kunnen betalen met wat hij wil en hoe hij wil, pin, contant of zelfs crypto. Laat mensen dat gewoon zelf kiezen.”

Eva Paapst (12)

„Stel je voor: je loopt rond op een rommelmarkt, bijvoorbeeld de suikermarkt, en je hebt alleen je pinpas bij je. Je loopt even rond, ziet een leuk shirtje en denkt: ‘Jeetje, die wil ik wel!’ Je loopt naar de verkoper toe, vraagt hoe duur het is, en pakt je pinpas. Oei. Er is geen pinautomaat. Nou, tikkie dan maar? ‘Sorry, hoe werkt dat?’

Is er echt een goede reden om contant geld niet meer te accepteren? Tja, het is misschien wat handiger als het direct op de bankrekening staat van de winkel, maar veel mensen betalen toch met pin tegenwoordig. Waarom moeten we de enige andere optie van mensen wegtrekken?

Natuurlijk hebben we tegenwoordig ook de optie om een tikkie te sturen als je geen contant geld bij je hebt, maar ook dit kan onhandig zijn en daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste, veel jonge kinderen en oudere mensen vinden een tikkie sturen en ontvangen lastig, gebruiken het niet of weten zelf helemaal niet wat het is! Ten tweede, als er geen contant geld meer wordt aangenomen, of als het compleet niet meer gebruikt wordt, dan moet alle kramen op markten verplicht een pinautomaat hebben, en dat kost natuurlijk wel weer wat.

Er zijn te weinig redenen om contant geld te verbieden, of niet meer te accepteren. Laat het een optie zijn voor mensen die het fijn vinden. Er zijn genoeg plekken waar contant geld nog wel wordt geaccepteerd, of zelfs alleen wordt geaccepteerd. Ik denk dat er grote ergernis zal ontstaan als contant geld ineens nergens meer geaccepteerd wordt, of geen waarde meer krijgt. (Net zoals de 1 en 2 cent muntjes).”

Romee Meuleman (15)

„Zelf gebruik ik cash geld niet zo vaak of eigenlijk helemaal niet. Als ik loon krijg dan wordt dat op mijn rekening gezet en als ik zakgeld krijg ook. En als ik dan toevallig een keer cash geld heb gekregen, dan wil ik het vaak op mijn bankrekening storten. Alleen wordt dit niet makkelijk gemaakt omdat je hiervoor moet betalen. Dit geld blijft eigenlijk bijna altijd in mijn spaarpot zitten.

Het zit niet in mijn dagelijkse doen om met cash geld te betalen. Vanaf het moment dat het mogelijk was qua leeftijd om met een pinpas te betalen heb ik dat ook gedaan. In het begin moest ik wel leren dat je niet eindeloos kunt blijven betalen met een pinpas, een keer is de rekening leeg.

Wanneer je alleen cash zou gebruiken is dit veel zichtbaarder en weet je nog hoeveel je hebt en kun je dus eerder bepalen wat je wel of niet koopt.

Ik begrijp goed dat het voor de oudere generatie makkelijker is om met cash te betalen omdat zij hier mee opgegroeid is. Maar ze hebben ook al wel wat jaren kunnen wennen nu, maar ik snap dat het lastig is en blijft. Voor hen zou een bank waar ze naar toe kunnen echt wel makkelijker zijn, zeker als je niet computervaardig bent.

Ik zou dus de mogelijkheid voor cash wel behouden. Het zal in de jaren wel steeds minder worden gebruikt.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

Meest gelezen

menu