Moeten er echt meer vrouwen bij Defensie? 'Het gaat niet ten koste van de kwaliteit van het leger, dan is er toch geen probleem?' | DVHN Jongerenpanel

Linda, Vivian en Fienne van het DVHn Jongerenpanel. Foto: DVHN

In 2030 moet 30 procent van alle werknemers bij Defensie een vrouw zijn. Een goed plan? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

In 2030 moet 30 procent van alle werknemers bij Defensie een vrouw zijn. Daar gaat het ministerie naar streven. Om dat te bereiken krijgen vrouwen zelfs voorrang bij ‘gelijke geschiktheid’. Een betere balans man/vrouw zou tot betere prestaties leiden. Ook vinden veel vrouwen het nu niet fijn bij het leger. Is meer vrouwen bij Defensie een goed plan? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

Linda Aalderink (16)

„Als ik denk aan iemand die werkt bij Defensie zie ik automatisch een man voor me die vecht in het leger. Gek is dat, eigenlijk. Defensie zorgt natuurlijk ook zelf voor de techniek, het materiaal, oefenterreinen en gezondheidszorg, om maar een paar voorbeelden te noemen. Lang niet iedereen die bij Defensie werkt vecht.

Ik vind het plan voor meer vrouwen bij Defensie heel goed. Door de voorkeur te geven aan vrouwen bij gelijke geschiktheid zou je het doel van 30 procent vrouwen kunnen bereiken. Wel vraag ik me af of dit de juiste manier is. Zijn er überhaupt wel zoveel vrouwen die bij defensie willen werken? Het is natuurlijk nog steeds een mannenwereld, dat kan vrouwen afschrikken.

Daarnaast is het denk ik belangrijk om te kijken naar de persoon, in plaats van naar het geslacht. Om iedereen écht gelijke kansen te geven, zouden vrouwen nu niet ineens de voorkeur moeten krijgen. Daarmee verplaats je enkel het probleem.

Dat het leger een mannenwereld is, is natuurlijk niet heel gek. Mannen zitten nou eenmaal anders in elkaar dan vrouwen, en werken in het leger is en blijft lichamelijk en mentaal zwaar. Dat neemt niet weg dat vrouwen zeker bij Defensie kunnen werken. Ik denk dat hierbij hetzelfde geldt als voor mannen, namelijk dat werken bij Defensie simpelweg niet voor iedereen geschikt is.

Kortom, ik vind het goed dat er meer vrouwen bij Defensie komen werken. Wel vraag ik me af of het doel gehaald kan worden, of dat daarvoor meer moet gebeuren dan voorkeur geven voor de vrouw wanneer de geschiktheid gelijk is.”

Vivian Muggen (16)

„Het is echt een typisch eenentwintigste-eeuws idee dat iedereen gelijk is. Mannen, vrouwen en alles daaromheen en ertussen moeten dezelfde rechten hebben. De dienstplicht is daar een van.

Ik vind, als we toch al bezig zijn iedereen gelijke rechten te geven, dat vrouwen ook dienstplicht moeten krijgen, dus het is goed dat die in 2020 is ingevoerd. Vrouwen die bij Defensie willen werken, krijgen nu voorrang, maar alleen bij geschikte gelijkheid. Het gaat dus niet ten koste van de kwaliteit van het leger. Dan is er toch geen probleem? Het is een stapje dichterbij gelijkheid.

Dat er dan meer vrouwen in het leger zitten, is ook goed voor de representatie. Er hangt nog best wel een stigma rond het leger, dat het alleen voor mannen is. Als je in een klas kleine kinderen vraagt wat ze willen worden, dan zeggen vaak maar weinig meisjes dat ze militair willen worden, maar juist veel jongens. Met meer vrouwen in het leger willen meer meisjes misschien ook militair worden. Dan hebben ze iemand om tegenop te kijken.

Het leger is stoer en hard werken, iets wat voorheen alleen bij mannen paste. Nu weten we dat vrouwen net zo sterk kunnen zijn en net zo hard kunnen werken als mannen. Totdat het aantal vrouwen en mannen in het leger ongeveer gelijk is, vind ik het terecht dat vrouwen voorrang krijgen.”

Fienne Gozens (15)

„Vrouwen in de frontlinie. Het klinkt voor mij net zo normaal als vrouwen die autorijden, mogen stemmen en een fulltimebaan hebben. Maar pas sinds 1944 is er in Nederland een vrouwenkorps. Dat vocht niet, maar hielp vooral bij administratief werk, evacueren en koken.

Sinds 2020 geldt de dienstplicht ook voor vrouwen. Mochten dienstplichtigen weer worden opgeroepen, dan horen ook vrouwen daarbij. Maar is dat wel goed? Hebben vrouwen niet eerst op andere gebieden heel veel in te halen voordat we het leger in gaan? In de top van het bedrijfsleven bijvoorbeeld. De meerderheid is man, en voor vrouwen blijft het ondanks maatregelen moeilijk om de top te bereiken vanwege discriminatie.

Het is goed dat vrouwen gelijk worden gesteld aan mannen, maar we zitten nog lang niet op hetzelfde niveau. Bovendien moet eerst de cultuur veranderen binnen het leger.

10 procent van het leger bestaat nu uit vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat deze vrouwen veel vaker dan hun mannelijke collega’s te maken hebben met (seksuele) intimidatie. Dus als je als vrouw het leger ingaat, heb je een moeilijker begin dan dat mannen hebben.

Aan de andere kant is het goed dat die 10 procent verhoogd wordt. Dat is goed voor de vrouwenemancipatie en het is gezond om diversiteit te hebben binnen het leger, om zo goed mogelijk de burgers te helpen en het land veilig te houden. Maar om dat te doen moet je eerst zelf een veilige werkplek hebben.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu