Moeten we ons veel meer zorgen maken over het uitsterven van diersoorten? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel

Linda, Vivian en Alisa van het DVHN Jongerenpanel. Foto: DVHN

Deze zondag is de Internationale dag van Biodiversiteit. In een VN-verslag gepubliceerd in 2019 waarschuwden wetenschappers dat één miljoen soorten op het punt staan om uit te sterven. Verdient dit onderwerp niet veel meer aandacht dan het krijgt? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

In een VN-verslag gepubliceerd in 2019 waarschuwden wetenschappers dat één miljoen soorten, uit een geschat totaal van 8 miljoen, op het punt staan om uit te sterven, waarvan vele soorten al binnen enkele decennia.

Sommige onderzoekers beweren zelfs dat we al halfweg de zesde massale uitsterving zijn in de geschiedenis van de aarde. Eerdere massa-uitstervingen zorgden voor het uitsterven van 60 tot 95 procent van alle soorten. Verdient dit onderwerp niet veel meer aandacht dan het krijgt? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

Linda Aalderink (16)

“We doen er vaak alles aan om de dingen die verdwijnen toch te behouden. Hierbij kan je allerlei tradities opnoemen, maar ook veel dier- en plantensoorten.

Ergens is dat natuurlijk niet zo gek. Mensen houden ervan als alles gaat zoals ze dat gewend zijn. Helaas is dat niet hoe de natuur werkt, alles verandert constant. Al die veranderingen zorgen weer voor nieuwe veranderingen en op die manier verandert er altijd wel iets.

Zo moeten we de klimaatverandering niet vergeten, die zorgt ervoor dat de omstandigheden op veel plaatsen veranderen. Hoewel de leefomgeving dus snel en extreem verandert, kunnen veel soorten zich niet aanpassen op hetzelfde tempo. Hierdoor overleven veel planten en dieren het niet en dat zorgt voor uitsterving. We kunnen proberen dit tegen te gaan, maar de plant- en diersoorten zo aanpassen dat ze op hetzelfde tempo veranderen als de omstandigheden gaat helaas niet. Het enige wat we voor die soorten kunnen doen, is de klimaatverandering zoveel mogelijk tegengaan.

Sommige plant- en diersoorten sterven uit door mensen, bijvoorbeeld omdat er op ze gejaagd wordt of door ontbossing. Ik ben van mening dat we vooral daar meer aandacht aan moeten besteden. We zouden de mensen die jagen op wilde dieren educatie kunnen bieden, bijvoorbeeld over alternatieve manieren om geld te verdienen en de gevolgen van hun acties.

Daarnaast helpt het vaak al om ervoor te zorgen dat het onderwerp bespreekbaar wordt, ik wil jou als lezer dus vragen om hierbij te helpen. Denk eens na over dit onderwerp en praat erover met anderen.”

Vivian Muggen (16)

„Tegenwoordig is klimaatverandering een groot item op het nieuws en op school. We leren wat voor gevolgen het heeft voor ons, de mensheid, maar weinig over wat het betekent voor dieren. Natuurlijk weten we van de ijsbeer en de vissen, maar behalve die soorten horen we er maar weinig over.

Ik vind dat we daar meer aandacht voor moeten hebben. We kennen immers allemaal het ‘butterfly-effect’; als één diersoort uitsterft, kan dat grote gevolgen hebben voor de rest van de wereld, hoe klein het beestje ook is. Neem de bij als voorbeeld. Als de bijen uitsterven, is er geen bestuiving van bloemen meer en hebben we ook meteen minder planten op aarde. De dieren die hier van leven sterven dan weer uit, die zijn weer voedsel voor andere dieren, dus die sterven dan ook uit, tot het bij ons uitkomt. Het uitsterven van een diersoort is dus eigenlijk net zo’n ramp als een misoogst door de warmte, en al helemaal als het gaat om meer dan 10 procent van de diersoorten binnen een paar decennia.

Hoe we hier iets aan kunnen doen, weet ik niet. Ik weet alleen dat we er meer over moeten leren. Het nieuws wordt op dit moment natuurlijk gedomineerd door nieuws over Oekraïne en deels ook door corona, maar ook dit nieuws moet meer onder de aandacht gebracht worden.”

Alisa Bos (16)

„Biodiversiteit is ongelooflijk belangrijk voor het leven op aarde. Door de diersoorten die nu op aarde zijn, kunnen we leven in een wereld zoals we deze gewend zijn. Vaak hebben we niet door hoeveel invloed de diverse organismen op ons hebben en dus vinden we het vanzelfsprekend dat ze er zijn.

Maar de afgelopen jaren is gebleken dat dit toch niet zo vanzelfsprekend is; steeds meer diersoorten staan op het punt om uit te sterven, waaronder de orang-oetan, de gorilla en de ijsbeer. Als we hier niets aan doen, zullen deze soorten verdwijnen en dus vind ik dat we ons hier universeel meer mee bezig zouden moeten houden.

Er zijn ook diverse plantensoorten die met uitsterven bedreigd worden. Als de organismen verdwijnen, zullen de ecosystemen ook veranderen en dit zal indirect gevolgen hebben voor ons. Maar als we even buiten onszelf kijken, blijft het uiteraard verschrikkelijk dat zoveel soorten uitsterven. En dit allemaal door toedoen van de mens, omdat wijzelf zo comfortabel mogelijk willen kunnen leven.

Persoonlijk denk ik dat er op scholen meer aandacht aan biodiversiteit besteed zou moeten worden om te laten zien hoe groot de invloed daarvan is op onze aarde, omdat ik denk dat velen de urgentie nog niet zien. Daarnaast zouden scholen ons ook moeten leren wat we ertegen kunnen doen; hoe we als individu kunnen helpen. Want het is inmiddels zo’n groot probleem dat we alle hulp nodig hebben.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

Meest gelezen

menu