Moeten supermarkten per direct stoppen met verkoop sigaretten? 'Verkoop ze alleen in coffeeshops, dat maakt het minder makkelijk maar niet meteen onmogelijk' | DVHN Jongerenpanel

Sara, Eva en Alexander van het DVHN Jongerenpanel. Foto: DVHN

Medici en patiënten hebben supermarkten, tankstations en gemakszaken opgeroepen om de verkoop van tabaksproducten per direct te stoppen. Een goed plan? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om online tabak te kopen en in 2024 gaat het verbod in voor alle supermarkten. Na 2030 zijn ook tankstations en kiosken aan de beurt.

Maar medici, KWF Kankerbestrijding, ziekenhuizen en kankerpatiënten hebben een oproep gedaan aan de regering, zij willen dat de verkoop nu al wordt gestaakt. Goed plan?

Zal dat de kans dat jongeren beginnen te roken verkleinen? Is er überhaupt wat mis met af en toe een sigaretje roken? Dit vindt het DVHN Jongerenpanel.

Sara Kooij (16)

„Dat roken niet goed is voor je gezondheid, is al lang en breed bekend en er zijn al vele maatregelen ingevoerd om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen: reclames die tabak promoten zijn verboden, sigaretten en tabak mogen in de winkel niet meer in het zicht staan, de accijnzen zijn hoog en rookruimtes verboden.

Wat nu als de verkoop van sigaretten en tabak nu al verboden wordt? Gaat dat zorgen voor een groei van het criminele circuit? En ligt het probleem van een rookverslaving niet bij de tabaksindustrie in plaats van bij de consument?

Verslaafden blijven verslaafd, al zou je de verkoop van sigaretten en tabak verbieden. Dit zou dus waarschijnlijk wel leiden tot meer criminaliteit, er gaat gehandeld worden in tabak in donkere steegjes.

Dan is er nog de tabaksindustrie. Die kan je zien als de kern van de tabaksverslaving, aangezien die sigaretten nóg verslavender maakt door bij de productie smaakjes of meer nicotinehoudende stoffen toe te voegen.

Dus om de tabaksverslavingen beter te reguleren zouden er meer regels moeten komen voor de tabaksindustrie in plaats van voor de consument en de verkoper.

Een andere oplossing zou kunnen zijn dat je alleen in coffeeshops nog tabak zou kunnen verkrijgen, dat maakt het minder makkelijk om sigaretten te kopen, maar niet meteen onmogelijk.

De verantwoordelijk ligt uiteindelijk, net als bij het onderwerp van vorige week, ongezond eten, bij de consument zelf.”

Eva Paapst (12)

„Roken. Dat is natuurlijk al een erg groot probleem. 20.000 doden per jaar in Nederland aan rokers? Dat kan natuurlijk niet zo doorgaan.

Toch vind ik dat nu al stoppen met de verkoop veel te snel is. Dat zal geen van de rokers natuurlijk leuk vinden. Ik ben bang dat er veel te veel rokers zijn om er nu direct al mee te stoppen. Er zal protest zijn.

Maar, in 2024, zoals nu het plan is, vind ik ook weer erg laat. Daarom denk ik dat we het volgende moeten doen: dit jaar, 2022, wordt er zo veel mogelijk tijd gestoken in omlaag krijgen van het aantal rokers. Ook vind ik dat er op school meer voorlichtingen moeten komen over dat het niet oké is om te roken. De consequenties moeten besproken worden.

Er moet ook beter gekeken worden naar jongeren die al heel vroeg beginnen met roken. Er is veelal sprake van groepsdruk. Zo vinden sommige jongeren het stoer om te roken. Er moet dus ook strenger gecontroleerd worden op hoe deze jongeren sigaretten krijgen. Het is toch niet normaal dat iemand onder de 18 jaar sigaretten kan krijgen?

Terwijl dit gebeurt, kan er ook aandacht worden besteed aan het stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak in supermarkten. 2024 vind ik dus te laat, nu meteen te snel. Begin 2023 lijkt me een goed moment om de verkoop compleet te verbieden.”

Alexander Paapst (14)

„We weten allemaal dat roken slecht is voor je eigen gezondheid en die van anderen. Met corona hebben we gemerkt hoe belangrijk gezondheid nou eigenlijk is. Daarom is het goed dat de verkoop moeilijker wordt gemaakt.

Maar als je dat weet, waarom moet de overheid het dan nog langer uitstellen? Een jaartje is begrijpelijk, omdat de winkels zich er op moeten aanpassen, maar langer snap ik dan niet.

Is er sprake van betutteling? Nee, zeker niet. De overheid heeft hier een goede keuze gemaakt omdat het slecht voor iedereen is.

Voor roken moeten bovendien betere en strengere regels gaan komen. De overheid kan bijvoorbeeld de prijs van tabak behoorlijk omhoog doen en er ook voor zorgen dat je het alleen nog in gespecialiseerde tabakswinkels kan krijgen. Iemand die wil roken besteedt dan veel geld aan een sigaret en doet moeite om een sigaret te krijgen.

Door het niet volledig te verbieden voorkom je ook dat het illegaal gaat worden.

Ik vind ook dat je niet overal mag roken als je wel een sigaretje hebt bemachtigd. Dat doe je dan maar op eigen terrein of een rookzone waar niemand last van je heeft. Ik denk dat er daardoor minder jongeren aan roken zullen gaan beginnen omdat het dan nog erg moeilijk wordt. Er kan ook beter voorlichting op school komen over hoe slecht roken is en wat het met je doet.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu