DVHN commentaar | Er is maar één echte oplossing voor de jaarlijks terugkerende studentenopvangcrisis in Groningen: laat universiteit en hogeschool hun instroom meer beperken

Terwijl bij het asielcentrum van Ter Apel nog steeds uitgeputte vluchtelingen schuilen onder tentdoek en slapen op wachtkamerstoeltjes, maakt de stad Groningen zich op voor de volgende opvangcrisis. Die is intussen haast net zo’n zomertraditie als Noorderzon en Bommen Berend, en toch komt er maar geen echte oplossing voor.

Noodopvang voor studenten in The Village aan de Peizerweg, in 2019.

Noodopvang voor studenten in The Village aan de Peizerweg, in 2019. Foto: Archief Duncan Wijting

Er willen meer mensen aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen studeren dan er kamers zijn. Volgens de laatste berekeningen zijn er minstens 260 noodopvangplekken nodig; de gemeente heeft er 111. Juist omdat Groningen ook plek wil vrijhouden voor vluchtelingen, kunnen de gemeente en de onderwijsinstellingen niet meer tijdelijke studentenkamers regelen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu