De aanpak van de energiecrisis is te ingewikkeld gemaakt. Een pleidooi voor een andere aanpak | opinie

Ook de bakker voelt de stijgende prijzen van grondstoffen en energie. Van Soelen: ,,Het is een gotspe dat politici ons kennelijk willen doen geloven dat de problemen beperkt blijven tot een groep burgers die zij ’kwetsbaar’ noemen.” Foto: ANP

Beleidsbepalers op landelijk en Europees niveau kraken de hersens over het bevechten van stijgende energieprijzen en inflatie. Albert Jan van Soelen ziet ’ogenschijnlijk ferme plannen’ voorbijkomen ’waarvan de gevolgen desastreus zijn’. Hij oppert een andere weg in te slaan.
Lees meer over
Opinie

Binnen de EU wordt onder hoge druk gewerkt aan energiemaatregelen. Voor de inkoop van Russisch gas zou een maximumprijs gaan gelden – alsof Poetin daarvan wakker ligt. Verder wil men winsten binnen de sector extra belasten en een ’inkomstenplafond’ voor producenten van groene stroom. Dit laatste met als doel om geld vrij te spelen dat onder regie van de EU wordt herverdeeld onder ’kwetsbare huishoudens en bedrijven’.

Kernbom

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu