Op het strand zijn vrijwel geen naakte lichamen meer te zien en dat is zorgelijk. Meer openbaar naakt is goed voor de mens | opinie

Nederland verpreutst en dat is zorgelijk, vindt onderzoeker Hanneke de Graaf. Op het strand zijn vrijwel geen naakte lichamen meer te zien en dat is slecht voor de ontwikkeling van het zelfbeeld van kinderen. Ze pleit daarom voor meer bloot.

Het nadeel van het niet meer zien van andere naakte mensen is dat we daardoor een veel beperkter beeld krijgen over lichamen, betoogt Hanneke de Graaf.

Het nadeel van het niet meer zien van andere naakte mensen is dat we daardoor een veel beperkter beeld krijgen over lichamen, betoogt Hanneke de Graaf.

Lees meer over
Opinie

Dat ouders ervoor kiezen om hun heel jonge kinderen niet meer bloot of in ieder geval niet zonder bovenstukje op het strand laten lopen is nergens voor nodig. Er is niets erotisch aan het lichaam van een 5-jarige, dus er is geen enkele noodzaak om dit te bedekken. Die kleintjes hebben vaak zelf ook nog helemaal geen gevoelens van schaamte. Maar groepsdruk en de heersende cultuur hebben hierop een grote invloed. Ouders kijken om zich heen en doen wat andere ouders ook doen. En je hebt geen zin om je raar te voelen omdat jij de enige ouder bent die de kinderen naakt laat spelen in de zon. Dat is erg jammer.

Topless

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu