Arbeidersparadijs verliest toegankelijkheid? Arbeidersparadijs transformeert tot bijenparadijs zou beter op zijn plaats zijn geweest | opinie

Huisjes met welig tierend onkruid in volkstuinencomplex Tuinwijck? Foto: Geert Job Sevink

Het beeld dat van volkstuin Tuinwijck in het artikel ‘Arbeidersparadijs verliest toegankelijkheid’ wordt geschetst is op zijn minst tendentieus en ongenuanceerd te noemen, stelt Frits Boersma.
Lees meer over
Opinie

Het verschijnsel volkstuin staat de laatste tijd volop in de belangstelling: krantenartikelen, podcasts, uitzendingen op tv. Afgelopen maandag was het de beurt aan het Dagblad van het Noorden om een duit in het zakje te doen. Het beeld dat van volkstuin Tuinwijck in het artikel ‘ Arbeidersparadijs verliest toegankelijkheid ’ ( DvhN , 13-06) wordt geschetst is op zijn minst tendentieus en ongenuanceerd te noemen.

Dat huisjes voor steeds meer euro’s worden verkocht, valt niet te ontkennen. Een geval van vraag en aanbod dat overal in de maatschappij optreedt, het bezit van een tuinhuisje is gewoon razend populair.

De tijd van het ‘arbeidersparadijs’ van Scholten ligt echter ver achter ons (het ging in eerste instantie trouwens om groentetuintjes, later gevolgd door simpele bouwsels). Het beeld dat een volkstuin iets is voor een bepaalde klasse is een achterhaald idee, wat niet wegneemt dat het aanschaffen van een huisje voor een bepaalde groep mensen tegenwoordig vrijwel onhaalbaar is; daar zorgt de vrije markt wel voor. Dat valt te betreuren, maar dat gebeurt in de echte huizenwereld natuurlijk ook.

Huisjes met welig tierend onkruid?

„Tuinwijck is een bonte verzameling van gestileerde buitenverblijven(!) en huisjes met welig tierend onkruid”, zo staat er te lezen. In werkelijkheid zijn er van de eerste categorie hooguit een handvol, net als van de tweede. Alle andere tuinen en huisjes voldoen niet aan een dergelijke karikaturale typering.

In het artikel wordt verder gesuggereerd dat het complex wordt bevolkt door yuppen die nog geen hark kunnen of willen vasthouden, dat ze hun huisje laten uitdijen ten koste van de tuin en dat ze hun verplichtingen als het onderhoud van heg en pad afkopen en ‘boetes eenvoudig kunnen aftikken’.

De grootte van de huisjes is echter gebonden aan regels en het aftikken van boetes komt slechts in een uitzonderlijk geval voor. Nieuwe leden worden van tevoren gescreend door een kennismakingscommissie en worden bij inschrijving nog eens gewezen op het feit dat ze lid zijn van een tuinvereniging die verlangt dat ze drie zaterdagmorgens werkzaamheden verrichten voor het gemeenschappelijk terrein.

Ecologische functie

En juist dat element blijft onbesproken in het krantenverhaal: de vermelding van de ecologische functie van het volkstuincomplex. De stukken natuur op het park, zoals de ‘rommelige’ Woeste Weelde. Die zijn onderdeel van de ecologische hoofdstructuur in Groningen, openbaar te betreden voor ieder die dat wil, en die met huizenprijzen helemaal niets te maken hebben, maar wel met het behoud van een rijke biodiversiteit.

Wat dat betreft zou een kop als ‘Arbeidersparadijs transformeert tot bijenparadijs’ beter op zijn plaats zijn geweest.

Frits Boersma is penningmeester van Tuinwijck

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu