Poetin denkt dat de EU simpelweg geen vervanging heeft voor Russisch gas. Mocht Rusland de gaskranen verder dichtdraaien, kan Azerbeidzjan dan in het gat springen? | opinie

‘Het lijkt erop dat de EU in Azerbeidzjan een mogelijke partner voor haar energievoorziening ziet.’ FOTO ANP

De Europese Unie lijkt in Azerbeidzjan een mogelijke partner te zien voor haar energievoorziening. Tom Wagenmakers en Agha Bayramov stellen de vraag: mocht Rusland de gaskranen verder dichtdraaien, kan dat land dan in het gat springen?
Lees meer over
Opinie

De oorlog in Oekraïne laat eens te meer zien dat de Europese Unie (EU) te sterk afhankelijk is van Russische brandstoffen. Hoewel én de energiecrises tussen Oekraïne en Rusland in 2006 en 2009 én de annexatie van de Krim signalen afgaven, heeft de EU haar afhankelijkheid van Rusland nog steeds niet verminderd. Integendeel: Duitsland faciliteerde het bouwen van de Nord Stream 2 gaspijpleiding vanuit Rusland. De certificatie van deze pijpleiding is na het begin van de Russische inval op 24 februari weiliswaar stopgezet, tot de invasie werd er vrolijk doorgebouwd.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu